Hellig grunn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I vårdagene for to år siden steg svart røyk opp fra sentrum av Betlehem mens israelske soldater kjempet seg fram mot kirken bygd over stedet der Jesus skal ha blitt født. Militante palestinere hadde forskanset seg inne i kirken. Det var krig på hellig grunn. Den gangen var det kristne over hele verden som reagerte i sorg og sinne på den israelske okkupasjonshærens framferd. Følelsene som beleiringen i Betlehem utløste, kan kanskje øke forståelsen for det raseriet sjiamuslimer i Irak og Iran nå føler når svart røyk stiger opp fra gamlebyen i Najaf. I går blusset kampene opp igjen rundt sjiamuslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Medina: Imam Ali-moskeen.
  • Det er den unge sjialederen Moqtada al-Sadr og hans rufsete Mahdi-milits som har kontrollen over moskeen og som nå patruljerer de trange gatene i gamlebyen. Al-Sadr er ingen lærd mann og har ikke den formelle utdannelsen som kreves for å innlemmes i noe formelt sjiamuslimsk lederskap. Hans krav på lederskap bygger på respekten millioner av sjiamuslimer følte for hans far, den nå avdøde storayatolla Mohammed Sadiq al-Sadr. Hans okkupasjon av de hellige steder i Najaf fortrengte det mer anerkjente sjialederskapet over Imam Ali-moskeen, men ble aldri akseptert - verken av innbyggerne i Najaf eller av flertallet av Iraks sjiamuslimer.
  • Blodbadet i Najaf er i ferd med å endre dette. Amerikanerne har gjort al-Sadr til en større figur enn han noensinne ville klart på egen hånd. Han framstår nå som et symbol på motstandskampen mot USA både for sjia- og sunnimuslimer i Irak. USAs ukloke beslutning om å sende sine marinesoldater for å «renske opp» i Najaf, har undergravd den allerede syltynne legitimiteten til Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi og tent opprørsflammen blant sjiamuslimene. Ikke fordi Iraks sjiamuslimske flertall mener al-Sadr har rett i å krige på hellig grunn, men fordi de mener han kjemper med hellig grunn. Og som irakerne og resten av verden nå vet: USA har ingen hellige grunner igjen for angrepet på Irak.