Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hellas trenger et pusterom

Statsminister Antonis Samaras ber om mer tid for Hellas til å gjennomføre nedskjæringene og reformene som kreves for å få nye kriselån. Og han må trolig kutte mer enn ventet.

PRESSES: Den konservative statsministeren i Hellas, Antonis Samaras, presses av EU til å fortsette med økonomiske innstramminger samtidig som den greske økonomien fortsetter å krympe. Denne uka er han på rundtur til ledere i EU for å forklare landets tilstand og hva han akter å gjøre. Foto: REUTERS / Scanpix / John Kolesidis
PRESSES: Den konservative statsministeren i Hellas, Antonis Samaras, presses av EU til å fortsette med økonomiske innstramminger samtidig som den greske økonomien fortsetter å krympe. Denne uka er han på rundtur til ledere i EU for å forklare landets tilstand og hva han akter å gjøre. Foto: REUTERS / Scanpix / John Kolesidis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt vi trenger, er et lite pusterom for å få fart på økonomien raskt og øke statens inntekter. Mer tid betyr ikke nødvendigvis mer penger, sa Samaras i et intervju med den tyske avisa Bild i dag, onsdag.

- La meg gjøre det helt klart: Vi ber ikke om mer penger. Vi holder oss til våre forpliktelser, og vi innfrir alle krav, understreket han.

Møteuke
Samaras har ei hektisk uke og driver nå aktivt euro-diplomati. Onsdag skulle han møte lederen for eurosonens finansministre, Jean-Claude Juncker, før han reiser til Berlin for å møte statsminister Angela Merkel fredag. Dagen etter møter han Frankrikes president, François Hollande.

Som ledd i en avtale med EU, Pengefondet (IMF) og Euro-banken, den såkalte «Troikaen», skal Hellas kutte utgiftene med 11,5 milliarder euro over de neste to årene. Samaras ønsker trolig å be om en forlengelse på to år når han møter Merkel og Hollande.

Tyskland har hittil insistert på at det ikke fins noen åpning for justeringer verken når det gjelder innholdet i reformene eller tidsfristene.

Større kutt
Men ifølge Financial Times kommer trolig de greske kuttene til å overstige de planlagte 11,5 milliardene.

- De totale kostnadskuttene vil bli større, i størrelsesordenen 13,5 milliarder euro, sier en tjenestemann i det greske finansdepartementet til avisa.

Sparepakken må økes på grunn av svikt i skatteinntektene og økte velferdsutgifter mens den greske økonomien er rammet av alvorlig nedgang.

Ifølge tjenestemannen har greske myndigheter en spareplan på i alt 15 milliarder euro. Men grekerne regner med at ekspertgruppa fra «Troikaen», som kontrollerer Hellas' gjennomføring av sin del av avtalen med de internasjonale långiverne, vil avvise noen av tiltakene.

Svart hull Samaras insisterer på at Hellas gjør framgang når det gjelder reformer og privatiseringer, og at det ikke er rettferdig at noen hele tida prøver å puffe landet tilbake i det «svarte hullet».

- Vi trenger å komme oss ut av denne negative psykologien, som er som et svart hull. Grekerne stemte på ei ny regjering for å få landet inn på en ny kurs, sier han til Bild.

Stadig flere snakker om en gresk uttreden av euro-området, og Samaras er helt avhengig av å få gehør for sparepakken sin om landet skal få utbetalt nye kriselån og ha håp om å unngå en såkalt «grexit».

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media