MER TID: Hellas får mer tid på seg før budsjettunderskuddet må krympes. Foto: AP Photo/Petros Karadjias/NTBScanpix
MER TID: Hellas får mer tid på seg før budsjettunderskuddet må krympes. Foto: AP Photo/Petros Karadjias/NTBScanpixVis mer

Hellas får mer tid til kutt, men mangler penger

Vet ikke hvor pengene skal komme fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske regjeringen vil få to ekstra år på seg med tøffe sparetiltak som skal få ned budsjettunderskuddet. Men grekerne trenger også friske penger, og spørsmålet er nå hvor disse skal komme fra.

- Vi har fått en forlengelse, sa finansminister Yannis Stournaras onsdag.

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung siterte samme dag et utkast til avtale mellom Hellas og landets utenlandske kreditorer. Der kommer det fram at Hellas skal få frist til 2016 med å redusere budsjettunderskuddet til 3 prosent. Det opprinnelige kravet var 2014.

- Hellas har ingen tilgang til kapitalmarkedet. Stater får vanligvis kreditt fra internasjonale investorer, men disse stoler ikke lenger på Hellas, og derfor har landet de siste årene fått nødhjelp fra EU-landene, skriver Süddeutsche Zeitung.

Reformer Lederne for de tre partiene i den greske regjeringen greide tidligere i uken ikke å komme til enighet om mange av reformene som den såkalte troikaen EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever.

Men onsdag var en avtale mellom Hellas og långiverne om nye innstrammingstiltak på plass.

Fristene for gjennomføring av privatiseringsprosjekter, samt reformer av arbeidsmarkedet og energisektoren blir nå også forlenget, ifølge Süddeutsche Zeitung.

I tillegg kan statsminister Antonis Samaras regne med å få utbetalt neste porsjon av kriselånene, som nå blir holdt tilbake på grunn av misnøye med tempoet i reformarbeidet.

Den greske regjeringen har lenge bedt innstendig om å få mer tid på seg til å sette sparetiltakene ut i livet.

Resesjon Hellas går inn i sitt sjette år med resesjon, som betyr et fall i bruttonasjonalproduktet (BNP) i to eller flere påfølgende kvartaler. Landet er avhengig av lån fra troikaen for å holde seg flytende.

Både Samaras' sosialistiske partner Evangelos Venizelos og Fotis Kouvelis fra sentrumspartiet Demokratiske Venstre er svært skeptiske til vilkårene som blir satt for nye utbetalinger. Hellas lovet nylig å kutte 7,8 milliarder euro neste år.

Men regjeringen fikk som svar fra troikaen at 9,2 milliarder er nødvendig. Samaras og hans folk forbereder nå nye forslag til innstramninger som nasjonalforsamlingen i Aten skal stemme over innen 12. november.

(NTB)

FINANSMINISTEREN: Yannis Stournaras sa i dag at Hellas har fått to ekstra år på seg for å få budsjettunderskuddet ned.Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTBSCANPIX
FINANSMINISTEREN: Yannis Stournaras sa i dag at Hellas har fått to ekstra år på seg for å få budsjettunderskuddet ned.Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTBSCANPIX Vis mer