- Hellas må spørre seg om de orker det tyske kjøret

Sjeføkonom Jan Andreassen om Hellas forlengede lånepakke.

FÅR UTSETTELSE:  En rekke medier melder i kveld at Hellas og statsminisster Alexis Tsipras (bildet) får en fire måneders utsettelse låneprogrammet, som var i ferd med  å forfalle. Foto: REUTERS/ Alkis Konstantinidis
FÅR UTSETTELSE: En rekke medier melder i kveld at Hellas og statsminisster Alexis Tsipras (bildet) får en fire måneders utsettelse låneprogrammet, som var i ferd med å forfalle. Foto: REUTERS/ Alkis Konstantinidis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En rekke nyhetsmedier melder i kveld at eurolandene er enige om å forlenge det greske låneprogrammet i fire måneder, etter at de 19 finansministrene har sittet sammen i møter i Brüssel i dag.

- Det som er bra med det som har skjedd nå, er at de får bedre tid til å tenke seg om, og finne ut hva de egentlig vil, sier sjefsøkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen.

- Kaos er alternativet Andreassen mener grekerne nå må bestemme seg for om de vil ha modernisering, reformer, forenkling av byråkrati - eller noe helt annet.

- Alternativet er å velge et mer kaotisk samfunnssystem, og da er det siste du trenger en sterk valutakurs. I så fall må de gå ut av euroen, sier han til Dagbladet.

Andreassen forklarer at Hellas ved å gå ut av euroen og tilbake til drakhmer, vil kunne «løse» problemet med høye pensjonsforpliktelser ved hjelp av inflasjon. Dette vil også hjelpe eksportsektoren fordi Hellas varer blir billigere for omverdenen.

- Skjebnevalg Andreassen mener likevel at Hellas har «tjent stort» på å være med i eurosamarbeidet. Problemet er at det vil stilles store reformkrav til landet om det fortsatt vil være med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.