Heller fengsel enn grensevakt

RV-leder Aslak Sira Myhre er dømt til tre måneder fengsel for militærnekting. - Jeg nekter å tjenestegjøre i et forsvar som påtvinger andre land sin samfunnsform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo tingrett idømte i dag tre måneders fengsel, hvorav en ble gjort ubetinget. Sira Myhre og advokaten vil ha anken til kjæremålsutvalget klar neste uke. Dersom de ikke får anke dommen til lagmannsretten, må partilederen belage seg på 30 dager innenfor murene.

- Jeg oppfatter dette som en politisk dom, sier Sira Myhre til Dagbladet.no.

Han var innstilt på å avtjene verneplikten etter å ha fått utsettelse på grunn av studier og vervet som RV-leder. I 1999 ga Forsvaret beskjed om at nok var nok, men da hadde RV-lederen fått et nytt syn på det norske militærvesenet.

Velger vanskelig vei

- Etter den norske krigføringa i Kosovo og Afghanistan, er Forsvarets karakter endret fra et forsvars-forsvar til et angreps-forsvar. Min oppfatning er at Vesten og de andre stormaktene bruker militæret til å påtvinge andre land sin samfunnsform. Dette er hovedårsaken til sult, nød og fattigdom i verden. Det vil ikke jeg være en del av.

- Det er vel ikke til Afghanistan du er innkalt?

- Nei, men jeg gjorde en så bra sesjon at de innkalte meg til grensevakt. Poenget er at man må se på helheten av Forsvaret, og i dag eksisterer verneplikten for å legitimere angrepsstyrkene og for å være en rekrutteringsbase for elitestyrkene.

- Så dette er ikke bare en manøver for å slippe lettvint unna?

- Da hadde jeg jo vært staure dum. Å bli dømt til fengsel er jo den tyngste veien utenom. Det letteste hadde vært å krysse av for at jeg var pasifist eller religiøs - eller å få legen til å dimittere meg. Det eneste jeg ønsker er å få lov til å søke siviltjeneste i protest mot angreps-forsvaret vårt.

Innkalt til HV

Jens Plahte (38) brukte samme resonnement for å slippe unna militærtjenesten på midten av 90-tallet. Det var blant annet Golfkrigen og den nyopprettede Telemarksbataljonen som gjorde at han ville ha siviltjeneste. Etter å ha vunnet i byretten, gikk han på to nederlag i lagmannsretten. I 2000 ble det endelig avgjort at han ikke fikk anke videre.

- Jeg har fulgt saken til Sira Myhre med stor interesse. Det er bra at en profilert politiker bidrar til å sette fokus på at Norge er blitt en aggressiv krigsmakt, sier Plahte til Dagbladet.no.

Etter å ha blitt dømt til å avtjene verneplikten, ble 38-åringen innkalt til Heimevernet. Han har for tiden inne en søknad om å slippe på grunn av ryggproblemer.

Samvittighetsfanger

Vil ha vekk verneplikten

Les mer om militærnekting på hjemmesida til

Kampanje Mot Verneplikt

Siden 1980 har Amnesty International adoptert 20 norske militærnektere som samvittighetsfanger. Norge blir kritisert for å fengsle personer som ikke vil avtjene verneplikten av politiske årsaker.

Dagens tingrettsdom går jorda rundt på nyhetsbyråene. Associated Press skriver at «den høyprofilerte kommunistlederen i bittelille Rød Valgallianse er dømt til 90 dagers fengsel for å nekte den tvungne militærtjenesten. (...) Ifølge norsk lov må alle menn tjenestegjøre ett år i militæret hvis de blir kalt inn.»

VIL HA REVOLUSJON: I 1997 overtok Aslak Sira Myhre ledervervet i RV. To år seinere fant han ut at han ikke kunne utføre militærtjenesten.
IKKE PASIFIST: Sira Myhre nektet å krysse av for at han var pasifist eller religiøs. Derfor får han ikke siviltjeneste. Her demonstrerer han mot Bill Clintons oslobesøk i 1999.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer