Du leser nå Dagbladet Pluss

«Heller død enn svensk»

Norske patrioter nølte ikke. De ville ofre liv og blod for Norges selvstendighet i 1814.

KRIGSHERRE: Den danske prins, Christian Frederik, fikk en kort tid som konge av Norge i 1814. Men hans krigføring førte til at nordmennene fikk beholde grunnloven i den uunngåelige unionen med Sverige. Foto: EIDSVOLL 1814
KRIGSHERRE: Den danske prins, Christian Frederik, fikk en kort tid som konge av Norge i 1814. Men hans krigføring førte til at nordmennene fikk beholde grunnloven i den uunngåelige unionen med Sverige. Foto: EIDSVOLL 1814Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En naturlig følge av det norske opprøret var krig da Sveriges hærfører, Karl Johan, møtte opp for å kreve det byttet han var lovet ved Kiel-freden i januar, nemlig Norge.

Det var denne overdragelsen av Norge, «som en flokk kveg» nordmennene gjorde opprør mot. I disse dager kan vi markere at det er 200 år siden denne krigen brøt ut.

Det ble den siste krigen mellom Norge og Sverige. Og den ble kort, og glemt. Det første tilbud om forhandlinger om våpenstillstand kom fra Karl Johan allerede den 3. august etter at de svenske tropper hadde feid det meste av norsk motstand til side.

Den norske regjeringen drøftet situasjonen den 8. august, og besluttet å akseptere tilbudet. Den 10. august innledet den norske kongen, Christian Frederik forhandlinger med svenskene i Moss, og den 14. august ble Mossekonvensjonen underskrevet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.