Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellas raser etter at USA godkjente Makedonia

Også navn på gresk region.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greske medier er rasende på USA etter at supermakten torsdag anerkjente Makedonia under dette navnet.

For deg som har vært på ferie i Hellas har du trolig drukket makedonsk vin fra Hellas. Den nordlige regionen i Hellas som heter Makedonia har 2,1 millioner innbyggere og regionshovedstaden er Thessaloniki.

Nå reagerer grekerne på at USA har godkjent at den tidligere jugoslaviske republikken får lov til å ta samme navn.

Navnestriden går tilbake til opprettelsen av Makedonia som selvstendig stat høsten 1991, og alle NATO-land unntatt Tyrkia hadde fram til torsdag akseptert å kalle Makedonia FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia, Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia).

Torsdag anerkjente USA Makedonia med det offisielle navnet «Republikken Makedonia», og dette ble møtt som en stor seier i Makedonia. I Hellas karakteriserte de fleste medier beslutningen som forræderi.

- Bush ignorerer FN og angriper Aten tidlig på morgenen, var overskriften i Aten-avisen Eleftherotypia. USAs avgjørelse ble kjent torsdag morgen.

- Bush dolker oss i ryggen, skrev avisen To Ethnos.

Makedonia og Hellas har vært i samtaler ledet av FN for å forsøke å finne fram til et kompromiss om navnet. Det nordlige området i Hellas kalles også Makedonia, og mange grekere mener Makedonia har territoriale krav.

(Dagbladet.no/NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media