BER OM TILLIT: Statsminister George Papandreou ber om folkets tillit for å gjennomføre nye, tøffe sparetiltak. Han ba om en nasjonal innsats i en avgjørende tid i landets historie. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI/SCANPIX
BER OM TILLIT: Statsminister George Papandreou ber om folkets tillit for å gjennomføre nye, tøffe sparetiltak. Han ba om en nasjonal innsats i en avgjørende tid i landets historie. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI/SCANPIXVis mer

Hellas kan snu Europa ryggen og ende med «gresk euro»

Vil føre til rekordbillig sydenferie med lekepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Hellas utspiller det seg nå et drama som gjelder landets framtid. Landet er i konstant pengeknipe takket være gigantgjelda på 160 prosent av BNP, og neste måned skal det betales avdrag.

Hellas er dermed helt avhengig av å få den neste utbetalingen fra EU og IMF på 12 milliarder euro, men for å få de pengene må de gjennomføre nye og smertefulle innsparinger.

Misnøyen mot disse sparetiltakene øker stadig i Hellas ettersom flere og flere mennesker blir direkte berørt. Arbeidsledigheten har økt med nesten 30 prosent bare i år, i tillegg er pensjonsalderen økt og statlige utbetalinger minsket.

Advarer mot katastrofe Regjeringen ved statsminister George Papandreou ønsker å oppfylle kravene til EU og IMF, men flertallet deres i parlamentet er svært usikkert. I dag innledet parlamentet en tre dager lang sesjon, som vil ende i et tillitsvotum tirsdag.

Regjeringskoalisjonen har en overvekt på kun tre stemmer etter forrige ukes omrokeringer i regjeringen, det betyr at hvis ytterligere to parlamentarikere hopper over, så vil regjeringen miste flertallet og landet blir kastet ut i en usikkerhet som kan ramme hele EU.

- Jeg ber dere om å akseptere sparetiltakene slik at vi kan forhindre en katastrofe, sa Papandreou til parlamentet i dag, ifølge Reuters.

DEMONSTRASJONER: Ikke alle demonstrasjonene mot sparetiltakene er voldelige. Her danser folket i gatene for å protestere mot nye kutt. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIX
DEMONSTRASJONER: Ikke alle demonstrasjonene mot sparetiltakene er voldelige. Her danser folket i gatene for å protestere mot nye kutt. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIX Vis mer

Videre foreslo statsministeren store reformer av det politiske systemet, inkludert grunnloven, for å gjøre landet mer styringsdyktig.

Hellas står altså overfor to alternativer: Enten fortsetter de med sparetiltakene EU og IMF krever og betjener gjelda si, eller så kan de misligholde gjelda si og i realiteten gå ut av eurosonen.

Kan lage «gresk euro» Steinar Juel, sjefsøkonom i Nordea, mener begge alternativene er svært smertefulle og det er vanskelig å si hva som er best. Selv anbefaler han Hellas å fortsette med innstrammingene og betjene gjelda si ved å ta opp nye lån.

- Alle veier er pinefulle for Hellas, men jeg tror jeg ville satset på avtalen med EU og IMF og gjennomført de reformene som må til for å få vekst i økonomien. Man løser ikke noe problem ved å melde seg ut heller, sier Juel.

- Hva skjer hvis grekerne sier nei til nye sparetiltak og misligholder lånene sine?

- Hvis de ikke gjennomfører innstrammingene, må de regne med at de ikke får noen lån fra eurosonen. Da får de ikke betalt gjelda si og jeg ser på det som en «de facto» utmelding av euroen. Hadde jeg vært statsminister i Hellas i en slik situasjon, ville jeg laget en egen valuta - en «gresk euro» - og begynt å trykke penger, sier Juel til Dagbladet.

KRIGSSONE: Demonstranter kaster stein på opprørspoliti som ble satt inn i gatene forrige uke. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIX
KRIGSSONE: Demonstranter kaster stein på opprørspoliti som ble satt inn i gatene forrige uke. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIX Vis mer

I en slik situasjon vil ikke Hellas få lån i utlandet på årevis. Import vil bli svært dyrt, mens turister vil strømme til landet på grunn av ekstremt lave priser.

- Grekerne blir betraktelig fattigere, men de får satt kostnadsnivået riktig, sier Juel.

- Ingen fare i Norge Den store frykten i EU er at Hellas skal klappe sammen og føre til at Irland, Portugal og i verste fall Spania også rammes. Tapene vil bli store for europeiske banker og skattebetalere hvis Hellas ikke betaler gjelda si, men ifølge Juel skal bankene nå være i stand til å bære tapene.

- Sjansen for at Hellas klarer å betjene gjelda si på sikt tror jeg er veldig, veldig liten. Det EU ønsker er å holde dem oppe noen år til, slik at Portugal og Irland ikke lenger står på stupet. Da blir det et isolert gresk problem og man kan gjennomføre en nedskrivning av gjelda. Det EU gjør nå er å kjøpe seg tid, sier Juel, som tror EU vil strekke seg svært langt for å redde Hellas, selv om de vil være uten et styringsdyktig flertall i juli når rentene skal betales.

- Kan krisa i Hellas føre til problemer for norske banker og lånekunder?

- Norske banker har minimal eksponering mot Hellas, derfor tror jeg fortsatt at det er en begrenset tapssituasjon. Men norske banker er avhengig av å låne i utlandet, der kan man få økte kostnader. Det var dette som drev renta opp under krisa i 2008, men jeg tror amerikanske og asiatiske investorer ser bedre forskjellen på Norge og eurosonen nå enn de gjorde forrige gang, sier Juel.

PINEFULLT: Uansett hvilken vei Hellas velger, vil det være pinefullt for dem, sier sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PINEFULLT: Uansett hvilken vei Hellas velger, vil det være pinefullt for dem, sier sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi oppe i nord sitter altså fortsatt på en grønn gren og kan se utover Europa. Takket være olje - og dyktighet.

- V er ekstremt heldige. Vi har hatt flaks med oljen, men også vært flinke til å håndtere det. Sverige har bare vært dyktige, de har klart det uten olje og er også i en svært, svært god situasjon.

KAN BLI BILLIG: Dette kan bli svært billig, hvis Hellas ender opp med å forlate euroen og lage sin egen valuta. Foto: EPA/PANTELIS SAITAS/SCANPIX
KAN BLI BILLIG: Dette kan bli svært billig, hvis Hellas ender opp med å forlate euroen og lage sin egen valuta. Foto: EPA/PANTELIS SAITAS/SCANPIX Vis mer