'VIL IKKE HOLDE FOLKEAVSTEMNING: Statsminister Giorgos Papandreou (t.v) og finansminister Evangelos Venizelos vil nå konsenterer seg om å kapre 180 av setene i nasjonalforsamlingen. Foto: Retuers
'VIL IKKE HOLDE FOLKEAVSTEMNING: Statsminister Giorgos Papandreou (t.v) og finansminister Evangelos Venizelos vil nå konsenterer seg om å kapre 180 av setene i nasjonalforsamlingen. Foto: RetuersVis mer

Hellas vil ikke holde folkeavstemning om krisepakke likevel

Ifølge finansministeren i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hellas vil ikke holde folkeavstemning om krisepakken fra IMF og EU, melder nyhetsbyråene Retuers og AP.

Dette bekreftes av finansminister Evangelos Venizelos i dag.

Det betyr at de nå må konsentrere seg om å sikre seg 180 av setene i nasjonalforsamlingen for å kunne godta krisepakken.

Snudde Hellas' statsminister Giorgos Papandreou snudde skarpt og åpnet for å droppe den kontroversielle folkeavstemningen etter at eget parti og opposisjonen krevde at han gikk av slik at de kunne godta krisepakken fra EU og IMF.

- Jeg vil være fornøyd selv om vi ikke har noen folkeavstemning, noe som aldri var noe mål i seg selv. Jeg er glad for at all denne debatten i det minste har fått folk til å ta til fornuft, sa Papandreou i en tale til nasjonalforsamlingen torsdag.

Han roste også opposisjonen for å støtte kriseplanen, men nå vil han også at de stemmer for planen i nasjonalforsamlingen.

Papandreou ønsker nå samtaler med opposisjonen for å skape en bredere politisk plattform. To sentrale medlemmer i regjeringspartiet PASOK har fått i oppgave å innlede samtalene. Han vil også selv ta initiativ til samtaler med den konservative opposisjonslederen Antonis Samaras.

Ifølge Papandreou er det ikke aktuelt å diskutere Hellas' medlemskap i eurosonen. Han avviser også nyvalg ettersom han mener det vil øke faren for at den greske statskassen går tom.

Krever nyvalg Samtidig krever Hellas' konservative opposisjonsleder Antonis Samaras at statsminister Giorgos Papandreou går av og at det avholdes nyvalg innen seks uker, melder NTB.

Papandreou har på sin side advart mot nyvalg. Han mener det vil være en «katastrofe» i den situasjonen Hellas befinner seg i nå.

I dag ringte statsministeren til Samaras for å invitere ham til et bredt politisk samarbeid, men Samaras fastholder at det må holdes nyvalg.

— Jeg ba Papandreou om å gå av og forberede dannelsen av en overgangsregjering og nyvalg, sa Samaras i kveld.

Hvis kravet blir innfridd, har Samaras lovet å støtte kriseplanen som den greske regjeringen har inngått med de andre EU-landene. Ifølge Samaras har Papandreou fortalt ham at han ikke akter å gå av som statsminister.

Mer optimistiske børser Kort tid etter at teksten ble delt ut, snudde børsene kraftig - etter at de har stupt siden Papandreou kom med forslaget, melder nyhetsbyrået.

Tirsdag falt Oslo børs kraftig med 4,24 prosent til 367,94 poeng. I dag åpnet i dag med et fall på om lag to prosent, men begynte å stige. I 17-tida hadde børsen steget til 382,79 poeng - en økning på rundt to prosent siden børsen åpnet i dag morges.