Heller villsau enn eksosrype

TOSKA i Nord-Hordaland (Dagbladet): - Jeg vil heller være ungkar resten av livet enn å måtte dra til byen for å finne meg ei jente. Villsau-eier Sølve Ottesen (17) fnyser av jenter som foretrekker eksos og bylarm framfor naturopplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Onkelen min levde som ungkar hele livet, og jeg så hvor fint han hadde det, ler agronom-studenten.

I en alder av 17 år har han kjøpt sine egne villsauer som beiter ute hele året på den vesle øya Toska i Radøy kommune i Nord-Hordaland. I tillegg er han godt over halvveis i agronomutdanningen ved Stend Jordbruksskule i Fana. Hver helg drar han hjem og jobber som avløser ved to gardsbruk. Han må som regel opp i seks-tida for å ta seg av melking, foring og måking av skitt. Så, byjenter - kom ikke her og si at bygde-gutta er noen tiltaksløse hengehoder!

Ingen dans på roser

- Det er ikke tilfeldig hvem du velger som livspartner?

- Nei, hun må ha litt å fare med, sier Sølve. Forfengelige byjenter ville nok ikke funnet roen på øya Toska med 40- 50 innbyggere og fem- seks kilometer til nærmeste butikk og tettsted.

- Og gardsarbeid er ingen ni til fire-jobb?

- Å være bonde er ingen dans på roser. Jeg blir provosert av alt snakket om subsidier. Skal vi slutte å produsere mat i dette landet?

- Det hadde vært krise om jeg måtte flytte til by'n. Jeg har aldri vært i tvil om hvor jeg skal bo i framtida. Jenter som flytter til storbyen, kan ikke ha peiling når de velger en masse eksos framfor frisk luft, og den roen naturen gir.
De er ikke noe å satse på, sier Sølve.

Skal overta

Etter endt utdanning skal han overta småbruket med 45 mål innmark. Sammen med kameraten Jan Ove Toska (18) og tre andre satser han friskt på villsau. Flokken teller foreløpig 69 dyr.

- På sikt vil jeg også satse på melkekyr.

- Savner du aldri diskotek og kafeliv?

- Nei! Da foretrekker jeg bryggedans og Hellbillies. Og Nasse - min store lidenskap.

- Er det en gris?

- Nei, det er gjeterhunden min - en border collie. Han var rosa på snuten og liknet en gris da han ble født. Derfor Nasse, sier Sølve.

- Men ærlig talt. Ei dugandes jente har du vel i kikkerten?

- Hm. Mja...

<B>slår tilbake: - Vi er ikke treige og sidrumpa fordi om vi foretrekker rein luft og fred fremfor eksos og bylarm, sier Sølve og ser til dalsauene i fjøset.