<strong>TILBAKE I RETTEN:</strong> Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for nedverdigende og umenneskelig behandling i fengselet. Her mellom sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILBAKE I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for nedverdigende og umenneskelig behandling i fengselet. Her mellom sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Heller ikke etter 800 ganger kunne de konstatere at jeg hadde noen gjenstand mellom rumpeballene

Breivik ble nakenransaket nærmest daglig i fengselet, ofte av kvinnelige betjenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik (37) synes det er spesielt krenkende at han en periode nærmest daglig ble utsatt for nakenransakinger i Ila fengsel. I 2012 sendte han et klagebrev til staten om det.

- Heller ikke etter 800 ganger kunne de konstatere at jeg hadde noen gjenstand mellom rumpeballene, skriver han.

Kvinnelig betjent Terroristens advokat Øystein Storrvik beskriver hvordan kroppsvisitasjonen ble gjennomført, foran tre fengselsbetjenter:

- Han måtte kle av seg, snu seg 180 grader rundt og sette seg på huk. I 2011 skjedde dette 117, ganger i 2012 129 og 76 i 2013. Når man har regelmessige nakenransakelser og ikke finner noe, må man vurdere hensiktsmessigheten, sier Storrvik, som påpeker at det reelle antallet kroppsvisitasjoner er mye høyere enn de oppgitte tallene.

Spesielt nedverdigende synes Breivik det var at nakenransakingen gjentatte ganger ble utført av en kvinnelig fengselsbetjent.

- Det er svært krenkende, sier Storrvik.

- Selv om kvinnene har vært i bakgrunnen, og de har ivaretatt diskresjonshensyn, har Breivik opplevd det som krenkende. Det har ikke vært begrunnet i noen vedtak, sier advokaten.

- Vekket hver halvtime Breivik klager i brevet også på det han mener var unødig håndjernbruk på Ila, og at han ble vekket så mye som hver halvtime med lommelykt.

- Vi setter spørsmålstegn ved nødvendigheten av dette, i tillegg til alt annet: han sitter isolert, har nakenundersøkelser og er i håndjern, sier Storrvik.

Terroristen ble flyttet fra Ila til Skien fengsel høsten 2013. Da tok også nakenransakingene slutt.

Regjeringsadvokat Marius Emberland begrunner de stadige kroppsvisiteringene med at man må hensyn til hvem Breivik faktisk er.

- Breivik er kort og godt en svært farlig mann. Det er årsaken til soningsregimet, sier Emberland.

Sammenlikner med «Sjakalen» Breivik, som har saksøkt staten for nedverdigende og umenneskelig behandling i hht. Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), sitter bak en stor dokumentbunke mellom Storrvik og medadvokat Mona Danielsen. Han er pent antrukket i dress og glattbarbert på hodet, og studerer tidvis papirene mens advokaten snakker, med et alvorlig uttrykk.

Storrvik sammenlikner Breiviks soningsforhold med regimet den internasjonale terroristen Ilich Ramírez Sánchez - mest kjent som «Sjakalen» - ble underlagt. Han påpeker at sistnevnte, på tross av livstidsdom på grunn av svært alvorlige forbrytelser, hadde mye mer kontakt med omverdenen enn Breivik da han satt isolert mellom 1994 og 2002.

- Han hadde 640 besøk. Disse foregikk uten glassvegg, i et konferanserom, sier Storrvik.

«Sjakalen» ble da også etter hvert gift med en av forsvarsadvokatene sine, Isabelle Coutant-Peyre.

Svært lite besøk Besøk har det vært veldig lite av for Breivik.

- De han har ønsket på besøk får ikke komme inn, og de som har kommet inn, har han ikke ønsket å treffe. Så i realieten er at han ikke har hatt besøk, sier Storrvik.

Han leser opp beskrivelser fra ansatte og helsepersonell som har hatt tilsyn med Breivik. De beskriver at han i perioder er forvirret om tid, og at han enkelte ganger ikke husker hvilke ansatte han snakket med dagen før.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer