Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hellig krig mot heroinen

JALALABAD (Dagbladet): Taliban-regimet i Afghanistan har erklært hellig krig mot narkotika-produksjon. Dagbladet var med da Taliban for første gang viste fram de ødelagteheroinfabrikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi fikk se to heroinfabrikker i fjellene som var blitt ødelagt for en drøy uke siden. Ytterligere seks fabrikker var også blitt angrepet.

Dette er første gang myndighetene i Afghanistan slår til med hard hånd mot den omfattende narkoproduksjonen.

Dersom Taliban mener alvor med kampanjen, kan det innebære et alvorlig slag mot herointrafikken på verdensbasis.

Afghanistan er i dag en av verdens desidert største produsenter av opiumsvalmue og heroin. 80 prosent av all heroinen som brukes i Norge, har sitt utgangspunkt i det krigsherjede landet.

Blir dømt

Lille julaften utstedte Talibans mektige leder, mulla Omar, et dekret hvor han beordret ødeleggelse av de hemmelige laboratoriene som foredler opium til heroin.

Nå er ordren blitt iverksatt.
I den østlige Nagarhar-provinsen rundt byen Jalalabad er allerede 34 laboratorier ødelagt, og rundt 15 personer arrestert. De vil bli stilt for Talibans religiøse domstoler, og kan vente seg harde fengselsstraffer og store bøter.

Opiumsåkrene ligger tett i tett, og i de ville fjellene mot grensa til Pakistan opererer de skjulte fabrikkene som foredler råopiumet til morfinbase og heroin.
Stoffet smugles gjerne over fjellene til de lovløse stammeområdene i Pakistan og videre ut til kysten eller gjennom de sentralasiatiske republikkene, før det havner på gata i Vesten.

Tungt bevæpnet

Sammen med journalister fra Pakistan, ble Dagbladet tatt med fra Jalalabad til de ødelagte heroinfabrikkene cirka 80 kilometer unna. Etter et par timers kjøring gjennom et goldt ørkenlandskap, kom vi fram til noen små steinhus ved foten av det mektige Banda-fjellet, ti timers gange fra grensa til Pakistan. I disse dramatiske fjellområdene gjemmer heroinprodusentene seg.

Av frykt for angrep fra lokale stammefolk eller narkotikabander ble vi eskortert av et femtitalls Taliban-soldater bevæpnet med bærbare panserraketter, maskingevær og kalasjnikover.
Sur røyklukt hang fortsatt igjen utenfor husene hvor narkotika og kjemikalier var blitt brent bare noen få dager tidligere. Sekker med opiumsavfall lå slengt rundt. Et hvitt pulver, trolig kalk, lå spredt utenfor og inne i husene. Bare i en av disse fabrikkene arbeidet mellom 70 og 100 mennesker.

I en liten steinbrakke kunne de produsere mellom 200 og 300 kilo heroin daglig.
Ifølge de arresterte arbeiderne, skal eierne av fabrikken være Afridi-klanen i Pakistan.

Vil forby dyrkingen

Talibans aksjoner innevarsler trolig noe nytt i bekjempelsen av narkotikaproduksjonen. Ingen utenforstående Dagbladet har snakket med, tror at det bare er snakk om et propagandaframstøt.

- Dette er meget positivt. Jeg tror det dreier seg om begynnelsen på en kampanje som vil gjennomføres over hele Afghanistan. Dette er et gjennombrudd, sier lederen for FNs narkotikaprogram UNDCP i Nagarhar-provinsen, Mohammad Nasib.

Taliban vil på sikt forby dyrkingen av opiumsvalmue .

Motivert av Islam

Den religiøse dimensjonen i Talibans narkotikabekjempelse må imidlertid ikke undervurderes. Dette islamistiske regimet styrer med utgangspunkt i Koranen og islamsk hellig lov, sharia.

Da vi var på vei tilbake fra de ødelagte heroinfabrikkene, stoppet plutselig kortesjen. Taliban-soldatene vasket hendene og føttene i en fjellbekk, la fra seg maskingeværene og panserrakettene og knelte på en liten grasslette for å be.

<B>PRODUSENT:</B> Bazgul (46) finansierer sønnenes utdanning med heroinvirksomhet.
<B>PANSERSOLDATER:</B>Soldater med panserraketter holder vakt utenfor de ødelagte produksjonslokalene for heroin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media