- Heller død i en grøft enn å be om brexit-utsettelse

Boris Johnson trosser parlamentet under britenes mest «ekstraordinære statsministerpressekonferanse» på årevis.

<strong>- REN DONALD TRUMP:</strong> «Den mest ekstraordinære statsministerpressekonferanse vi har sett på årevis», og «ren Donald Trump» skriver en kommentator i the Guardian etter statsminister Boris Johnsons pressekonferanse torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix.
- REN DONALD TRUMP: «Den mest ekstraordinære statsministerpressekonferanse vi har sett på årevis», og «ren Donald Trump» skriver en kommentator i the Guardian etter statsminister Boris Johnsons pressekonferanse torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter en kort tale under et politiarrangement onsdag kveld gjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson det klart at han nekter å be om noen brexit-utsettelse - på tross av at det er nettopp det Underhuset i går onsdag ba ham gjøre.

- Jeg ville heller være død i en grøft, var hans krystallklare svar da han i den påfølgende pressekonferansen ble spurt om han ville be Brussel om utsettelse.

Insisterer på nyvalg

Etter avstemninger i Underhuset tirsdag og onsdag denne uka er statsministerens brexit-plan i ferd med å gå i vasken. Johnson vil ha Storbritannia ut av EU den 31. oktober – med eller uten en avtale.

Men onsdag påla parlamentet ham å ikke trekke Storbritannia ut uten en avtale – noe som i praksis betyr at han må be om en utsettelse. Bare ytterst få tror at en avtale kan oppnås på den korte tida som gjenstår.

<strong>ADVARSEL:</strong> Statsminister Boris Johnsons bror Jo (bildet), har trukket seg som parlamentsmedlem for det konservative partiet. Foto: NTB Scanpix
ADVARSEL: Statsminister Boris Johnsons bror Jo (bildet), har trukket seg som parlamentsmedlem for det konservative partiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Likevel er Johnson fast bestemt på å slåss videre for å få det som han vil.

- Folk vil se dette gjennomført, og det er det vi kommer til å gjøre, sa han under pressekonferansen.

- Jeg ser ingen annen mulighet enn et nyvalg, sa han også – selv om han dagen før fikk nei i parlamentet da han ba om nettopp det.

Broren trakk seg

Under pressekonferansen fikk Johnson gjentatte spørsmål om sin yngre bror Jo som nå har trukket seg som parlamentsmedlem.

- Jeg dras mellom familielojalitet og nasjonens interesse, forklarte Boris Johsons bror.

Under pressekonferansen fikk Boris Johnson gjentatte spørsmål om hvem som skal tro på planen hans om å forlate EU, når ikke engang hans egen bror har det.

Ifølge BBCs politiske redaktør skal Jo Johnson ha reagert sterkt på ekskluderingen av partifeller som stemte mot statsministeren i Underhuset på tirsdag. Samtlige 21 er nå ute av partigruppa.

For Churchill-beundreren Boris Johnson svir det helt sikkert at en av dem er Sir Winston Churchills barnebarn.

- Disiplin er alltid tøft, men du må ha et klart budskap, sa Johnson om eksklusjonene under pressekonferansen.

– Ren Donald Trump

I britiske medier er dommen hard etter pressekonferansen torsdag kveld.

«Den mest ekstraordinære statsministerpressekonferanse vi har sett på årevis», og «ren Donald Trump» skriver en kommentator i The Guardian.

«På mandag sto Johnson utenfor nummer 10 [statsministerboligen] og sa at han ikke ville ha nyvalg. Dagens budskap handlet bare om å håne og presse [Arbeiderpartiets leder] Corbyn til å gå med på det», skriver kommentatoren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer