DØD, MEN IKKE BEGRAVET: Muammar Kadhafi etter at han ble drept i går. Hva man skal gjøre med liket har vært et stort problem for Libyas nye makthavere. REUTERS/Stringer
DØD, MEN IKKE BEGRAVET: Muammar Kadhafi etter at han ble drept i går. Hva man skal gjøre med liket har vært et stort problem for Libyas nye makthavere. REUTERS/StringerVis mer

Heller ikke enkel som lik

Muammar Kadhafi var ikke enkel som menneske. Men han er heller ikke enkel som lik. BBC melder at de nye makthaverne i Libya planlegger en hemmelig begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed for verden ikke vite hvor diktatoren begraves før han allerede er i jorda. For det har vært et delikat problem for Libyas nye makthavere hva de skulle gjøre med liket av diktatoren gjennom 42 år, Muammar Kadhafi.

Overgangsrådet bestemte tidlig idag at liket av diktatoren skulle legges på frys, og at han først skal begraves om noen dager.

Vanskelig med frys
Hvis beslutningen om å legge Kadhafi på frys er riktig så understreker det hvor vanskelig Kadhafis lik er. Vurderingene myndighetene har måttet ta stilling til er blant annet om den drepte diktatoren skulle begraves i full offentlighet. Skulle liket legges på hemmelig sted etter en privat gravfersdseremoni med dem i den sterkt desimerte familien som kan delta? Eller er Kadhafi allerede lagt i jorda, brutalt og effektivt, for å bli kvitt et problematisk lik så raskt og effektivt som mulig?

Hvis man skal ta overgangsrådets informasjon om at begravelsen er utsatt noen dager på alvor, så er det i seg selv problematisk. En muslim skal ifølge religiøse påbud begraves seinest dagen etter at døden inntraff. Å ha et lik liggende på frys i flere dager er brudd på skikk og bruk, og kan lett bli kritisert fra religiøst hold.

Familien kommer ikke
Hvor vanskelig behandlingen av Kadhafis lik har vært, understrekes av at myndighetene i natt snakket om at Kadhafi skulle begraves i nærvær av sin nærmeste familie og stammemedlemmer. Men det var hele tida utenkelig at noen i nærmeste familie kunne komme til en eventuell begravelse.

Alle Kadhafis barn er drept bortsett fra sønnenne Hannibal og Muhammed, og dattera Aisha. Sammen med Kadhafis kone Safiya kom familien over grensa til Algerie 28. august, noen dager etter at hovedstaden Tripoli falt.

Hvor den politiske arvinger Saif al-Muslim Kadhafi er blitt av, er ikke godt å si. Da Kadhafi ble tatt i går, kom det også meldinger om at Saif også var tatt. Men det stemte ikke, det siste som er meldt fra nyhetsbyråer er at han er på flukt gjennom ørkenen på vei til et naboland i sør.

Mer død familie
En annen av Kadhafis sønner, Mutasim, ble også drept i går. Han var i samme kortesje som sin far, og også han ble tatt i live, men var seinere død. Kadhafis mest fryktede sønn, Khamis, ble drept i slutten av april. Han var leder for elitestyrkene i 32. brigade.

Det var hele tida utenkelig at enka Safiya og barna som er i Algerie ville komme til en eventuell begravelse. De ville bli tatt og trolig stå foran en ublid skjebne, med det samme de krysset grensa til Libya. At Saif skulle dukke opp i en begravelse er også utenkelig. Han er ikke bare ettersøkt av libiske myndigheter, men også av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet.

Anonym grav
Det er en gjennomtenkt beslutning å begrave Kadhafi på hemmelig sted. Da Iraks diktator Saddam Hussein ble hengt i 2006, fikk han en grav i hjembyen Tikrit, der han ligger med sine to sønner, som også ble drept etter det ameriksnek-ledete invasjonen. Graven ble et valfartssted for hans tilhengere.

Da Romanias diktator Nicolae Ceausescu ble henrettet uten rettergang etter at han først nesten var blitt lynsjet av mobben som fant ham i 1989, ble han begravet på hemmelig sted. Det er riktignok noen som mener å vite at han ligger sammen med sin like forhatte kone Elena på en kirkegård i hovedstaden Bukuresti. Men ingen vet.

Også al-Qaida lederen Osama bin Laden ble begravet anonymt da han ble tatt og skutt av amerikanske kommandosoldater i Pakistan i vår. Han ble «begravet» fra et amerikansk hangasskip i Det indiske hav. Begravelsen ble kritisert, men viktigere er det at liket er borte.

Politiske lik er potensielt farlige lik. En grav kan bli en martyrgrav hvis den politiske prosessen i Libya går i stå. Derfor er Muammar Kadhafi et vanskelig lik som det er best å begrave på hemmelig sted.