OVERTAR:  Helle Thorning-Schmidt smilte etter å ha avgittt sin egen stemme torsdag. Mot midnatt smilte hun enda bredere etter at 93 prosent av stemmene var talt opp.  FOTO: JONATHAN NACKSTRAND, AFP/SCANPIX.
OVERTAR: Helle Thorning-Schmidt smilte etter å ha avgittt sin egen stemme torsdag. Mot midnatt smilte hun enda bredere etter at 93 prosent av stemmene var talt opp. FOTO: JONATHAN NACKSTRAND, AFP/SCANPIX.Vis mer

Helle blir Danmarks første kvinnelige statsminister

Klar seier da 93 prosent av stemmene er talt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De røde får etter alt å dømme flertall i valget i Danmark, viser prognoser torsdag kveld.

Når 93 prosent av stemmene er det talt opp, står det 88 - 82 i favør av de røde i Folketinget, basert på «sikre» mandater i henholdsvis rød og blå blokk, ifølge Danmarks Radio ved 23-tiden.

Årets folketingsvalg har dermed gått svært mye bedre for 44 år gamle Helle Thorning-Schmidt enn i 2007.

Hun blir etter alle solemerker Danmarks første kvinnelige statsminister.

De røde partiene står samlet bak Socialdemokraternes partileder som statsministerkandidat, og ti år med borgerlig styre kan dermed være over.

- Historie - Sammen kan vi skrive historie i kveld. Vi kan si farvel til ti års borgerlig styre som har gått i stå, og få en ny regjering og et nytt flertall i Danmark, sa Helle Thorning-Schmidt da hun avga sin stemme torsdag.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen var blant dem som fulgte det danske valget på Socialdemokraternes valgvake i København torsdag kveld.

- Det å sitte med makten i ti år er lenge, og folk ønsker forandring. Samtidig er det økonomiske nedgangstider i Danmark. Folk ønsker en mer solidarisk politikk, og det kan tyde på at det er nok til å få til et skifte her, sa Johansen til NTB.

Rød jubel og Tuborg Socialdemokraterne holdt sin valgvake i konsertlokalet Vega, det gamle Folkets Hus. Der steg stemningen i takt med at de røde søylene konstant holdt seg høyere enn de blå på storskjermen på scenen.

Hver nye måling som befestet det røde forspranget, ble feiret med jubelrop og skylt ned med en ny Tuborg.

Litt etter klokka 21 brøt det ut trampeklapp og allsang. Blide sosialdemokrater, unge som gamle, ventet på å se sin ledestjerne entre scenen for å erklære seier.

I dansk TV 2s valgdagsmåling fikk de røde i alt 93 mandater i Folketinget, mot 86 for de borgerlige. DRs valgdagsmåling ga samme mandatfordeling.

I løpet av stemmeopptellingen så det imidlertid ut til å bli tettere mellom blokkene, men da 87 prosent av stemmene var talt opp, var de røde fortsatt i flertall.

Alliansebygger Da Thorning-Schmidt i 2005 til manges overraskelse ble valgt til Socialdemokraternes partileder, lovet hun å «slå Anders Fogh». Det greide hun ikke. Nå har hun i stedet fått vise hva hun kan mot en ny Rasmussen, Lars Løkke.

Da hun overtok som partileder, ble hun regnet som høyresidens kandidat, men siden har hun gjort mye for å samle fløyene i partiet. Hun har også fått på plass en allianse mellom Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti om å danne regjering etter valget. Også De Radikale kan bli trukket inn i samarbeidet.

Thornings-Schmidt er også blitt kjent som en glimrende debattant.

Men samtidig har klengenavnet «Gucci-Helle» festet seg, og partilederen har også måttet forsvare seg mot gjentatte anklager om skattesnusk.

Økonomi i sentrum Den økonomiske krisen i Danmark har stått i sentrum i årets valgkamp, og Thorning-Schmidt har angrepet den borgerlige regjeringen for ikke å ha lyktes i å skape økonomisk vekst i Danmark.

Hennes plan er nå å få de økonomiske hjulene i gang igjen ved hjelp av økte offentlige investeringer.

Ifølge Mogens Lykketoft, Socialdemokraternes forrige partileder, er det nettopp den økonomiske politikken som har fått velgerne til å stemme rødt. De røde partiene vil overta et land i dårlig økonomisk forfatning, mener han.

- Det er ikke bare mangel på jobber, men også et stort budsjettunderskudd. Så det er ikke noen lett oppgave en ny regjering står overfor, sier Lykketoft til NTB.

Vanskelige forhandlinger Thorning-Schmidt vil imidlertid få en vanskelig oppgave med å forene de røde partiene. På den ene siden må hun blidgjøre sentrumspartiet De Radikale, som langt på vei følger de borgerlige partiene i den økonomiske politikken. På den andre siden må hun hanskes med Enhedslisten, som står helt til venstre.

Enhedslistens karismatiske leder Johanne Schmidt-Nielsen får mye av æren for sitt partis framgang.

- Nå har Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti fått lov til å sette dagsorden i ti år, og det må det tas et oppgjør med, sier hun. (NTB - Kristian Skårdalsmo).