FÅR UTSETTELSE:  En rekke medier melder i kveld at Hellas og statsminisster Alexis Tsipras (bildet) får en fire måneders utsettelse låneprogrammet, som var i ferd med  å forfalle. Foto: REUTERS/ Alkis Konstantinidis
FÅR UTSETTELSE: En rekke medier melder i kveld at Hellas og statsminisster Alexis Tsipras (bildet) får en fire måneders utsettelse låneprogrammet, som var i ferd med å forfalle. Foto: REUTERS/ Alkis KonstantinidisVis mer

- Hellas må spørre seg om de orker det tyske kjøret

Sjeføkonom Jan Andreassen om Hellas forlengede lånepakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke nyhetsmedier melder i kveld at eurolandene er enige om å forlenge det greske låneprogrammet i fire måneder, etter at de 19 finansministrene har sittet sammen i møter i Brüssel i dag.

- Det som er bra med det som har skjedd nå, er at de får bedre tid til å tenke seg om, og finne ut hva de egentlig vil, sier sjefsøkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen.

- Kaos er alternativet Andreassen mener grekerne nå må bestemme seg for om de vil ha modernisering, reformer, forenkling av byråkrati - eller noe helt annet.

- Alternativet er å velge et mer kaotisk samfunnssystem, og da er det siste du trenger en sterk valutakurs. I så fall må de gå ut av euroen, sier han til Dagbladet.

Andreassen forklarer at Hellas ved å gå ut av euroen og tilbake til drakhmer, vil kunne «løse» problemet med høye pensjonsforpliktelser ved hjelp av inflasjon. Dette vil også hjelpe eksportsektoren fordi Hellas varer blir billigere for omverdenen.

- Skjebnevalg Andreassen mener likevel at Hellas har «tjent stort» på å være med i eurosamarbeidet. Problemet er at det vil stilles store reformkrav til landet om det fortsatt vil være med.

- Både Hellas, Italia og Frankrike må spørre seg om de orker å være med på det tyske kjøret. De må reformere seg, ellers er det skadelig for deres økonomi å ha en så sterk valutakurs som nå, sier Andreassen.

- Dette er et skjebnevalg, sier Andreassen om det Hellas står overfor i de neste månedene.

Risikerte krise Detaljene i Hellas' avtale med eurolandene er ifølge NTB ikke umiddelbart klare, men Hellas må mandag legge fram en liste over reformtiltak.

Uten en forlenget hjelpepakke, ville Hellas' statsminister Alexis Tsipras og hans nye regjering ha risikert å slippe opp for kontanter allerede neste måned.

- Jeg er ikke i tvil om at det vil bli en veldig kollegial diskusjon, og at vi ved slutten av dette kommer ut med en slags hvit røyk, sa Hellas' finansminister Yanis Varoufakis før dagens møte, i følge Bloomberg.

- FÅR TENKT SEG OM: - Det som er bra med det som har skjedd nå, er at de får bedre tid til å tenke seg om, og finne ut hva de egentlig vil, sier sjefsøkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen, om at Hellas har blitt enige med eurolandene. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
- FÅR TENKT SEG OM: - Det som er bra med det som har skjedd nå, er at de får bedre tid til å tenke seg om, og finne ut hva de egentlig vil, sier sjefsøkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen, om at Hellas har blitt enige med eurolandene. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer