- Heller torturert enn naken

Dhia al-Shweiri har vært fengslet både av Saddam og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere fabrikkarbeideren Dhia al-Shweiri har flere opphold bak seg i Bagdads beryktede Abu Ghraib-fengsel.

To ganger under Saddams regime og sist under amerikansk okkupasjon.

Al-Shweiri er ikke i tvil om at han foretrekker Saddams tortur fremfor ydmykelsen han ble utsatt for av de amerikanske fangevokterne.

Det finnes ingen uavhengig bekreftelse av mannens fortelling.

- Under Saddam ble jeg blant annet torturert med strøm, slått, sparket og hengt ned fra taket med hendene bundet på ryggen, forteller den tidligere fangen.

Han mener ydmykelsen ved å bli kledd naken er verre enn å bli torturert, melder avisa The Daily News, og nyhetsbyrået AP.

I flere måneder har menneskerettighetsgrupper og tidligere innsatte klagd på den påståtte mishandlingen i Iraks mange fangeleire.

Tvil

Deres protester er blitt avfeid av politiske årsaker, helt til CBS' ukentlige dokumentarmagasin '60 Minutes II' fremskaffet bildebevis som viser nakne irakiske fanger mishandlet og krenket av amerikanske soldater.

Et par dager senere publiserte den britiske avisa Daily Mirror et helsides bilde av en smilende britisk soldat som urinerte på en hjelpeløs fange. Denne historien er det sådd betydelig tvil om.

Men ingen tviler lenger på at amerikanske soldater har gått over streken i Abu Ghraib.

Amnesty International mener å ha avdekket et systematisk maktmisbruk og voldshandlinger i fengslene og krever en uavhengig gransking av forholdene. En intern etterforskning har pågått i USA siden januar og hittil er seks offiserer fått refs for disse ugjerningene og risikerer krigsrett.

- Skyt meg heller

Al-Shweiri er ikke overrasket over bildene av amerikanske soldater som poserer smilende ved nakne fanger med hetter over hodene. På et av bildene er innsatte tvunget i en slags menneskelig pyramide.

- Skyt meg heller her, sier han og peker på området mellom øyne, men ikke gjør dette mot oss.

Han ble arrestert etter et våpenfunn i oktober, mistenkt for å være et medlem av den fanatiske al-Mahdi-brigaden. Al-Shweiri insisterer på at han ikke deltok i politisk eller religiøs aktivitet på denne tiden.

- Jeg følte en dyp takknemlighet da amerikanere frigjorde landet fra Saddam. Men jeg oppdaget at de ikke var frigjørere, men nye okkupanter.

Etter endt fengselsopphold blomstret hans hat mot USA, og for to måneder siden ble al-Shweiri med i den militante grupperingen ledet av Moqtada al-Sadr.

- Jeg har sett hvordan Saddam-regimet har kuet folket, og nå finner jeg meg ikke i mer urettferdighet. Vi må kjempe mot undertrykkelsen.

SIER HAN BLE KLEDD NAKEN: Dhia al-Shweiri sier det var verre enn tortur å bli kledd naken i fengselet i Bagdad. Nå støtter han opprørerne i Irak.
KRITIKKVERDIGE FORHOLD: En gruppe av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet.
VOKTER HUSET TIL MOQTADA AL-SADR: Dhia al-Shweiri sier han nå tilhører gruppen som ledes av Moqtada al-Sadr, på plakaten på bildet.
BEVÆPNET TIL TENNENE:</B> Al-Mahdi-brigaden har den siste tiden vært innvolvert i flere sammenstøtt med amerikanske styrker i Bagdads forstader.