URO: Utenriksminister Børge Brende frykter mer uro i Hellas de nærmeste dagene dersom landet ikke snart kommer i dialog med EU. Han mener Hellas må vise vilje til reformer, for eksempel av sitt pensjonssystem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
URO: Utenriksminister Børge Brende frykter mer uro i Hellas de nærmeste dagene dersom landet ikke snart kommer i dialog med EU. Han mener Hellas må vise vilje til reformer, for eksempel av sitt pensjonssystem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Hellas må vise reformvilje og kutte i pensjoner

- Kan bli dramatiske dager for Hellas framover, tror utenriksminister Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens utenriksminister Børge Brende ventet på FNs generalsekretær Ban Ki-moon i formiddag, måtte han svare frammøtt presse om den siste utviklingen i Hellas med folkets nei til gjeldskravene fra EU og IMF.

Toppen av isfjellet - En folkeavstemning respekteres fra hele Europa. Men det kommer til å bli krevende de nærmeste dagene. Vi så forrige uke folk foran tomme minibanker. Det er nok bare toppen av isfjellet vi har sett, hvis det ikke finnes en løsning de nærmeste dagene, sier Brende.

Han snakket med EUs visepresident i går. Holdningen i EU er at Hellas har vist liten reformvilje. Brende sier at ballen nå ligger hos Hellas.

- EU slår fast at det har vært manglende vilje i Hellas til å adressere grunnleggende reformer. Det  er ingen tvil om at Hellas har for stor gjeld. De må skape ny vekst og arbeidsplasser, det er ikke bare snakk om å redusere ytelser.

- Ikke bærekraftig - Men det blir en diskusjon om man skal ha en pensjonsalder på 55 år i Hellas når i land i Nord-Europa for eksempel har pensjonsalder på 67 år. Det er jo en kjempestor uttelling på det greske statsbudsjettet når man må betale pensjon til folk under 60 år.

EU venter er rell reformvilje i Hellas. Det gjelder pensjonsalder, skatteinnkreving og håndtering av svart økonomi. Hvis Hellas er villig til å åpne det skapet, kan det være at EU er villig til å gjenoppta samtalene med Hellas, sier Brende.

- Du sier at en pensjonalder på 55 år ikke er bærekraftig i euroområdet?

- Det er ikke Norge som bestemmer, men dette er spørsmål som har vært viktige for kreditorene. Det er et spørsmål om gresk økonomi kan bære en slik pensjonsalder, under 60 år. Det må jo være bærekraft i økonomien. I Norge har vi hatt en pensjonsreform, og vi vedstår oss utgiftene framover, sier Brende.

Politiske konsekvenser På spørsmål om hva som kan skje dersom Hellas går ut av euro-sonen, svarer Brende:

- Det politiske implikasjonene som er store. Jeg tror det er et sterkt ønske om at Hellas skal være en del av Europa og av EU. De framtidige utfordringene knyttet til gresk alenegang skal vi ikke undervurdere. Når det gjelder de økonomiske konsekvenser, så faller børsene nå, men jeg tror også markedene har tatt høyde for en mulig negativ utgang, sier Brende.

Russland-støtte? - Er det fare for at Russland kan får større innflytelse i Hellas?

- Nå tror jeg ikke den russiske økonomien er i en slik situasjon at de kan bidra med noen finansiell støttepakke til Hellas. Men det er ikke noen tvil om at den sørøstlige flanken i Europa er av stor sikkerhetspolitisk betydning også. Det er et NATO-land som har også utfordringer på grunn av krigen i Syria, Irak og situasjonen i Libya. Vi ser at det er en urolig  region. Og vi trenger et samarbeid med Hellas framover, sier Brende.