- Heller død i en grøft enn å be om brexit-utsettelse

Boris Johnson trosser parlamentet under britenes mest «ekstraordinære statsministerpressekonferanse» på årevis.

- REN DONALD TRUMP: «Den mest ekstraordinære statsministerpressekonferanse vi har sett på årevis», og «ren Donald Trump» skriver en kommentator i the Guardian etter statsminister Boris Johnsons pressekonferanse torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix.
- REN DONALD TRUMP: «Den mest ekstraordinære statsministerpressekonferanse vi har sett på årevis», og «ren Donald Trump» skriver en kommentator i the Guardian etter statsminister Boris Johnsons pressekonferanse torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Etter en kort tale under et politiarrangement onsdag kveld gjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson det klart at han nekter å be om noen brexit-utsettelse - på tross av at det er nettopp det Underhuset i går onsdag ba ham gjøre.

- Jeg ville heller være død i en grøft, var hans krystallklare svar da han i den påfølgende pressekonferansen ble spurt om han ville be Brussel om utsettelse.

Insisterer på nyvalg

Etter avstemninger i Underhuset tirsdag og onsdag denne uka er statsministerens brexit-plan i ferd med å gå i vasken. Johnson vil ha Storbritannia ut av EU den 31. oktober – med eller uten en avtale.

Men onsdag påla parlamentet ham å ikke trekke Storbritannia ut uten en avtale – noe som i praksis betyr at han må be om en utsettelse. Bare ytterst få tror at en avtale kan oppnås på den korte tida som gjenstår.

ADVARSEL: Statsminister Boris Johnsons bror Jo (bildet), har trukket seg som parlamentsmedlem for det konservative partiet. Foto: NTB Scanpix
ADVARSEL: Statsminister Boris Johnsons bror Jo (bildet), har trukket seg som parlamentsmedlem for det konservative partiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Likevel er Johnson fast bestemt på å slåss videre for å få det som han vil.

- Folk vil se dette gjennomført, og det er det vi kommer til å gjøre, sa han under pressekonferansen.

- Jeg ser ingen annen mulighet enn et nyvalg, sa han også – selv om han dagen før fikk nei i parlamentet da han ba om nettopp det.

Broren trakk seg

Under pressekonferansen fikk Johnson gjentatte spørsmål om sin yngre bror Jo som nå har trukket seg som parlamentsmedlem.

- Jeg dras mellom familielojalitet og nasjonens interesse, forklarte Boris Johsons bror.

Under pressekonferansen fikk Boris Johnson gjentatte spørsmål om hvem som skal tro på planen hans om å forlate EU, når ikke engang hans egen bror har det.

Ifølge BBCs politiske redaktør skal Jo Johnson ha reagert sterkt på ekskluderingen av partifeller som stemte mot statsministeren i Underhuset på tirsdag. Samtlige 21 er nå ute av partigruppa.

For Churchill-beundreren Boris Johnson svir det helt sikkert at en av dem er Sir Winston Churchills barnebarn.

- Disiplin er alltid tøft, men du må ha et klart budskap, sa Johnson om eksklusjonene under pressekonferansen.

– Ren Donald Trump

I britiske medier er dommen hard etter pressekonferansen torsdag kveld.

«Den mest ekstraordinære statsministerpressekonferanse vi har sett på årevis», og «ren Donald Trump» skriver en kommentator i The Guardian.

«På mandag sto Johnson utenfor nummer 10 [statsministerboligen] og sa at han ikke ville ha nyvalg. Dagens budskap handlet bare om å håne og presse [Arbeiderpartiets leder] Corbyn til å gå med på det», skriver kommentatoren.