Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hellige far, vi er beæret

NEW YORK (Dagbladet): - Hellige far. Vi er beæret over at du er her, sa revolusjonsgeneralen Fidel Castro til Guds stedfortreder på jord, pave Johannes Paul den andre. En smilende, vinkende og omsorgsfull Castro i mørk dress og blått slips ønsket paven hjertelig velkommen til det historiske besøket på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paven vil møte et presteskap som har vært under jorda i 40 år med kommunistisk ensretting. På terminalbygningen i Havanna hang et stort banner som ønsket «Juan Pablo II» velkommen til Cuba.

På spansk

- Dagen vi har ventet så lenge på, er endelig kommet, sa paven i sin tale på flyplassen, en tale han holdt på spansk.

- Det fyller meg med lykke å kunne besøke dette landet, sa han og beskrev det med ordene til Christopher Columbus:

- Det vakreste noe menneskelig øye har skuet.

Mens paven minte om at det kristne korset ble reist her for over fem hundre år siden, la Fidel Castro i sin tale hovedvekten på kolonihistorien, som drepte 70 millioner urinnvånere i dette området.

Castro trakk også fram overgrepene mot 15 millioner slaver som ble rykket ut av sine liv i Afrika og sendt til Amerika der død og ulykke ventet på dem.

Castro forsvarte revolusjonen. Han angrep den amerikanske boikotten mot Cuba og kalte den et forsøk på økonomisk folkemord.

Jubel

Pilegrimene og de frammøtte på flyplassen jublet og vinket da paven gikk ned flytrappa fra det spesielle Alitalia-flyet, som hadde brukt tolv timer fra Roma til Karibia.

Paven gikk ned trinnene ved egen hjelp, uten annen støtte enn at han holdt seg i gelenderet.

Cubas diktator med sitt tynne, helgrå skjegg vinket entusiastisk til paven da han dukket opp i flydøra.

Fidel Castros besøk i Vatikanet i 1996 gjorde et uutslettelig inntrykk på den revolusjonære kommunisten, sier kilder på Cuba. Foran pavens fem dager lange besøk har Castro gitt mange cubanske arbeidere fri med lønn for å være til stede ved pavebesøkets arrangementer.

Kysset barn

Pave Paul lot leppene berører kurven med cubansk jord som de rakte ham. Paven er nå for syk og gammel til å legge seg ned på bakken i det landet han kommer til, slik han tidligere gjorde ved det store antallet statsbesøk han har gjennomført i sin periode.

Fidel Castro, som cubanske kilder hevder lider av kreft, viste en nesten rørende omsorg for paven, og holdt ham lett i albuen da han satte seg til rette i stolen på flyplassen.

- Velkommen til Cuba, sa Castro til avslutning på sin tale.

Budbringer

Paven har beskrevet seg selv som en sannhetens og troens budbringer.

Om bord på flyet på vei til Cuba sa paven til reportere at han håper besøket vil føre til en styrking av menneskerettighetene på Cuba, og til lettelser i den amerikanske økonomiske boikotten av landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!