Hellas finansminister viste finger til Tyskland

Hånes etter å ha uttalt at videobeviset er falskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den greske finansministeren, Yanis Varoufakis, hånes etter at han påsto at et video-opptak hvor han demonstrerer at Hellas burde vise finger til Tyskland, er manipulert.

Videoen ble filmet under et foredrag som Varoufakis holdt i forbindelse med en boklansering i Kroatia, mai 2013, om den globale økonomien og pågående eurokrisen.

Den daværende professoren ved Universitetet i Texas uttalte da at Hellas bør følge Argentinas eksempel; nekte å betale tilbake gjelden sin og gå tilbake til å bruke drakme.

- Mitt forslag var at Hellas skulle kunngjøre at de ville misligholde i 2010, vise finger til Tyskland og be dem om å fikse problemet selv, sier han i videoen over, mens han demonstrativt strekker langefingeren frem foran publikum.

Måtte svare for seg på tysk TV Etter det kontroversielle foredraget har Varoufakis blitt invitert til ulike «talkshow» på tysk TV hvor han har måttet svare for seg.


Ikke bare nekter Varoufakis for å ha vist fingeren under foredraget, han sier at han aldri i sitt liv har vist finger til noen.

Til TV-verten Gunther Jauch uttalte han følgende, ifølge The independent:

- Videoen er manipulert. Jeg har aldri vist langefingeren til noen, noensinne.

Finansministeren kunne bekrefte at han holdt foredraget i Zagreb i Kroatia i forbindelse med boklanseringen, men fingeren var ifølge ham redigert inn.


- Du kan se gjennom alt jeg noensinne har skrevet, fortsatte han.

- I 2013 publiserte jeg en artikkel hvor jeg skrev at det Europa behøver er et økonomisk hegemoni. Hvordan kan dette være i tråd med klippet du viste?

I klippet som ble delt på Youtube og videre på Zagrebfestivalens egen twitterkonto, utdyper finansministeren hva som ville skje dersom Hellas erklærte seg konkurs.

«Helvete vil bryte løs» «Fra et internasjonalt, gresk og europeisk perspektiv ville det mest effektfulle, for en gresk statsminister eller finansminister, være å kommunisere til Eurogroup at vi misligholder.»

«Men hvorfor gå vekk fra euroen?», fortsetter han.


«Stille dem ansikt til ansikt til motsetningene i eurosonen. Jo, fordi i det øyeblikket en gresk statsminister erklærer mislighold i eurosonen, vil helvete bryte løs. Og enten blir de nødt til å innføre støtdempere, eller la euroen dø ut, slik den da vil gjøre uansett. Og da kan vi gå over til drakme.»

Skapte twitterstorm Det var da Alessandro Del Prete, som via sin twitterkonto delte sitt klipp av finansministerens tale 15. mars og skrev at klippet absolutt ikke var falskt, at hånet mot Varoufakis ble satt i gang for fullt.

Flere twitterbrukere hang seg på debatten og skrev at det ikke kunne stemme at klippet var manipulert.

Som Lorcan Roche Kelly skriver: «Jeg har sett klippet, problemet er ikke videoen, men at det Varofakis sa på tysk TV var løgn.»

Hasjtaggen #fingergate har for lengst befestet seg i sosiale medier med moterklæringer til finansministerens forklaring.