Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellas-ekspert tror Hellas er forberedt på å gå ut av EU

Nye, ferdigtrykte drakme-sedler ligger innelåst i et hvelv ett eller annet sted i Europa, tror Hellas-kjenner Alexander Z. Ibsen.

POLITIKK: - Jeg har også hørt det ryktet, og jeg tror på det, sier Forfatter og politisk rådgiver Alexander Zlatanos Ibsen . Foto: Eivind Yggeseth
POLITIKK: - Jeg har også hørt det ryktet, og jeg tror på det, sier Forfatter og politisk rådgiver Alexander Zlatanos Ibsen . Foto: Eivind Yggeseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Anders Horntvedt): Europa holder pusten når grekerne i dag går til valgurnene, skriver Finansavisen.

- Det er sikkert forberedelser til å gå over til drakmer. Jeg har lenge hørt rykter om at det ligger ferdig trykte sedler i ett eller annet hvelv i Europa. Men om det er tilfelle, det håper jeg vi ikke får svar på, sa Sverre Stub på et åpent debattmøte i Den Norske Atlanterhavskomitéen fredag.

Stub var Norges ambassadør til Athen fra 2006 til 2011.

- Jeg har også hørt det ryktet, og jeg tror på det, sier Hellas-kjenner og politisk rådgiver Alexander Zlatanos Ibsen til Finansavisen.

Europas «Plan Z» Idet makrotallene begynte å peke i riktig retning for Hellas, utlyste den greske regjeringen nyvalg. Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at gresk økonomi vokste med 0,6 prosent i fjor, det første året med vekst siden 2007.

Ibsen kom i november med dokumentarboken «Gresk blod. Et nærbilde av Hellas». Han betegner seg selv som halvt gresk nordmann, jobber for Høyres stortingsgruppe og er medredaktør i det konservative tidsskriftet Minerva.

- Jeg tror det er flere tilsvarende planer i beredskap, sier Ibsen til avisen.

Financial Times skrev i fjor om Europas Plan Z, og om hvilke arbeidsgrupper som forbereder seg på å avslutte Hellas? medlemskap i eurosonen på et døgns varsel, sier Ibsen.

- Senest torsdag så jeg at Ryanair på sine greske nettsider har satt inn en notis om at de oppgitte prisene ikke gjelder «hvis valutaen endrer seg».

- Men det ser ikke ut til at grekerne tar faren helt på alvor, eller de bryr seg ikke om det. Det kan man forsåvidt forstå. Hvis lommeboken er tom, spiller det liten rolle om det er euro eller drakmer som mangler, legger Ibsen til.

Venstrepopulister leder Ifølge NTB har protestpartiet Syriza, en sammenslutning av ulike partier på venstresiden, økt ledelsen med flere prosentpoeng den siste uken. De ligger ifølge de siste meningsmålingene 6,5 prosentpoeng foran det regjerende høyrepartiet Nytt Demokrati.

Mye tyder på at statsminister Antonis Samaras vil gå på et sviende nederlag.

Blant analytikere er stemningen at Syriza neppe vil få flertall alene, men må alliere seg med andre partier. Dersom de ikke lykkes, må det lyses ut nok et nyvalg.

- Hva skjer hvis Syriza blir store, men ikke får flertall?

- Det er det mest sannsynlige utfallet, og det vil gi et uoversiktlig politisk bilde, sier Ibsen.

- Den mest sannsynlige koalisjonspartneren er partiet Potami, som er langt mer moderate, og som kun vil gå i koalisjon med Syriza hvis det greske euro-medlemskapet består.

Sjanse for oppsplitting - Er det verste over for Hellas, eller har vi bare sett begynnelsen på uroen?

- Om man hadde holdt seg til kursen man var inne på, tror jeg kanskje det verste ville vært over. Sysselsettingen var på vei opp, og makroøkonomisk så det bedre ut, sier Ibsen til Finansavisen.

- Om Syriza blir store nok til å danne regjering alene er utfallet uklart. Men dette er en gruppering på 13 organisasjoner og bevegelser, for alt fra kvinnefrigjøring til økologi. Jeg tror det er stor sjanse for fragmentering og oppsplitting, legger han til.

Flere nyheter - Verden vil aldri se oljepriser på 100 dollar igjen
Superrike betaler 250.000 for unike babynavn
- Thon-kjøp det beste som har hendt Ålesund på 30 år

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media