EU-TOPPMØTE: Angela Merkel, Francois Hollande (i midten) og Alexis Tripas er blant de 19 statslederne som forhandler i kveld. Foto: Reuters
EU-TOPPMØTE: Angela Merkel, Francois Hollande (i midten) og Alexis Tripas er blant de 19 statslederne som forhandler i kveld. Foto: ReutersVis mer

Hellas forhandler med EU i kveld, i kulissene venter ny samarbeidspartner

Vurderer midlertidig Grexit, men Tsipras ønsker avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 16 i ettermiddag ga eurosonens finansministere stafettpinnen videre til EUs statsledere for avgjørende forhandlinger i Brussel. I kulissene har Russland kommet med et tilbud om å bli landets nye energileverandør.

I kveld kan EU-toppene bestemme om det skal åpnes opp for formelle forhandlinger om en ny tredje lånepakke. EU har pengene, men Hellas må innføre strenge reformer.

- Vi er klare til å inngå kompromisser med EU. Det skylder vi alle i EU som ønsker et forent, og ikke et delt Europa. Vi kan bli enige om en avtale i kveld, hvis alle parter ønsker det, sa Hellas' Alexis Tsipras til pressen før han gikk inn til forhandlingsbordet.

- Vil få til avtale En anonym person fra greske myndigheter sier at statsminister Tsipras ønsker å få til en avtale i kveld for å unngå at greske banker kollapser, melder nyhetsbyrået AP klokka 22.

- Hele teksten er veldig dårlig. Vi prøver å finne løsninger, sa en annen gresk kilde om nytt avtaleutkast. Ifølge AFP prøver Tsipras og Merkel å finne løsninger.

Blant de mest kontroversielle delene av utkastet er en setning som åpner for en midlertidig grexit om ikke det blir enighet om en ny lånepakke, skriver NTB klokka 22.15.

Hellas kan trenge mellom 82 til 86 milliarder euro i lån for å møte kreditorenes krav, melder AP.

Hellas' framtid i euroen står på spill, og flere av de mektigste EU-toppene har uttalt at det vil bli vanskelig, eller at det ikke går an, å få til en avtale søndag og utover nattetimene mandag.

Lite optimisme Toppmøtet for hele EU om Hellas søndag ettermiddag er avlyst, men forhandlingene fortsetter som planlagt blant stats- og regjeringssjefene i eurosonen, opplyser EU-president Donald Tusk.

MØTTE PRESSEN: Tsipras er klar til å inngå kompromisser med EU. Foto: Zuma Press
MØTTE PRESSEN: Tsipras er klar til å inngå kompromisser med EU. Foto: Zuma Press Vis mer

Jean-Claude Juncker, EU-kommisjonens president, har lovet å kjempe for å få til en låneavtale med Hellas til siste slutt, mens Wolfgang Schäuble foreslo at Hellas tok seg en europause på fem år for å rekonstruere gjelda si.

Flere land har advart Tyskland om å føre ei hard Hellas-linje, men EU-kommisjonens president var heller ikke optimistisk på å få til en avtale med Hellas i kveld, ifølge AP. 

François nekter for at en midlertidig «Grexit» er teknisk mulig, og han skal kjempe for å få til en avtale i kveld.

- Ikke bare Hellas' skjebne står på spill, men også EUs, sier Hollande.

- Vi er kommet langt Eurosjefen, Jeroen Dijsselbloem, sier ifølge nyhetsbyrået AP at forhandlingene om nye greske lån har kommet langt på vei, men at noen problemer fortsatt gjenstår. Disse problemene vil EUs statsledere ta seg av på kveldens ekstraordinære møte.

Møtet, som var antatt å skulle vare til ut på natta søndag, tok ikke slutt før søndag ettermiddag. 9 timer var ikke nok, så finansministerne måtte sette seg ned på nytt søndag morgen.

Den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, har lenge vært den mest negative til å få til en avtale, og hun har ikke blitt mer positiv.

- Ikke for noen pris vil det blir forhandlet fram en avtale med Hellas i dag, sier Merkel, ifølge AP.

- Har ikke finansielle muskler Russlands energiminister Alexander Novak kunngjorde søndag at landet vurderer å selge energi direkte til Hellas for å bistå i den vanskelige økonomiske situasjonen, ifølge russiske medier, skriver NTB.

- VI ER KOMMET LANGT: Eurosjefen, Jeroen Dijsselbloem, sier ifølge nyhetsbyrået AP at forhandlingene om nye greske lån har kommet langt på vei, men at noen problemer fortsatt gjenstår. Foto: Eric Vidal / Reuters
- VI ER KOMMET LANGT: Eurosjefen, Jeroen Dijsselbloem, sier ifølge nyhetsbyrået AP at forhandlingene om nye greske lån har kommet langt på vei, men at noen problemer fortsatt gjenstår. Foto: Eric Vidal / Reuters Vis mer

Russlands energiminister Alexander Novak kunngjorde søndag at landet vurderer å selge energi direkte til Hellas for å bistå i den vanskelige økonomiske situasjonen, ifølge russiske medier.

- Russland har ikke finansiell muskel til å hjelpe grekerne i nevneverdig grad. Tsipras, som har innsett alvoret i situasjonen, har heller ingen interesse av et nært forhold til Russland, sier gjesteforsker Pål Foss ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten til NTB.

- VI MÅ FÅ TIL AVTALE: Francois Hollande sier at man er nødt til å få til en avtale i kveld. Foto: Francois Lenoir / reuters
- VI MÅ FÅ TIL AVTALE: Francois Hollande sier at man er nødt til å få til en avtale i kveld. Foto: Francois Lenoir / reuters Vis mer