Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Heller bilisme enn gasskraft

Sentrumsregjeringen kan få ny og uventet støtte fra Frp i gasskraftsaken. - Vi er skeptiske hvis bygging av gasskraftverk går ut over bileiere og kraftkrevende industri, sier Øyvind Korsberg (Frp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi avventer resultatet av Kyoto-forhandlingene før vi tar endelig stilling i gasskraftsaken, sier Frp's nye mann i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Øyvind Korsberg.

Dette er nye toner fra Fremskrittspartiet, som til nå har vært sterke tilhengere av gasskraftverk. Korsberg presiserer da også at de i utgangspunktet er positive til byggingen av de to gasskraftverkene på Kollsnes og Kårstø, men at resultatet i Kyoto vil være med i vurderingen.

Saken er nemlig at hvis Kyoto-forhandlingene ender opp med en konkret avtale om reduksjon eller stabilisering av norske COæ-2å-utslipp, kan dette gå ut over grupper som Frp til vanlig taler varmt for.

Bileiere betyr mye

- Kan dere love at dere ikke går inn for bygging av gasskraftverk, hvis dette seinere vil medføre at bileiere og kraftkrevende industri må redusere sine utslipp?

- Jeg har som utgangspunkt at vi ikke vil gjøre noe som bileiere vil tape på. Vi må også ta vare på arbeidsplassene i den kraftkrevende industrien. Dette betyr mye for oss. Men spørsmålet ditt er hypotetisk. Vi må ha alle kort på bordet før vi kan ta stilling i denne saken.

- Men det er altså en mulighet for at Frp snur i denne saken?

- Vi kommer til å ta saken opp etter forhandlingsresultatet i Kyoto er klart. Da vil vi vurdere alle mulige alternative løsninger.

- Kan gasskraftverksaken bli en enklere sak for sentrumsregjeringen enn man til nå har regnet med?

- Det kan bli en vanskelig sak. Men jeg ser også at det kan dukke opp løsninger som gjør at det blir enklere enn mange har spådd, sier Korsberg.

Ny vurdering

Mandag signaliserte NHO-presidenten, Leif Frode Onarheim, at NHO aksepterer at gasskraftverkene vurderes på ny, hvis forhandlingsresultatet fra Kyoto «blir håpløst». Bakgrunnen for NHOs utspill er trolig at hvis forhandlingene i Kyoto leder til konkrete resultater, kan en vanskelig situasjon oppstå for deler av norsk næringsliv. To norske gasskraftverk vil øke COæ-2å-utslippene med seks prosent, og da må andre deler av næringslivet redusere sine utslipp for at Norge kan oppfylle sine forpliktelser.

Gasskraft taper

Gasskraftmotstander Gunn Karin Gjul (Ap) tror forhandlingsresultatet i Kyoto kan bety mye for dem som er usikre i stortingsgruppa.
- Går det slik i Kyoto som vi ønsker, må vi redusere eller stabilisere utslippene av COæ-2å. Jeg tror det vil bety mye for de usikre i gruppa om gasskraftverkbygging skal gå ut over bileiere og kraftkrevende industri, sier Gjul.

Hele Norges coronakart