Hellas vedtar kriseavtale

Sa ja til avtalen de egentlig ikke ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et flertall av de folkevalgte i den greske nasjonalforsamlingen stemte natt til torsdag for avtalen som danner grunnlag for et nytt låneprogram for Hellas, melder NTB.

Omfattende økonomiske reformer 229 stemte for, mens 64 av de folkevalgte stemte mot. Seks personer avsto fra å stemme.

Det var ventet at avtalen ville gå gjennom. Den innebærer blant annet at pensjonsalderen økes og at grekerne må belage seg på å betale mer skatt og avgifter. Det vil også bli kuttet i lønninger.

Avtalen danner grunnlaget for et nytt låneprogram som er verdt 86 milliarder euro. Til gjengjeld må Hellas gjennomføre de omfattende økonomiske reformene.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras har gitt uttrykk for at kreditorenes krav er absurde og nedverdigende, men gikk til slutt likevel med på vilkårene.

Han la ikke skjul på at grekerne ikke hadde noe annet valg enn å godta kravene.

Trenger akuttlån Tidligere onsdag stemte sentralstyret i Syriza over avtalen med EU, som under stort drama ble inngått i helga.

109 av de 201 medlemmene stemte imot det som deres egen statsminister nå motvillig må kjempe for å få vedtatt. «Et kupp som går direkte mot enhver form for demokrati og folkelig suverenitet», heter det i vedtaket.

Hellas trenger 12 milliarder euro i akuttlån for å overleve sommeren. Hvor pengene skal hentes fra, er et komplisert spørsmål.

Landet trenger allerede mandag de første 7 av i alt 12 milliarder euro. Da forfaller blant annet et avdrag på 3,5 milliarder euro - drøyt 31 milliarder kroner - til Den europeiske sentralbanken ESB, en regning grekerne er nødt til å betale for å holde seg flytende.

Streiker mot avtalen
Greske tjenestemenn og farmasøyter innledet onsdag en 24 timer lang streik mot avtalen med EU om nye kriselån i bytte mot dype reform, ifølge NTB.

Over hele landet stengte farmasøytene apotekene samtidig som offentlig ansatte gikk til aksjon i Aten.

OPPRØR: Samme kveld som Hellas' folkevalgte valgte å gå inn for kriseavtalen som danner grunnlaget for et nytt lån, kastet demonstranter bensinbomber mot politiet utenfor nasjonalforsamlingen i Aten. Foto: NTB Scanpix
OPPRØR: Samme kveld som Hellas' folkevalgte valgte å gå inn for kriseavtalen som danner grunnlaget for et nytt lån, kastet demonstranter bensinbomber mot politiet utenfor nasjonalforsamlingen i Aten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Streiken er den første store streiken i Hellas siden Syriza inntok regjeringskontorene i januar, og politiet skjerper vaktholdet i frykt for ulovlige aksjoner og demonstrasjoner.

Over 70 prosent av den greske befolkningen ønsker at Hellas godtar avtalen, viste en meningsmåling som ble publisert tirsdag.

Bankene i Hellas holder fremdeles stengt.