Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellas' nye statsminister går til krig mot all inclusive-industrien

Norsk reiseselskap jubler.

VIL HA MER IGJEN FRA TURISTENE: Statsminister Alexis Tsipras vil at turistene skal komme seg ut og legge igjen reisepengene sine i det lokale næringslivet.
Foto: John Terje Pedersen
VIL HA MER IGJEN FRA TURISTENE: Statsminister Alexis Tsipras vil at turistene skal komme seg ut og legge igjen reisepengene sine i det lokale næringslivet. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det venstreradikale partiet Syriza tok en soleklar seier i søndagens parlamentsvalg i Hellas.

Statsminister Alexis Tsipras dannet koalisjon med det nasjonalistiske høyrepartiet Uavhengige Grekere.

Sammen skal de prøve å få den skakkjørte greske økonomien på rett vei, og gi grekerne et framtidshåp. Først og fremst med å presse EU for å stramme innsparingstiltakene, og å finne løsninger på å håndtere den «ubetalelige» greske gjelden.

Men statsministeren har også andre planer for at grekerne igjen skal tjene penger, noe som blant annet kan ramme den gjengse Hellas-turist.

Til krig mot all inclusive Den nye statsministeren og venstreradikale Syriza mener nemlig at all inclusive-turismen, som i tillegg til overnatting på hotell også inkluderer alle måltider og forfriskninger på hotellet, kan være skadelig for den lokale økonomien.

Allerede for en uke siden, før de vant valget, foreslo Syriza at all inclusive-tilbudet i landet burde begrenses, skriver New York Times.

- All inclusive-industrien neglisjerer den lokale økonomien, sier statsminister Tsipras.

Han mener nemlig at ordningene fører til at turistene blir på de store resortene, og ikke benytter seg av lokale forretninger og attraksjoner.

Den avgåtte stasministeren Antonis Samaras har allerede forelått å øke hotellskatten fra 6,5 til 13 prosent, da hans Nytt demokrati satt ved makta.

Apollo jubler Hos reiseselskapet Apollo jubler de.

- Det er veldig positivt at de tar tak i noe som kan bli et problem for landet i framtida, sier informasjonssjef Helen Begby hos Apollo.

TIL KRIG MOT ALL INCLUSIVE: Statsminister Alexis Tsipras vil begrense all inclusive-tilgangen i Hellas. Han mener det går ut over den lokale økonomien. Foto: REUTERS / Alkis Konstantinidis / NTB scanpix
TIL KRIG MOT ALL INCLUSIVE: Statsminister Alexis Tsipras vil begrense all inclusive-tilgangen i Hellas. Han mener det går ut over den lokale økonomien. Foto: REUTERS / Alkis Konstantinidis / NTB scanpix Vis mer

Hun sier et manglende all inclusive-tilbud i Hellas ikke vil ha veldig mye å bety for dem og anslår at at mellom fem og sju prosent av deres kunder kjøper all inclusive.

- For eksempel i Tyrkia ser vi at det ikke finnes lokale restauranter igjen flere steder. En av kjernevirksomhetene i Hellas er lokale restauranter og lokal mat. Og nordmenn på all inclusive tar seg gjerne råd til å spise ute. Maten er en stor del av ferien for nordmenn, sier Begby, som sier hun ikke anbefaler kunder å gå for all inclusive-tilbud når de bestiller seg ferie til en gresk øy for eksempel.

Hun mener all inclusive også kan ha positive sider da det ofte benyttes lokal arbeidskraft og kortreist mat og drikke på hotellene. Hun sier Hellas ikke har like mange all inclusive-hotell som mange andre reisemål

- Den største etterspørselen etter all inclusive kommer fra England, Tyskland, Italia og Russland, ikke fra Norge eller Norden, sier hun.

Star Tour avventende Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour peker på at all inclusive-debatten ikke bare er svart-hvitt. Hun ønsker å sette seg inn i hvordan Tsipras ønsker å gjennomføre tiltakene før hun kan kommentere hva det vil ha å si for dem.

- Grunnen til at vi tilbyr kundene all inclusive er fordi de etterspør det. Ønsker de mer av det, vil vi tilby mer, sier Larsen-Vonstett, som at etterspørselen etter all inclusive ligger stabilt på rundt 15 prosent og at det er lite som tyder på at det vil øke.

Hun peker på at Hellas ikke er det mest populære all inclusive-landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media