- Hellas vil bli satt 20-30 år tilbake i tid

Norsk ekspert sier nei-seier vil gi landet en kredittverdighet på linje med Zimbabwe.

JUBEL: I Aten jubles det for at det går mot nei-seier.  Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet
JUBEL: I Aten jubles det for at det går mot nei-seier. Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater viser et tydelig nei-flertall i folkeavstemningen i Hellas. Grekerne sier dermed et klart nei til den avtalen kreditorene i EU har lagt på bordet..- Dersom dette blir det endelige resultatet, er det svært alvorlig for Hellas, sier Pål Foss, som for tiden er gjesteforsker ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten.- Landet vil bli satt 20— 30 år tilbake i tid og få en kredittverdighet på linje med Zimbabwe, sier han til NTB.

Førsteamanuensen fra Høgskolen i Østfold, som har en doktorgrad i økonomi, sier et nei-resultat vil få omfattende konsekvenser for landet.

- Sannsynligvis vil bankene falle over ende, og med det vil blodtilførselen til hele samfunnet stanse. Allerede i dag er butikkene i ferd med å tømmes, fordi de ikke lenger får kjøpe varer på kreditt, sier Foss.- En rekke virksomheter har i lang tid vært på kanten av en konkurs, og med et nei vil en stor del av dem utvilsomt gå konkurs, noe som vil øke antallet arbeidsledige. Videre vil prisene på importerte varer og energi stige radikalt, mener han.

Bedre kort Grekerne er bedt om å si ja eller nei til vilkårene kreditorene i EU og IMF har satt for å utbetale flere lån i bytte mot greske reformer og kutt.Regjeringen i Aten håper et nei skal gi dem bedre kort i forhandlingene om et nytt låneprogram for en skakkjørt gresk økonomi. Det eksisterende programmet er imidlertid utløpt, og det uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger.Foss mener den sittende regjeringen spiller høyt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer