Heller ikke hjembygda vil ha Jonstad

BERGEN (Dagbladet): Oddbjørn Jonstad - den ekskluderte Frp-eren, ble invitert som 17.mai-taler i hjembygda Naustdal. Det ble for sterk kost for bygda med to 17-åringer siktet for drapet på Arve Beheim Karlsen. 17.mai-komithen ville bare ha en kjendis - og valgte Jonstad - kjent for å ville internere asylsøkere i leire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av TONE RØNNING

- Vi ville ha en kjent taler, og Jonstad har jo vært i vinden i det siste. Slik begrunner lederen i 17.mai-komithen, Odd Kaare Nøstdal, valget av Jonstad som 17.mai-taler.

- Enda Jonstad er kjent for å ville internere asylsøkere i leire?

- Vi hadde ingen slike motiv i det hele tatt, vi hadde de beste hensikter, men skjønner i ettertid at vi var litt vel ambisiøse i utvelgelsen.

I går skrev avisa Firda at 17.mai-komithen trakk forespørselen til Jonstad om å tale på 17. mai etter snakk i bygda Naustdal i Sunnfjord.

- Brorparten av bygda var negative til Jonstad. Nå har jo Jonstad startet eget parti og rettsaken mot de to som er siktet for drapet på Arve Beheim Karlsen kommer opp, det ble ikke helt greit å ha Jonstad som taler, sier Nøstdal.

Han forteller at 17.mai-komithen hadde fått inntrykk av at Jonstad var blitt misforstått og ville vise at han var en god person.

- Vi hadde tiltro til at han ville komme med en god 17.mai-tale, jeg tror ikke talen ville vært rasistisk. Jonstad hadde til og med funnet frem til hvem det var fra distriktet her som reiste til Eidsvoll i 1814.

Smålig

I Oppegård sitter Jonstad selv, skuffet, med en ferdigskrevet 17.mai-tale i skuffen.

- Smålig, sier han.

- Dette har ingenitng med meg å gjøre, de var redde det skulle komme høyreekstremister fra Førde. Problemet er vel heller at nå har venstreekstremistene skapt problemer, mener Jonstad selv, lei for at han ikke får tale i hjembygda. Det skulle blitt hans første 17.mai-tale.

- En knakende god tale skulle det blitt!Jeg hadde tenkt å komme tilbake som den hjemvendte sønnen.

Han blir stille et sekund;

- På den annen side - de vet ikke hva de går glipp av, sier sivilingeniøren, opprinnelig fra Naustdal.

- Jeg hadde mange gode forslag i talen min på hvordan ressursene i distriktene kan tilfallle dem som bor der. 17. mai er en felles dag for land og folk.

Jonstad blevalgkampens mest omstridte person etter sitt utspill om å plassere asylsøkerne i egne leire. Etter 12 år for Frp i kommunestyret i Oppegård, ble han ekskludert fra Frp. I januar startet han sitt eget parti - Norsk Folkeparti.

- Vi ønsker fullstendig innvandringsstopp.