JUBEL: I Aten jubles det for at det går mot nei-seier.  Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet
JUBEL: I Aten jubles det for at det går mot nei-seier. Foto : John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

- Hellas vil bli satt 20-30 år tilbake i tid

Norsk ekspert sier nei-seier vil gi landet en kredittverdighet på linje med Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater viser et tydelig nei-flertall i folkeavstemningen i Hellas. Grekerne sier dermed et klart nei til den avtalen kreditorene i EU har lagt på bordet.
.
- Dersom dette blir det endelige resultatet, er det svært alvorlig for Hellas, sier Pål Foss, som for tiden er gjesteforsker ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten.
- Landet vil bli satt 20— 30 år tilbake i tid og få en kredittverdighet på linje med Zimbabwe, sier han til NTB.

Førsteamanuensen fra Høgskolen i Østfold, som har en doktorgrad i økonomi, sier et nei-resultat vil få omfattende konsekvenser for landet.

- Sannsynligvis vil bankene falle over ende, og med det vil blodtilførselen til hele samfunnet stanse. Allerede i dag er butikkene i ferd med å tømmes, fordi de ikke lenger får kjøpe varer på kreditt, sier Foss.
- En rekke virksomheter har i lang tid vært på kanten av en konkurs, og med et nei vil en stor del av dem utvilsomt gå konkurs, noe som vil øke antallet arbeidsledige. Videre vil prisene på importerte varer og energi stige radikalt, mener han.

Bedre kort Grekerne er bedt om å si ja eller nei til vilkårene kreditorene i EU og IMF har satt for å utbetale flere lån i bytte mot greske reformer og kutt.
Regjeringen i Aten håper et nei skal gi dem bedre kort i forhandlingene om et nytt låneprogram for en skakkjørt gresk økonomi. Det eksisterende programmet er imidlertid utløpt, og det uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger.
Foss mener den sittende regjeringen spiller høyt.

- Statsminister Alexis Tsipras har uttalt at han med et nei kan dra til Brussel på mandag og komme hjem med en mye bedre avtale på tirsdag, men det virker svært usikkert. For å si det forsiktig, sier Foss.
- Det har vært sagt at både statsministeren og finansministeren har gjort seg så kontroversielle og drevet med så mye spill at EU ikke ønsker å ha noe mer med dem å gjøre. Videre forhandlinger vil derfor trolig måtte skje gjennom andre, mener han.

Advarer I Brussel og andre europeiske hovedsteder har lederne bedt om et ja og varslet at grekerne i realiteten tar stilling til sin fremtid i eurosamarbeidet.
- Et nei vil bety at Hellas sier nei til Europa, har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sagt.
- Hvis grekerne sier nei, vil de bli nødt å innføre en annen valuta, lyder det fra EU-parlamentets president Martin Schulz.
Uansett er den greske statskassa bunnskrapt og trenger nye midler. Hellas har for første gang misligholdt låneforpliktelsene i IMF og kan kommer til å gjøre det samme i Den europeiske sentralbanken 20. juli.

(NTB)