Hellas' folkevalgte godkjenner ny reformpakke

Flertall.

GODKJENT: Den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for enda en reformpakke som gir regjeringen mandat til å forhandle fram et nytt låneprogram. Foto: AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
GODKJENT: Den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for enda en reformpakke som gir regjeringen mandat til å forhandle fram et nytt låneprogram. Foto: AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsminister Alexis Tsipras slapp regjeringskrise da de greske folkevalgte, inkludert et flertall av Syriza-representantene, natt til torsdag stemte for enda en reformpakke som trengs for å forhandle fram en ny lånepakke med EU.

230 av nasjonalforsamlingens 300 medlemmer stemte for reformpakken, og bare 36 av representantene til Tsipras' Syriza stemte imot eller avsto fra å stemme. Det er færre enn de 38 som var mot den første pakken i forrige uke.

Blant dem som denne gangen stemte ja etter å ha stemt nei til den første reformpakken, var den nylig avgåtte finansministeren Yanis Varoufakis.

Mindre omstridt Den nye reformpakken er mindre omstridt enn den første som ble godkjent for en uke siden, og omfatter først og fremst bank- og justisvesenet.

Likevel demonstrerte tusener av motstandere av nye kutt utenfor nasjonalforsamlingen mens de folkevalgte debatterte reformpakken.

Demonstrasjonen gikk stort sett fredelig for seg, i motsetning til den voldelige protesten under forrige ukes debatt.

På grunn av den store uenigheten innad i regjeringspartiet om de samlede kravene fra de andre eurolandene, måtte Tsipras nok en gang vende seg til opposisjonen for å få vedtaket fattet.

Berget nok stemmer Spørsmålet før avstemningen var om Tsipras fortsatt kunne sikre de 120 stemmene han trengte fra eget parti for å holde kontrollen.

I forrige runde fikk han 123 Syriza-medlemmer med seg og kalte spliden i partiet for et åpent sår. Nå ble det 125.

I sin appell til de folkevalgte før avstemningen sa Tsipras at han hadde tatt vanskelige, men ansvarlig, valg under forhandlingene med kreditorene.

- Vi valgte et vanskelig kompromiss for å avverge de mest ekstreme planene laget av de mest ekstreme kretsene i Europa, sa han.

Tsipras har offentlig sagt at han er uenig i tiltakene som kreditorene krevde, men at han snudde for at landet skulle forbli i eurosonen. Han ba de mest kompromissløse Syriza-medlemmene se virkeligheten i øynene og godta pakken.

Forhandlingene i gang EU håper på en enighet om en ny lånepakke til Hellas rundt midten av august, og forhandlingene om pakken har startet, allerede før den siste avstemningen i den greske nasjonalforsamlingen.

- Forhandlingene har akkurat startet, sa EUs økonomikommissær Pierre Moscovici til pressen i Brussel onsdag ettermiddag.

Hellas skal forhandle med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken ESB og Det internasjonale pengefondet IMF om en treårig lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Grekerne håper avtalen skal være på plass før de trenger penger til et nytt avdrag 20. august.

- Andre halvdel av august er en god idé, sier Moscovici om når forhandlingene bør være ferdig.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer