- Heller ikke etter 800 ganger kunne de konstatere at jeg hadde noen gjenstand mellom rumpeballene

Breivik ble nakenransaket nærmest daglig i fengselet, ofte av kvinnelige betjenter.

TILBAKE I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for nedverdigende og umenneskelig behandling i fengselet. Her mellom sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILBAKE I RETTEN: Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for nedverdigende og umenneskelig behandling i fengselet. Her mellom sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik (37) synes det er spesielt krenkende at han en periode nærmest daglig ble utsatt for nakenransakinger i Ila fengsel. I 2012 sendte han et klagebrev til staten om det.

- Heller ikke etter 800 ganger kunne de konstatere at jeg hadde noen gjenstand mellom rumpeballene, skriver han.

Kvinnelig betjent Terroristens advokat Øystein Storrvik beskriver hvordan kroppsvisitasjonen ble gjennomført, foran tre fengselsbetjenter:

- Han måtte kle av seg, snu seg 180 grader rundt og sette seg på huk. I 2011 skjedde dette 117, ganger i 2012 129 og 76 i 2013. Når man har regelmessige nakenransakelser og ikke finner noe, må man vurdere hensiktsmessigheten, sier Storrvik, som påpeker at det reelle antallet kroppsvisitasjoner er mye høyere enn de oppgitte tallene.

Spesielt nedverdigende synes Breivik det var at nakenransakingen gjentatte ganger ble utført av en kvinnelig fengselsbetjent.

- Det er svært krenkende, sier Storrvik.

- Selv om kvinnene har vært i bakgrunnen, og de har ivaretatt diskresjonshensyn, har Breivik opplevd det som krenkende. Det har ikke vært begrunnet i noen vedtak, sier advokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer