Helleland grillet etter Dagbladets avsløring: - Barn dør nå på ministerens vakt

Barne- og familieminister Linda Helleland får kritikk for å ikke ha kommet på banen etter Dagbladets barnevern-avsløringer.

KRITIKK: Barne- og familieminister Linda Helleland får kritikk i Stortinget etter Dagbladets barnevern-avsløringer. Hun sier hver stein må snus i saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KRITIKK: Barne- og familieminister Linda Helleland får kritikk i Stortinget etter Dagbladets barnevern-avsløringer. Hun sier hver stein må snus i saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Barne- og familieminister Linda Helleland fikk i dag kritikk i Stortingets spørretime for at hun ennå ikke har kommet på banen etter Dagbladets avsløring om Karina, Hanne og Marie som ble rusavhengige og drev prostitusjon i barnevernets omsorg.

- To av jentene er allerede døde, 17 og 18 år gamle. Historiene er utålelige, men dessverre ikke unike, sa Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen, som brakte temaet opp som et av dagens hovedspørsmål.

Sem-Jacobsen, som sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, påpekte at gjentatte tilsynssaker den siste tida har avslørt grov systemsvikt i barnevernet, blant annet ved at barn flyttes gjentatte ganger, introduseres for rus, utsettes for unødvendig tvang og dokumentert uforsvarlighet i tjenestene.

Utrygg oppvekst

- Barnevernlovens formål er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid og bidrar til trygge oppvekstvilkår, understreket Sp-politikeren.

- Altfor mange gutter og jenter opplever ikke dette nå. Ser statsråden alvoret i situasjonen og tar hun ansvar for at også barn som vokser opp under barnevernets omsorg får trygge oppvekstvilkår? spør Sem-Jacobsen.

Hun mener det er påfallende at ministeren ennå ikke er kommet på banen etter Dagbladets avsløringer.

- Bedre barnevern

Barne- og likestillingsminister Linda Helleland forsikret Stortinget om at Dagbladets reportasjer har gjort inntrykk, og at hun vil gjøre alt hun kan for å se hva man kan lære av det som er blitt avslørt gjennom sine reportasjer.

Helleland sier at det de siste åra er satset mye på barnevernet og at det også framover er planlagt store endringer og ressurstilførsler, blant annet økning i antall stillinger i det kommunale barnevernet, kompetanseløft og økt kontroll av tjenestene.

- Alt dette er jeg trygg på at vil gi oss et bedre barnevern og bedre hjelp til de sårbare barna, sier statsråden.

- Forstår Helleland alvoret?

Stortingsrepresentant Sem-Jacobsen ble ikke beroliget av Hellelands forsikringer:

- Barn dør nå på ministerens vakt. I saken om jentene som ruset og prostituerte seg har ministeren ennå ikke vært på banen, selv om vi er mange som har etterlyst henne, påpeker Åslaug Sem-Jacobsen, som lurer på om ministeren forsto alvoret i den situasjonen barnevernet befinner seg.

Mangel på ydmykhet.

Heller ikke Sem-Jacobsens partikollega Kjersti Toppe i helse- og omsorgskomiteen mener det er grunn til å være beroliget av familie- og likestillingsministerens håndtering av barnevernets utfordringer og eksemplene som har kommet fram i Dagbladet den siste tida.

Hun pekte på at Bufetat Vest nå har bedt Fylkesmannen i Hordaland åpne tilsynssak på sin egen institusjon, Vestlundveien ungdomssenter. De har også kommet med sterk kritikk av Dagbladet.

- Men når man leser begrunnelsen for hvorfor de velger å gjøre dette, så står det at «det er nødvendig for å imøtegå påstander fra anonyme kilder i Dagbladet.» Det er to jenter som er døde. Synes ministeren at en er ydmyk nok i tjenestene i forhold til det alvorlige som skjer? Eller vil statsråden gjøre andre tiltak? spør Toppe.

Helleland understreker at hun er opptatt av at barnevernstjenestene er ydmyke til alvorlige hendelser som Dagbladet har avdekket.

- Vi må gjøre det vi kan, vi må snu hver stein for å se hva vi kan lære, hva vi kan endre på for at sånt ikke kan skje, men også sørge for at fakta i saken kommer fram. Det er også viktig for ansatte som har forsøkt å gjøre sitt aller beste, sier Helleland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer