GEMYTTELIG? Stemningen blir kanskje et par hakk dårligere når fotografene har forlatt middagsbordet. Ifølge Reuters har IMF-sjef Lagarde (øverst ved bordet) truet Hellas med at pengestrømmen stopper før den varslede folkeavstemmingen, i så fall er Hellas tom for penger innen neste uke. Nicolas Sarkozy og Angela Merkel er også tilstede ved middagsbordet der Georgios Papandreou skal få kjørt seg. Foto: Philippe Wohazer/EPA/Scanpix
GEMYTTELIG? Stemningen blir kanskje et par hakk dårligere når fotografene har forlatt middagsbordet. Ifølge Reuters har IMF-sjef Lagarde (øverst ved bordet) truet Hellas med at pengestrømmen stopper før den varslede folkeavstemmingen, i så fall er Hellas tom for penger innen neste uke. Nicolas Sarkozy og Angela Merkel er også tilstede ved middagsbordet der Georgios Papandreou skal få kjørt seg. Foto: Philippe Wohazer/EPA/ScanpixVis mer

Hellas går tom for penger om ei uke

IMF stopper pengestrømmen i påvente av gresk folkeavstemming, melder nyhetsbyrå. Nå grilles Papandreou i Cannes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen begynner G20-møtet i Cannes, et møte som nok en gang vil bære preg av forsøket på å avverge en global økonomisk krise.

I kveld, dagen før møtet starter, ble Hellas' statsminister Georgios Papandreou nærmest kalt inn på teppet av troikaen Nicolas Sarkozy, Angela Merkel og Christine Lagarde.

Den franske presidenten, tyske kanselleren og sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) har kalt inn til møtet for å legge press på den greske statsministeren. Målet er å hindre at Papandreou gjennomfører folkeavstemningen som skal avgjøre om det gjeldsherjede landet fortsatt skal motta krisehjelp.

En talsperson for Merkel har omtalt mtøet som nå pågår som «grilling».

- Vi vil ikke gjennomføre noe gjeldsprogram ved bruk av makt, bare etter tilslutning fra det greske folk. Det er vår demokratiske tradisjon og vi krever at dette blir respektert av andre land. Folkeavstemmingen vil føre til at ingen lenger kan tvile på Hellas' europeiske kurs og deltakelse i eurosamarbeidet, har Papandreou uttalt tidligere.

I løpet av dagen har dramaet ytterligere blitt skjerpet. Nyhetsbyrået Reuters melder at IMF ikke ønsker å gjennomføre den neste utbetalingen med krisehjelp på åtte milliarder euro før Hellas har gjennomført folkeavstemmingen. I så fall vil Hellas gå tom for penger i løpet av neste uke.

Det er ventet av folkeavstemmingen først vil bli gjennomført i desember.

Meldingene om IMFs trussel blir ikke tatt nådig opp i Aten. Tørker pengestrømmen fra IMF opp vil ikke Hellas kunne betale ut lønninger til offentlige ansatte og hele samfunnet vil stoppe opp. Hellas vil bli tvunget til å erklære seg konkurs 10. november.

Hellas har gjennomført en serie med store kutt i sin allerede dødssyke økonomi siden den enorme gjelden kom for dagen. Landet har en gjeld på 160 prosent av BNP, en gjeld som kan bli kuttet til 120 prosent, hvis landet takker ja til avtalen med EU og IMF. 120 prosent av BNP i statsgjeld er imidlertid fortsatt godt over det som er regnet for å være kritisk grense (90 prosent) og det er langtfra sikkert at en nasjon i dyp resesjon har mulighet til å betjene en så stor gjeld.

En som arbeider tett på Papandreou sier til The Guardian at den greske statsministeren er i stand til å stå i mot presset han nå møter fra Sarkozy, Merkel og Lagarde.

- Han er misforstått. Bak de milde manerene og det avslappede ytre, befinner en mann med sterk ryggrad. Han er ikke redd for å skuffe andre hvis han mener det er i sitt lands interesse. Og som sosialist tror Papandreou dypt og inderlig på verdien av deltakelse i demokratiet.

SPØR FOLKET: Georgios Papandreou er i Cannes for å bli grillet av Sarkozy, Merkel og Lagarde. Han står så langt fast på at det greske folk selv må få si sin mening om avtalen han har forhandlet fram med EU og IMF. Foto: Michel Euler/AP/Scanpix
SPØR FOLKET: Georgios Papandreou er i Cannes for å bli grillet av Sarkozy, Merkel og Lagarde. Han står så langt fast på at det greske folk selv må få si sin mening om avtalen han har forhandlet fram med EU og IMF. Foto: Michel Euler/AP/Scanpix Vis mer