Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellas trenger 1400 milliarder kroner

EUs finansministre prøver å blir enige om en ny krisepakke til Hellas.

POLITIKERNE: Greske politikere må tåle mange karikaturer av seg selv om dagen. Her står et barn foran et utvalg av dem på den kjente plassen Syntagma, på gata i Athen. Foto: Dimitri Messinis/AP
POLITIKERNE: Greske politikere må tåle mange karikaturer av seg selv om dagen. Her står et barn foran et utvalg av dem på den kjente plassen Syntagma, på gata i Athen. Foto: Dimitri Messinis/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ministrene håpet å nærme seg en løsning da de kom sammen for ekstraordinære møter i Brussel. Men det eneste de kunne love da samtalene var over, var at det skulle holdes et nytt møte søndag.

Før den tid skal dessuten Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy diskutere saken på tomannshånd.

Håpet er at de to tungvekterne kan bli enige om en avtale som deretter kan banket gjennom av hele Unionen over helgen, skriver Financial Times (FT).

Luxembourgs finansminister Luc Frieden tror imidlertid det kan bli nødvendig med mer tid.

- Jeg er ikke sikker på om vi finner en løsning neste uke, men i løpet av de neste to ukene, sier Frieden.

Private bidrag Tirsdag ettermiddag møtes først eurosonens finansministre, før alle de 27 finansministrene møtes til en arbeidsmiddag senere på kvelden.

- Den tyske regjeringen er klar til å delta i ytterligere tiltak for å støtte Hellas, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble til pressen da han ankom møtet. Han sa også at det selvfølgelig er slik at også privat sektor skal spille en rolle i det nye krisepakken.

En ikke navngitt kilde sier til FT at det er viktig å begrense antall mulige løsninger.

- Det kan godt hende at vi må arbeide med flere løsninger. Men vi må forsøke å minske antall alternativer, slik at veien videre blir mer meningsfull, sier kilden til FT.

Striden står om private eiere av greske statsobligasjoner skal bli bedt om å bytte dem mot nye med en lengre tidshorisont, slik at Hellas får mer tid på seg til å betale tilbake gjelden sin.

Trygg på avtale Tyskland støtter en slik ordning, mens Den europeiske sentralbanken (ECB) er skeptisk og mener det i praksis betyr at Hellas ikke er i stand til å gjøre opp for seg.

EUs økonomikommissær Olli Rehn er trygg på at EU-landene og ECB kommer til en enighet.

- Vi står ikke så langt fra hverandre som enkelte tror, sa Rehn foran møtene i Brussel tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

172 milliarder euro Hva EU-lederne faller ned på, blir avgjørende for hvor mye ny økonomisk hjelp Hellas får fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det antas at Hellas trenger 172 milliarder euro innen utgangen av 2014, ifølge FT. Av disse er 87 milliarder allerede i havn gjennom eksisterende lån fra EU og IMF, samt 30 milliarder fra privatiseringsprosjekter.

De resterende 85 milliardene må komme fra nye lån fra pengefondet og EU, eller ved å overtale private kreditorer til å godta en utsettelse av tilbakebetalingen.

Laveste kredittvurdering Standard and Poor's nedgraderte mandag Hellas' kredittverdighet med tre hakk til CCC, det laveste trinnet på skalaen. Kredittvurderingsbyrået mener risikoen for at landet ikke vil klare å betjene gjelden sin, har økt betraktelig.

Det betyr i praksis at Standard & Poor's mener det er tryggere å låne ut penger til Pakistan enn til Hellas.

Myndighetene i Hellas mener på sin side at byrået overser deres tiltak for å unngå problemer med å oppfylle låneforpliktelsene, samt grekernes generelle vilje til å planlegge sin fremtid i eurosonen.

Streik Snart blir togtrafikk, havner og sykehus vil bli rammet av streik. Flere titusen mennesker er ventet å samle seg i sentrum av hovedstaden Aten, hvor planen er å omringe nasjonalforsamlingen i dag.

Her er representantene i gang med å diskutere en rekke smertefulle tiltak som statsminister Giorgos Papandreou har foreslått for å få kontroll på økonomien.

Både skatteøkninger, kutt i de offentlige utgiftene og salg av offentlig eiendom er nødvendig, mener regjeringen.

Frykter konkurs - Hver eneste greker, spesielt i den nye generasjonen, krever at vi kjemper kampen med all vår kraft. Dette er en kamp for å unngå en katastrofal konkurs som vil undergrave landets framtid, sier regjeringens talsmann George Petalotis.

EU og Det internasjonale pengefondet krever at innstrammingstiltakene gjennomføres dersom Hellas skal få mer krisehjelp.

Hvis landet ikke klarer å gjøre opp for seg og i praksis går konkurs, så er det ikke bare grekerne selv som vil merke konsekvensene. Analytikere advarer om at mislighold av statsgjelden vil kunne føre til alvorlige økonomiske ringvirkninger i andre europeiske land og i det internasjonale finanssystemet.

Ingen tiger Likevel protesterer mange grekere mot innstramminger de opplever som urettferdige. Også enkelte folkevalgte fra regjeringspartiet PASOK sier de vil stemme mot Papandreous forslag.

- Du må være grusom som en tiger for å stemme for disse tiltakene. Det er ikke jeg, sier parlamentsrepresentanten George Lianis.

Et eksempel på tiltak som har ført til sterke reaksjoner, er momsøkningen for restauranter fra 13 til 23 prosent. En organisasjon for småbedrifter beskriver økningen som et «selvmord».

Økt skatt på bil og brus For øvrig så skal det gjøres innstramminger over store deler av den greske økonomien.

Regjeringen foreslår ny luksusskatter, kamp mot skatteunndragelser, og økt skatt på biler, svømmebassenger, eiendom og brus. Håpet er å spare 28 milliarder euro fram til utgangen av 2015.

I tillegg skal antallet offentlige ansatte kuttes med 20 prosent, og salg av statlige selskaper skal tilføre staten 50 milliarder i friske midler.

Økonomiprofessor Yanis Varoufakis tror forslagene vil bli vedtatt med knapp margin i nasjonalforsamlingen.

Uenighet EUs finansministre prøvde tirsdag å bli enige om en ny krisepakke til Hellas - uten å lykkes. Uenighet om hvilken belastning private kreditorer skal ta, gjør det vanskelig å komme fram til en avtale.

Det eneste ministrene kunne love da samtalene var over, var at det skulle holdes et nytt møte søndag.

Striden står om private eiere av greske statsobligasjoner skal bli bedt om å bytte dem mot nye med en lengre tidshorisont, slik at Hellas får mer tid på seg til å betale tilbake gjelden sin.

(NTB)