Hellas forbereder seg på ny dag med opptøyer

Politimann siktet for forsettlig drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opptøyene som startet i Athen og Thessaloniki spredde seg søndag til flere byer i Hellas. 

Rasende ungdom fortsatte i natt å knuse butikkvinduer og ramponerte biler i Athen, Thessaloniki, Patras, Kreta og Korfu. Flere titalls ungdom og politi er skadd i kampene hvor både bensinbomber og tåregass er tatt i bruk.

På morgenkvisten i dag har det roet seg ned, med unntak for noen spredte episoder i sentrumsstrøket Exarchia.

Demonstrantene har imidlertid lovet å fortsette sine protester mandag  og Hellas forbereder seg på at opptøyene kan blusse opp utover dagen.

Turister som bor på hotell i sentrum av den greske hovedstaden har fått beskjed av betjeningen om ikke å forlate rommene sine, ifølge CNN.

Den amerikanske og britiske ambassaden advarer ansatte og turister mot å ferdes i sentrum av Athen og andre storbyer til situasjonen i landet har roet seg.

15-åring drept

Opptøyene i Hellas startet etter at en 15-åring ble skutt og drept av politiet lørdag, og er de verste i landet på flere år.  

De to politimennene som var innblandet i episoden, skal ha blitt angrepet av en gruppe med 30 ungdommer før gutten ble skutt, ifølge politiet.

Episoden skjedde mens de patruljerte i Exarchia-distriktet i sentrum, der mange venstreradikale og anarkistiske ungdommer holder til og ofte havner i sammenstøt med politiet.

Ifølge politiet ble det både kastet stein og brannbomber mot politibilen, og en av politimennene skal ha reagert med å gå ut av bilen og avfyre tre skudd, hvorav det ene traff 15-åringen i brystet. Han døde senere av skadene.

Siktet for drap
Øyenvitner har imidlertid en helt annen historie og mener at politiet har begått et «kaldblodig drap». De sier at det kun var en verbal konflikt og hevder at politiet skjøt rett inn i gruppen.

Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos lover grundig etterforskning av drapet på gutten. Han sier også at politimennene som var innblandet i skytingen, kan vente seg en streng straff dersom det viser seg at de opptrådte uansvarlig.

Politimannen som skjøt de fatale skuddene har blitt siktet for forsettlig drap. En annen politimann er også arrestert og politisjefen i Exarchia tatt ut av tjeneste etter denne episoden.

SPREDDE SEG:  Opptøyene spredde seg i går til en rekke byer i Hellas. Her barker politi og demonstranter sammen i Patras. Foto: EPA/GIOTA KORBAKI
SPREDDE SEG: Opptøyene spredde seg i går til en rekke byer i Hellas. Her barker politi og demonstranter sammen i Patras. Foto: EPA/GIOTA KORBAKI Vis mer