Hellig rentefradrag

Tar du rentefradraget fra en gjennomsnittsnordmann, tar du lykken fram ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MANGE SOSIALØKONOMER og sosialdemokrater har gjennom tidene tenkt høyt omkring rentefradraget. Tidligere finansminister Per Kleppe gjorde det i et intervju med NRKs Jens Solli under en berømt togtur under kommunevalgkampen i 1979. På spørsmål om regjeringen overveide å innføre rentetak, svarte Kleppe et bekreftende ja. Og da toget med Ap-ledelsen i lett valgkamprus kom til Otta, var rabalderet i gang. Det bidro utvilsomt, sammen med andre omstendigheter, til et svært dårlig valgresultat for Ap. Å tukle med rentefradraget har aldri vært populært i Norge. Tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland foreslo i en avisartikkel så seint som i 2002 å trappe ned rentefradraget. Det ble raskt og kategorisk avvist av finansminister Per-Kristian Foss.

I DAGBLADET i går, antyder SVs Magnar Lund Bergo at en begrensning i rentefradraget er et av flere momenter finanspolitikerne må vurdere for å bremse husholdningenes lånevekst. Bergos kommentarer var foranlediget av Kredittilsynets bekymringer over Olas og Karis gjeld som vokser fire ganger raskere enn deres inntekter og over boligprisene som vokser tre ganger så fort som inntektene. «Det kan ikke fortsette i det lange løp», sier Aamo, som mener det kan bli tungt for Norges Bank alene å stagge lånelysten med små og ikke hyppige renteøkninger. Kredittilsynet ber derfor politikerne «legge større vekt på nøytralitet i beskatningen» for å unngå overinvesteringer i boliger og fritidsboliger, siden det øker faren for en korreksjon (krakk) i boligmarkedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer