FORLOT MØTE:  Hellas' statsminister Alexis Tsipras forlot møtet mellom han og kreditorene natt til torsdag uten en ny låneavtale. Uten en avtale står landet i fare for å misligholde statsgjeld. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORLOT MØTE: Hellas' statsminister Alexis Tsipras forlot møtet mellom han og kreditorene natt til torsdag uten en ny låneavtale. Uten en avtale står landet i fare for å misligholde statsgjeld. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Hellas blir ikke enige med kreditorene om låneavtale - dette er de uenige om

Avstanden mellom partene er fremdeles stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt til klokka 01.00 natt til torsdag foregikk det intense forhandlinger i Belgias hovedstad Brüssel om Hellas' kriserammede økonomi.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras ville ikke rikke seg i møtene natt til torsdag med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Brüssel natt til torsdag, og forlot møtet.

Ifølge en talsmann for den greske regjeringen, står landet fremdeles fast på sine krav, melder NTB.

Får ikke penger uten en avtale Nok et møte i det som blir beskrevet som en skjebneuke for Hellas, har dermed endt uten at partene er nærmere noen løsning.

Uten en løsning før mandag, da Hellas egentlig skal betale 1,6 milliarder tilbake på et IMF-lån, står Hellas i faret for å misligholde statsgjelda, forlate eurosamarbeidet og gå ut av EU, som Dagbladet skrev onsdag kveld.

Mandag er også dagen Hellas skal få sin neste planlagte utbetaling på 7,2 milliarder euro fra sine kreditorer, men uten en ny avtale, får ikke Hellas mer penger.

Og grekernes statskasse er skrapa.

Her er de uenige Det er forholdet mellom skatteøkninger og budsjettkutt partene er mest uenige om. Mens Hellas heller vil spare penger på statsbudsjettet ved å øke skattene, vil IMF ha større kutt i Hellas' budsjetter.

Stasminister Tsipras fra partiet Syriza, gikk imidlertid til valg på å reforhandle låneavtalen. Han mener budsjettkuttene IMF og ESB krever, er for store.

Ifølge nyhetsbyrået AP sa talsmannen for den greske regjeringen at selv om forhandlingene var tøffe, er det vilje hos partene til å komme en enighet.

Partene skal ifølge BBC håpe på å få i land en avtale før klokken 13.00 i dag, før euro-sonens finansministre møtes.

Usikkerhet Planen var også at partene skulle være enige om en avtale før møtene mellom finansministrene, som er planlagt å vare i to dager fra torsdag, begynner i dag.

Disse møtene skulle egentlig bli brukt på å gå gjennom detaljene i en avtale man regnet med skulle være på plass. Derfor var det ifølge AP en liten overraskelse at Hellas og kreditorene ikke kom til en avtale natt til onsdag.

Det spredte igjen usikkerhet i aksjemarkedene som var åpne natt til torsdag, skriver AP.