BETALER IKKE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras under et TV intervju på gresk TV i går kveld. Nå har Hellas kommet med et nytt forslag til eurosonen. Lånene som forfaller i dag, innfrir de ikke. Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS
BETALER IKKE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras under et TV intervju på gresk TV i går kveld. Nå har Hellas kommet med et nytt forslag til eurosonen. Lånene som forfaller i dag, innfrir de ikke. Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOSVis mer

Hellas' statsminister med nytt forslag til eurosonen

Den greske regjeringen foreslår en toårig redningsavtale med eurosonen for å redde Hellas' banker, opplyser statsministerens kontor i Aten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Alexis Tsipras ønsker en toårig avtale med eurosonens redningsfond ESM, parallelt med en løsning for den greske gjelden.

- Hellas blir ved forhandlingsbordet. Den greske regjeringen kommer til å jobbe for en levedyktig løsning, som har som endelig mål at Hellas blir i eurosonen, heter det fra statsministerens kontor tirsdag ettermiddag.

Eurosonens finansministre skal holde et krisemøte via telefon klokken 19 for å diskutere grekernes siste forslag for å redde økonomien, opplyser eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Styrer mot mislighold Siste land ut var Zimbabwe. Nå er det Hellas som misligholder IMF-gjeld, men de verste konsekvensene melder seg ikke øyeblikkelig.

- Nei.

Beskjeden var kort og konsis fra finansminister Yanis Varoufakis i dag.

Hellas kommer ikke til å innfri avdraget på rundt 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet IMF ved forfall i kveld.

- Det betyr i prinsippet at misligholdet vil gjelde alle Hellas' kreditorer. Mislighold inntreffer i det øyeblikk man ikke har gjort opp for seg, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

Hellas mister all kredibilitet hos IMF og andre långivere. Men rent praktisk vil ikke konsekvensene være så store med én gang, mener han.

- Det er fortsatt 20. juli som er den viktigste datoen, sier Ringholm til NTB.
Uro Dette er datoen da Hellas må ut med 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken ESB.

- Hvis de ikke betaler dette, er det snakk om et reelt mislighold av all gjelden, sier Ringholm, og slike utsikter skaper uro på verdens børser.

Med restanse i IMF blir Hellas med i en lite ettertraktet klubb av land som ikke klarer å overholde forpliktelsene sine, selv om det ikke sender landet direkte ut av eurosonen.

Men det europeiske låneprogrammet er uansett over ved midnatt tirsdag, og Hellas står da uten sikkerhetsnett for første gang på fem år.

- Ved midnatt utløper programmet. Jeg vet ikke om noen reelle indikasjoner på noe annet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel tirsdag ettermiddag.

Ellevte time Hellas brøt fredag kveld forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hvordan låneprogrammet kan forlenges i bytte mot reformer og kutt. Grekerne vil i stedet holde en folkeavstemning om kreditorenes betingelser søndag.

De europeiske politikerne har dog ikke helt gitt opp håpet om en løsning i ellevte time, og Hellas og långiverne er stadig i kontakt.

Mens Hellas foreslår en ny, toårig avtale med eurosonens redningsfond ESM, har EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker fremmet fredagens forslag om fem måneder forlengelse på ny overfor Aten.

Juncker vil også ha statsminister Alexis Tsipras til å be velgerne si ja i folkeavstemningen.

Men Financial Times mener noen u-sving fra grekerne ikke er sannsynlig.
Gjeld Grekerne ber også om en restrukturering av landets enorme gjeld.

- Hellas blir ved forhandlingsbordet. Den greske regjeringen kommer til å jobbe for en levedyktig løsning, som har som endelig mål at Hellas blir i eurosonen, heter det fra regjeringen i Aten.

Selv om Hellas selv har stilt seg i den vanskelige situasjonen, må en realistisk, langsiktig løsning også innebære en sletting av deler av gjelden, mener Ringholm.

- Det er vanskelig å forstå hvorfor ikke EU kan innse dette, sier han.
Sentralbanken Mens politikerne krangler, ligger den greske økonomiens skjebne nå i ESBs hender.

Onsdag samles sentralbankens ledelse for å vurdere nødlånene til greske banker. Om den skrur igjen krana, er det fort slutt på de greske bankenes likviditet.

Søndag vedtok banken å forlenge, men ikke utvide, tilførselen av kreditt. Resultatet ble gresk kapitalkontroll.

- Alt henger på folkeavstemningen, sier økonomen Jörg Krämer i Commerzbank til AFP.

Om grekerne stemmer nei da, tror han ESB må stenge krana helt.

- Dette vil i praksis bety slutten på euromedlemskapet til Hellas, mener han.

(NTB)