FANGET: Demonstranter utkledt som fanger poserer utenfor det greske Parlamentet i kveld. Demonstrasjonene mot budsjettkuttene Hellas forplikter seg til som følge av krisepakka, har ved flere anledninger lammet det gjeldstyngede middelhavslandet. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis
FANGET: Demonstranter utkledt som fanger poserer utenfor det greske Parlamentet i kveld. Demonstrasjonene mot budsjettkuttene Hellas forplikter seg til som følge av krisepakka, har ved flere anledninger lammet det gjeldstyngede middelhavslandet. Foto: AP Photo/Thanassis StavrakisVis mer

Hellas rakner

Utbrytere kan velte regjeringen. - Dette er sluttspillet om Hellas, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter statsminister Giorgos Papandreous sjokkmelding om at han ønsker folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal takke ja til EUs krisepakke, har verdens børser rast.

Nå rakner også det politiske Hellas.

I ettermiddag ble hele den greske forsvarsledelsen uten forvarsel byttet ut. Ledelsen i hæren, marinen og i luftdorsvaret er sparket, melder blant andre Athens News.

Flere parlamentsmedlemmer som tilhører regjeringspartiet PASOK har også varslet at de ikke støtter statsminister Papandreous ønske om en folkeavstemning om krisepakka.

Forvitret flertall Ved valget den 4. oktober 2009 ble PASOK største parti med 43,94 prosent av stemmene. De hadde 160 mandater av totalt 300, og med det rent flertall i parlamentet. Siden 2009 har flere medlemmer valgt å bryte ut av partiet, noe som har redusert PASOKS mandatttall til 153.

Nå har i tillegg har fire parlamentsmedlemmer gitt uttrykk for at de ikke stiller seg bak statsministerens ønske om folkeavstemning om krisepakka.

Står utbryterne fast på sine standpunkter ved tillitsvotumet fredag, er regjeringens støtte i nasjonalforsamlingen i så fall redusert fra 153 til 149 delegater.

Dermed har tilsynelatende ikke regjeringen den nødvendige støtte i nasjonalforsamlingen, som består av 300 folkevalgte.

I ettermiddag melder også flere greske medier at minst seks medlemmer av statsminister Papandreous eget sosialistparti nå krever statsministerens avgang.

Reuters skriver at det ikke er noe som tyder på at Papandreou vil endre beslutningen om å holde en folkeavstemning over krisepakka.
 
Desperat forsøk EU vedtok en ny plan for å redde Hellas og resten av Sør-Europa fra gjeldsmarerittet torsdag i forrige uke.

Krisepakka, som innebærer store lånegarantier til Hellas, samt sanering av gjeld, gjør at grekerne må forplikte seg til en rekke smertefulle budsjettkutt. Kuttene er allerede svært upopulære i den greske befolkningen, og har ført til en rekke opptøyer.

Statsminister Papandreous ønske om folkeavstemning må sees på som et desperat forsøk på å samle legitimitet i befolkningen for den kraftige slanjkekuren som ligger forut.

Foreløpig tyder meningsmålinger på at 60 prosent av befolkningen vil stemme nei til krisepakken.

- Sluttspillet om Hellas - Hvis det går i retning folkeavstemning, er det store muligheter for økonomisk sammenbrudd i Hellas i løpet av få uker, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Dagbladet.

- Dette er sluttspillet om Hellas, sier Juel.

TAR TIL GATENE: Store folkemengder samlet seg i Thesaloniki fredag, i protest mot budsjettkuttene. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis)
TAR TIL GATENE: Store folkemengder samlet seg i Thesaloniki fredag, i protest mot budsjettkuttene. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis) Vis mer

Han forteller at det ikke går an å vente flere månder på en folkeavstemning der befolkningen trolig stemmer nei til avtalen med EU og IMF.

- Hellas trenger åtte milliarder euro nå, og de var i ferd med å få det utbetalt. Jeg tror ikke de vil betales ut nå, for risikoen er ekstrem høy for at Giorgos Papandreou ikke får gjennomslag slik stemningen er nå, og det er nok også EU og IMF redd for. Da vil ikke de sprøyte inn åtte milliarder euro, sier Juel.

- En stat kan riktignok ikke gå konkurs som en vanlig bedrift, men misligholder og så skjer det et sammenbrudd i banksektoren. Det kommer til å bli svært politisk turbulent i Hellas nå, og bedrifter kommer til å gå konkurs og ledigheten kommer til å øke dramatisk.
Børsras Børsene over hele Europa endte med store fall og røde tall i dag. På Oslo børs fortsatte pila å peke nedover etter et kraftig fall fra start.

Ved stengetid klokka 17.30 hadde hovedindeksen falt 4,24 prosent til 367,94 poeng. Hele 124 selskaper på Oslo Børs hadde nedgang, mange av dem kraftig. Bare 14 selskaper steg.

Også børsen i Hellas falt kraftig og endte med et fall på hele 6,9 prosent. Italia lå like bak med en nedgang på 6,8 prosent.

DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 5,0 prosent, mens CAC-indeksen i Paris falt 5,38 prosent. FTSE 100-indeksen i London klarte seg noe bedre med en nedgang på 2,21 prosent.

Spesielt dårlig har det gått for bankaksjene, med kraftige fall i kursene.

Våre nordiske naboer har heller ingen god dag på børsen. I Stockholm stengte OMX 30 med en nedgang på 4,50 prosent, i København falt børsen 2,52 prosent, mens i Finland sank aksjekursene 3,83 prosent.

Nå er også dagens aksjehandel i USA over. Også der endte det med nedgang. Industriindeksen Dow jones falt med 2,47 prosent, mens Nasdaq falt med 2,89 prosent.

KRISEMØTE: Den greske statsministeren Giorgos Papandreou på vei inn i et krisemøte i regjeringen i ettermiddag. Papandreous sjokkerte alle, deriblant sin egen finansminister, ved å kunngjøre at han ønsker en folkeavstemning om krisepakka fra EU. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis
KRISEMØTE: Den greske statsministeren Giorgos Papandreou på vei inn i et krisemøte i regjeringen i ettermiddag. Papandreous sjokkerte alle, deriblant sin egen finansminister, ved å kunngjøre at han ønsker en folkeavstemning om krisepakka fra EU. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis Vis mer