Hellas og Tyrkia er én ting, men her er det ikke stengt

Over 19 000 har kommet båtveien til Italia i år. De fleste er fra Nigeria, Gambia og Senegal.

OVER HAVET:  Det kom desidert flest flyktninger og migranter over Hellas-ruta i fjor, faktisk hele 850 000. Men det er denne ruta EU/Tyrkia-avtalen skal ha stengt nå. 150 000 kom via Italia i fjor og over 19 000 så langt i år. Disse kan fortsatt ta seg opp gjennom Europa, selv om Balkan-ruta er stengt. Grafikk: Kjell Erik Berg
OVER HAVET: Det kom desidert flest flyktninger og migranter over Hellas-ruta i fjor, faktisk hele 850 000. Men det er denne ruta EU/Tyrkia-avtalen skal ha stengt nå. 150 000 kom via Italia i fjor og over 19 000 så langt i år. Disse kan fortsatt ta seg opp gjennom Europa, selv om Balkan-ruta er stengt. Grafikk: Kjell Erik BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet ikke om det har roet seg helt eller om det er stille før stormen. Vi er i en situasjon hvor vi ikke helt vet, og hvor veldig mange av forholdene som kan påvirke Norge, er utenfor Norges kontroll, sier UDI-direktør Frode Forfang til Dagbladet.

I fjor kom det 850 000 flyktninger og migranter via Hellas-ruta, men EU og Tyrkia har i effekt stengt den nå. De sender folk tilbake. Balkan-ruta er også stengt, og det har roet seg i Norge. I februar og mars i år har det kommet like mange asylsøkere til Norge i løpet av måneden, som det kom hver dag i oktober og november i fjor.

Men i fjor kom det også 150 000 over Italia-ruta. Og den er fortsatt åpen. Når havet blir roligere, starter overfarten der igjen.

ITALIA-RUTA: Topp ti land på Italia-ruta i fjor var Eritrea (24,7 %), Nigeria (14,5 prosent), Somalia (8%), Sudan (5,7%), Gambia (5,7%), Syria (4,7%), Senegal 4,1 (%), Mali (3,9%) og Bangladesh (3,2%), Marokko (3,2%). Foto: Italienske kystvakta
ITALIA-RUTA: Topp ti land på Italia-ruta i fjor var Eritrea (24,7 %), Nigeria (14,5 prosent), Somalia (8%), Sudan (5,7%), Gambia (5,7%), Syria (4,7%), Senegal 4,1 (%), Mali (3,9%) og Bangladesh (3,2%), Marokko (3,2%). Foto: Italienske kystvakta Vis mer

- Ankomstene pleier å ta seg opp fra april og utover, sier Forfang.

Nigeria og Gambia 19 326 personer har kommet over Middelhavet til Italia så langt i år. I mars var antallet fire ganger så høyt som mars i fjor.

- Det har variert litt når trykket kommer og spesielt når Norge treffes. Det som avgjør hvor mange som kommer til Norge, er hvor i Afrika de kommer fra, sier Forfang.

I år har flest kommet fra Nigeria (18 prosent), Gambia (12 prosent) og Senegal (9 prosent). 74 prosent har vært menn, 16 prosent barn, 10 prosent kvinner.

16 PROSENT BARN: Av de 19 326 personene som har kommet til Italia over Middelhavet i år, er 16 prosent barn. 74 prosent er menn og10 prosent er kvinner. Foto: Foto: Giovanni Isolino / AFP / NTB Scanpix
16 PROSENT BARN: Av de 19 326 personene som har kommet til Italia over Middelhavet i år, er 16 prosent barn. 74 prosent er menn og10 prosent er kvinner. Foto: Foto: Giovanni Isolino / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi vet av erfaring at få av disse kommer til Norge. Særlig Gambia og Senegal kommer ikke til Norge i det hele tatt, sier Forfang.

- Det skyldes at de har ingen utsikter til å få asyl i Norge. De har ingen utsikter til å få asyl andre steder heller, men jeg tror motivasjonen for at de reiser er å jobbe i unionen ulovlig. Erfaringsvis holder de seg da i Sør-Europa, som i Italia, sier UDI-direktøren.

Bare 15 prosent av de 19 326 personene som har kommet til Europa via denne ruta i år, er fra verdens topp 15 flyktningland. For Hellas-ruta er dette tallet 91 prosent.

Eritreere seinere - Derimot har vi en del andre grupper som kommer den veien, via Italia. Særlig eritreere, men også fra Etiopia, Somalia og Sudan. Der har vi erfaring med at de også kan komme til Norge. Får vi den typen ankomster til Italia, er det større muligheter for at en del av dem kommer til Norge, sier Forfang.

SENDES TIL TYRKIA: Afghanere og Pakistanere protesterer her mot EU/Tyrkia-avtalen i en leir på den greske øya Lesvos. Planen er at de som kommer på Hellas-ruta, med få unntak, skal sendes tilbake til Tyrkia. Fredag morgen ble 45 personer satt på en ferge og sendt til Tyrkia. Foto: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / NTB Scanpix
SENDES TIL TYRKIA: Afghanere og Pakistanere protesterer her mot EU/Tyrkia-avtalen i en leir på den greske øya Lesvos. Planen er at de som kommer på Hellas-ruta, med få unntak, skal sendes tilbake til Tyrkia. Fredag morgen ble 45 personer satt på en ferge og sendt til Tyrkia. Foto: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / NTB Scanpix Vis mer

 - Men de pleier å komme litt seinere ut på våren og sommeren, påpeker han.

Åtte prosent av ankomstene i år, er fra Somalia, fire prosent fra Sudan. Eritrea er ikke på topplistene i år engang, men i fjor toppet eritreere denne ruta med hele 24,7 prosent.

- Norge er et av de landene i Europa som får Eritrea-asylsøkere, sier Forfang.

Innvilgelsesprosenten for flyktninger fra det autoritære diktaturet Eritrea, var i Norge i fjor på 98 prosent. Det vil si at nesten alle som kommer, har krav på beskyttelse. Til sammenlikning var det 99 prosent for syrere.

- Når de kommer er ikke likt hvert år, men det pleier å komme litt seinere ut på våren og sommeren. En gang fikk vi store Eritrea-ankomster på våren, et annet år tidlig på høsten, sier Forfang.

I fjor var det 4,7 prosent syrere på Italia-ruta. Spørsmålet er om flere syrere også vil benytte seg av Italia-ruta nå som Hellas er stengt.

Det stengte Hellas EU og Tyrkia-avtalen prøver å stoppe flyktningruta til Hellas - og sende flyktninger og migranter tilbake til Tyrkia.

Over 152 000 har kommet til Hellas i år. 49 prosent er syrere, 38 prosent er barn og 21 prosent er kvinner. 26 prosent er afghanere, 16 prosent er irakere. For hver syrer Tyrkia tar tilbake, skal Europa ta inn en annen syrer fra Tyrkia. Planen er at alt dette skal stoppe strømmen - og at EU til slutt kan oppheve de interne grensekontrollene.

- Hvis du opphever grensekontrollen internt i Schengen, vil Norge få en andel som er mer naturlig, mens nå har vi fått en unormalt liten andel på grunn av grensekontrollene, sier Forfang til Dagbladet.

- Selv om Norge skulle trosse Schengen og opprettholde grensekontrollen, er det slik at hvis andre opphever den, vil det påvirke Norge. Det er vanskelig å ha en effektiv grensekontroll mot Sverige. Det er enklere for Sverige å ha en effektiv grensekontroll mot Danmark, for det er bare ei bru over Øresund, sier Forfang.