KOMMER MED EGET FORSLAG: Alexis Tsipras, her fotografert med samboeren Betty Batziana under et møte i Russland tidligere denne måneden. Foto: EPA / ANDREA BONETTI /NTB scanpix
KOMMER MED EGET FORSLAG: Alexis Tsipras, her fotografert med samboeren Betty Batziana under et møte i Russland tidligere denne måneden. Foto: EPA / ANDREA BONETTI /NTB scanpixVis mer

Hellas klarte ikke komme til enighet med kreditorne: Stiller med eget forslag

Presenteres for EUs finansministere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurosonens finansministre møtes for å diskutere den greske gjeldskrisen, men Hellas og kreditorene har ikke klart å komme fram til et felles forslag. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble kommer med en kort, pessimistisk melding før finansministermøtet, hvor han sier at det ikke har vært fremskritt i forhandlingene - men heller «bevegd seg baklengs».

- Det er overhodet ikke noe nytt på bordet, sier han.

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem spår at finansministrene har «hardt arbeid» foran seg.

- Vi vil høre fra gresk side hva de kan gå med på, og ta det derfra, sa han på vei inn til møtet.

Finansministrene i de 19 eurolandene møtes torsdag ettermiddag, etter at møtet onsdag ettermiddag strandet etter knapt halvannen time.

Ultimatum Kreditorene Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) ble torsdag enige om en samling dokumenter som kan fungere som plattform for en avtale, opplyser en kilde i EU. Långiverne har gitt Hellas' statsminister Alexis Tsipras et ultimatum om å komme med et troverdig reformforslag fredag morgen, hvis ikke oversendes kreditorenes egen versjon til eurogruppen.

Hellas står fortsatt bak forslaget de kom med mandag, men med modifikasjoner etter ukens forhandlinger.

- Våre forslag er detaljerte og skal presenteres for eurogruppen, sier en gresk kilde.

- Ingen fremgang Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling sier før møtet at han frustrert over at Hellas ikke går med på kompromisser.

- Tydeligvis har det ikke vært noen fremgang over natten. Hellas avviste alle slags kompromiss og kom konstant med nye ønsker, sier han.

Schelling sier det er «forbløffende» hvor likegyldig den greske regjeringen er til forhandlingene om situasjonen i eget land.

- Hvis dette forslaget ikke er akseptabelt for finansministrene, må vi tenke på forberedelsene av alternativer, sier han og legger til at søndag er den ultimate fristen for at de nasjonale parlamenter også skal kunne godkjenne avtalen.

Uenige om krav Finansministrene beskylder Hellas for å nekte å gå med på kompromisser til tross for at Hellas desperat trenger den siste utbetalingen av et kriselån for å betale avdrag på gjeld til IMF som forfaller 30. juni. Av kreditorenes krav som Hellas ikke vil godta, er en heving av pensjonsalderen fra 62 til 67, og at dette skal skje innen 2022, ikke 2025.

Tsipras er under sterkt press fra betydelige deler av sitt Syriza-parti hjemme for ikke å gi etter for kravene til EU, ESB og IMF.

(NTB)