- Heller regelen enn unntaket

- Det er veldig sjelden du møter en mørkhudet person med en ny sykkel som ikke har blitt utsatt for gjentatte kontroller. Det er heller regelen enn unntaket, sier Anita Rathore i Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering (OMOD).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OMOD får stadig inn meldinger om umotiverte ransakelser og anholdelser.

- Står det en gjeng mørkhudede ungdommer med fine sykler i en park, er det stor sannsynlighet for at politiet vil komme og sjekke, sier Rathore. Hun vet om mange som alltid har på seg pass eller arbeids- og oppholdstillatelse, fordi de stadig blir kontrollert på gata.

- Politiet har erstattet kontrollen av gående med kontroll av syklende og kjørende. De sjekker som oftest mørkhudede som har fine sykler eller dyre biler, og skjønner ikke at også mennesker med utenlandsk opprinnelse er vanlige mennesker som kan ha inntekter som gjør at de har råd til disse framkomstmidlene, sier hun.

Rathore mener politiet sløser bort verdifull tid på umotiverte ransakelser og kontroller av mennesker med utenlandsk opprinnelse.

- Politiet snakker om at de trenger økte ressurser. For meg ser det ut som om de har for lite å gjøre. En bedre ressursforvaltning hadde vært på sin plass, sier hun.

OMOD har arbeidet med saken til Mouctar Doumbouya. Anita Rathore mener politiet har opptrådt urimelig.

- Mouctar har blitt kroppsvisittert, selv etter å ha vist fram beviset på at han eier sykkelen. Det vil si at politiet har lett etter våpen. Hvorfor tror politiet at en mørkhudet mann som ikke har stjålet en sykkel har våpen på seg? spør hun.

Vanskelig å klage

Et annet problem for Doumbouya er at han ikke har bevis for de gjentatte kontrollene.

Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) arbeider for å få innført en regel om at politiet må utlevere dokumentasjon på at anholdelser har funnet sted. Justisdepartementet har så langt avvist forslaget.

- Slik det er nå har ikke politiet tilbakemeldingsplikt etter gatekontroller. Politiet har dermed ikke mulighet til å kontrollere sin egen virksomhet. Dessuten gjør mangelfull dokumentasjon det vanskelig å klage, sier Rathore.