PRIORITERT LISTE: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis (t.v.) og statsminister Alexis Tsipras. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB Scanpix
PRIORITERT LISTE: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis (t.v.) og statsminister Alexis Tsipras. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Hellas har fått godkjent reformer og kriselån

Finansministrene i euro-landene har godkjent lista over nye økonomiske reformer fra Hellas og dermed å forlenge krisepakken, etter anbefaling fra långiverne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas leverte lista over nye økonomiske reformer til EU og Pengefondet rundt midnatt natt til tirsdag. Tidligere i dag, tirdag, har økonomene i de tre institusjonene som har ytt kriselånene til Hellas - EU-kommisjonen, Euro-banken og Pengefondet - analysert brevet fra regjeringa i Athen. Og de mente dette er et godt nok grunnlag for å forlenge den nåværende låneavtalen.

Godkjenning I ettermiddag godkjente de 19 finansministrene i Eurogruppa den forlengede lånepakken til Hellas og de reformene som Hellas lover å gjennomføre, som er vilkår for hjelpen. Det skjedde under et telefon-møte. I løpet av uka må dette også godkjennes i parlamentene i noen av landene, deriblant Tyskland og Hellas.

- EU-kommisjonens mening er at denne lista er omfattende nok, og at den utgjør et godt grunnlag for å kunne avslutte forhandlingene, sa ei kilde nær kommisjonen til Reuters.

Kilda sier reformforslagene viser en sterk vilje til å bekjempe skatteunndragelse og korrupsjon.

Levert innen fristen Sist fredag ble Hellas og EU enige om å forlenge krisehjelpen til landet med fire måneder, under forutsetning at Hellas leverte ei rekke reformforslag innen mandag. Lista ble levert innen tidsfristen, skriver EU-kommisjonens talsperson på Twitter.

Forlengelsen av krisehjelpen forutsetter at EU og Det Internasjonale Pengefondet (IMF) er fornøyd med reformene. Den opprinnelige avtalen om krisehjelp går ut ved månedsskiftet lørdag.

Børsoppgang Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, som er sterk motstander av den økonomiske politikken til Hellas' nye regjering, har bedt om at låneforlengelsen blir tatt opp i landets nasjonalforsamling denne uka.

- Forutsatt at Hellas følger sine forpliktelser og at Eurogruppas finansministre er enige, vil den tyske regjeringa støtte den foreslåtte forlengelsen, sier Schäuble.

Børsen i Aten åpnet tirsdag for første gang siden avtalen om låneforlengelse ble inngått fredag, ettersom mandag var helligdag i Hellas. ATHEX-indeksen startet dagen med en oppgang på 6,4 prosent til 908,52 poeng, melder AFP.

(NTB-DPA-Reuters)