IKKE AKKURAT EN VINNER: Den greske statsministeren Georgios Papandreou i Cannes i natt. Klemt mellom euro og det greske flagget ser han beklemt ut.Foto:   REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM  - Tags: POLITICS BUSINESS)
IKKE AKKURAT EN VINNER: Den greske statsministeren Georgios Papandreou i Cannes i natt. Klemt mellom euro og det greske flagget ser han beklemt ut.Foto: REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)Vis mer

Hellas' regjering sprekker

Den greske regjeringen ser ut til å gå i oppløsning innenfra. Siden morgentimene i dag har regjeringen sittet i krisemøte. EUs kontante nei til mere penger har gjort den greske krisa enda større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATEN/OSLO (Dagbladet): Finansminister Evangelos Venizelos kom i natt hjem fra toppmøtet i Cannes, og sier han er motstander av folkeavstemningen som statsminister Georgios Papandreou har foreslått. Dermed kan regjeringen rakne, og folket trenger ikke å ta stilling til folkeavstemningen som statsministeren vil ha.

Støtten svinner
- Jeg tror ikke regjeringen varer til i kveld, sier Costas Panagopoulos, direktør i meningsmålingsinstituttet ALCO, til telegrambyrået Reuters.

- Folkeavstemningen er død, sier parlamentsmedlem for regjeringspartiet PASOK, Nikos Salayannis. Ytterligere to parlamentarikere fra PASOK har hoppet av, og inntil videre ser det ut til at Papandreou bare har støtte fra 150 av 300 parlamentsmedlemmer.

I hele formiddag satt den greske regjeringen i krisemøte. Det handlet om regjeringen kunne overleve, men mye viktigere, om hva som nå skjer med Hellas hvis landet setter seg selv utenfor Euro-samarbeidet, og dermed går konkurs.

Det begynte for alvor å rakne for det greske regjeringspartiet PASOK etter den ydmykende behandlingen statsminister Georgios Papandreou fikk da han ble kalt inn på teppet på G-20 toppmøtet i Cannes i går kveld. Beskjeden han fikk fra Frankrikes president Nicolas Sarcozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel var krystallklar. EUs ledere føler seg sveket av Papandreous beslutning om å legge redningspakka fram for det greske folket i en folkeavstemning.

- Klarer oss uten Hellas
Det betyr at EU stanser all utbetaling fra krisepakka til Hellas, som EU ble enige om i forrige uke, inntil Hellas har avklart sitt forhold til euroen. Det kan bety en umiddelbar økonomisk krise for Hellas. Neste utbetaling i redningspakka fra EU kommer etter planen midt i november. Papandreou har fastsatt folkeavstemningen til 4. desember, da kan statskassa allerede være bunnskrapt.

Imens sier finansminister Evangelos Venizelos at Hellas' tilknytning til euroen ikke kan avhenge av en folkeavstemning.

- Under disse omstendigheter så er en folkeavstemning nettopp det landet ikke trenger, sier en talsmann for Venizelos, til Reuters.
Det er uklart hva som skjer om regjeringen til Papandreou går i oppløsning i løpet av dagen. Noen tar til orde for en nasjonal samlingsregjering, andre for et nyvalg. Det er i så fall et valg PASOK ligger an til å tape på den helt store måten. Ved valget i 2009 fikk partiet rundt 40 prosent av stemmene. Meningsmålinger nå forteller at partiet bare vil få rundt 15 prosent av stemmene.

I EU har man imidlertid allerede begynt å vurdere hvor landet ligger uten Hellas som medlem av euro-klubben. Frankrikes Europa-minister Jean Leonetti sier det mest bramfritt.

- Hellas er noe vi kan komme over, noe vi kan være foruten, sier han.