Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellas vedtok omstridt skatteform for å unngå konkurs. Ble møtt av harme og molotov-bomber

Tåregass og molotov-cocktailer i Aten søndag.

 REAGERTE:  Pensjons- og skatterformen vedtatt søndag kveld førte til omfattende demonstrasjoner i Hellas.  Her i distriktet Exarcheia i Aten. Foto: Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
REAGERTE: Pensjons- og skatterformen vedtatt søndag kveld førte til omfattende demonstrasjoner i Hellas. Her i distriktet Exarcheia i Aten. Foto: Ayhan Mehmet / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld innførte Hellas en pensjons- og skattereform som innebærer lavere utbetaling, høyere skatt for den rikere delen av befolkningen og høyere egenandeler.

Tiltaket, som også innebærer fusjonen av flere av landets pensjonsfond, er en del av det EU og IMF krever av Hellas for at de skal få et nytt lån på 86 milliarder euro, skriver NTB.

- Ingen bryr seg om oss Likevel lot ikke folkets harme vente på seg.

I landets to største byer, Aten og Thessaloniki, møtte nærmere 20 000 mennesker opp i demonstrasjoner samme kveld.

Før politikerne falt ned på sitt valg, skal flere ha kastet molotovcocktails, noe BBC skriver ble møtt med tåregass fra politiet.

- Ingen bryr seg om hvordan vi har det. Våkn opp, vi har ikke noe å spise, sa Anna Papadopoulou, en 74 år gammel butikkeier som var blant demonstrantene, ifølge Reuters.

- Nødvendig uansett Statsminister Alexis Tsipras uttalte på sin side at reformen var nødvendig, uansett om landet trengte en redningspakke eller ei.

- Dette var en nødvendighet. Uten disse endringene, så hadde pensjonssystemet vårt kollapset, sa statsministeren som i sommer skapte stor uro i Euro-sonen.

Dette på grunn av at Tsipras, som tilhører det venstrevridde partiet Syriza, i utgangspunktet så ut til å lytte til det greske folkets nei til å innfri långivernes krav til landet.

Møtte sinne For å unngå konkurs, måtte Tsipras til sist likevel inngå en avtale han var sterkt imot - noe som ikke hindret han i å vinne et nyvalg september i fjor med en oppslutning på 35 prosent.

Dette ga et flertall på 153 av 300 seter for hans regjering.

Nå møter politikeren igjen harme fra landets venstreside.

Alle sentrumsgatene i Aten var stengt søndag, og det var stort nærvær av politi, selv om antall demonstranter så ut til å bli betydelig lavere enn de 40.000 som møtte fram i februar bare i Aten, skriver NTB.

- Gjeld må slettes Hellas har i en lengre tid slit med stor gjeld aktører som IMF og Den Europeiske Sentralbanken. Landet har også en arbeidsledighet på 25,6 prosent ifølge en måling gjort av Eurostat i mars.

Dette har gjort at den tyske visekansleren Sigmar Gabriel nylig gikk ut og ba EU om å slette gjeld til middelhavslandet, ifølge Reuters.

- Det hjelper ikke landet at de må kjempe for å tilbakebetale gjeld 12 måneder i året. Den onde sirkelen må brytes, uttalte Gabriel lørdag og ba EU om å starte disse samtalene så tidlig som mandag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!