Hellige krigere, de skjulte alliansene og «den store satan»

Disse aktørene vil avgjøre Midtøstens framtid.

MOTIVERTE: Peshmerga-soldatene blir regnet som Iraks beste og mest motiverte soldater. Kurdiske styrker kan også velge å bruke situasjonen til å gå lenger inn i Irak, og ta over omstridte områder i Ninawa-regionen. De har allerede tatt kontroll over byen Kirkut, og har en uttalt ambisjon om å ta over de viktige oljeområdene i regionen.
Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX
MOTIVERTE: Peshmerga-soldatene blir regnet som Iraks beste og mest motiverte soldater. Kurdiske styrker kan også velge å bruke situasjonen til å gå lenger inn i Irak, og ta over omstridte områder i Ninawa-regionen. De har allerede tatt kontroll over byen Kirkut, og har en uttalt ambisjon om å ta over de viktige oljeområdene i regionen. Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dette kan bety slutt for Irak slik vi kjenner det i dag», sier Marina Ottaway, midtøstenekspert i Wilson Center, til Foreign Policy.

«Sjansene for at man vil klare å etablere en irakisk sentralisert stat er nå minimale», sier hun.

Sjokkbølger Den militante ekstremistgruppe - Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) - har på kort tid inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak.

Gruppen sier nå de skal marsjere mot Bagdad, som ledd i sitt mål om en islamsk stat, et sunnimuslimsk kalifat, på tvers av dagens etablerte landegrenser.

I går skrev Dagbladet at Isil nå har de kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak, «Jihadistan».

De hellige krigers land Denne nye «staten», «De Hellige Krigeres Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak.

KOLLAPS: Men på tross av antallet soldater og avansert militærutstyr har den irakiske hæren slitt med moralen og kampviljen. Dette bekreftes av kollapsen i Iraks nest største by Mosul, hvor mer en 30 000 soldater overga seg eller flyktet. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
KOLLAPS: Men på tross av antallet soldater og avansert militærutstyr har den irakiske hæren slitt med moralen og kampviljen. Dette bekreftes av kollapsen i Iraks nest største by Mosul, hvor mer en 30 000 soldater overga seg eller flyktet. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer

Dette landet er mye større enn al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

De siste dagenes uroligheter sender nå sjokkbølger gjennom hele regionen, og krisen er i ferd med å forandre det politiske kartet i området dramatisk.

Her er en oversikt over hvordan krisen vil påvirke landene i regionene, og en oversikt over styrkeforholdene mellom de forskjellige partene.

Irakiske styrker Etter at den irakiske hæren ble oppløst av USA i 2003, har USA og deres allierte brukt mer en enn 25 milliarder dollar for å trene og bygge opp en ny irakisk hær, skriver Peter Beaumont i The Guardian.

Med mer enn 250 000 soldater burde den irakiske hæren være effektiv, skriver Beaumont.

LETT BEVÆPNET: Med rakettdrevne granater i Toyota pickups er ISIL lett bevæpnet. Nå har de også klart å kapre en rekke militære terrenggående kjøretøy, men det er har kommet inn meldinger om at Isil har sendt mange av dem tilbake til Syria, skriver Beaumont. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
LETT BEVÆPNET: Med rakettdrevne granater i Toyota pickups er ISIL lett bevæpnet. Nå har de også klart å kapre en rekke militære terrenggående kjøretøy, men det er har kommet inn meldinger om at Isil har sendt mange av dem tilbake til Syria, skriver Beaumont. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer

Men på tross av antallet soldater og avansert militærutstyr har den irakiske hæren slitt med moralen og kampviljen. Dette bekreftes av kollapsen i Iraks nest største by Mosul, hvor mer en 30 000 soldater overga seg eller flyktet.

Den islamske staten i Irak og Levanten ISIL har en estimert styrke på rundt 7000 soldater ifølge flere analyser, skriver Beaumont. Men i Irak ser det ut som de har fått nye allierte, som tidligere soldater og generaler fra Saddams gamle hær og lokale sunniledere.

I går skrev Dagbladet at flere nå hevder at Saddam Husseins gamle armé som rykker fram i Irak.

I et kort telefonintervju med den London-baserte avisa al-Quds al-Arab hyller Saddam Hussains datter Raghad Saddam Hussein (45) det hun kaller sin «fars krigere».

Med rakettdrevne granater i Toyota pickups er islamistene lett bevæpnet. Nå har de også klart å kapre en rekke militære terrenggående kjøretøy, men det er har kommet inn meldinger om at ISIL har sendt mange av dem tilbake til Syria, skriver Beaumont.

FRIVILLIGE: Fredag kom ayatolla Ali al-Sistani, sjiamuslimenes øverste ledere, med denne oppfordringen under fredagsbønnen i Karbala:

- Borgere som er i stand til å bære våpen og kjempe mot terroristene, som kan forsvare sitt land, sitt folk og sine hellige steder, bør melde seg frivillig og slutte seg til sikkerhetsstyrkene for å oppnå dette hellige målet. Her ser man frivillige på vei for å slåss med Isil. Foto: REUTERS/AHMED SAAD/NTB SCANPIX)
FRIVILLIGE: Fredag kom ayatolla Ali al-Sistani, sjiamuslimenes øverste ledere, med denne oppfordringen under fredagsbønnen i Karbala: - Borgere som er i stand til å bære våpen og kjempe mot terroristene, som kan forsvare sitt land, sitt folk og sine hellige steder, bør melde seg frivillig og slutte seg til sikkerhetsstyrkene for å oppnå dette hellige målet. Her ser man frivillige på vei for å slåss med Isil. Foto: REUTERS/AHMED SAAD/NTB SCANPIX) Vis mer

På tross av meldingene om at de har klart å kapre flere kamphelikoptre i Mosul, er det usannsynlig at de kommer til å klare å bruke dem, skriver Beaumont.

Selv om de har klart å få støtte i de sunnidominerte områdene, er hovedstaden i Irak, Bagdad, noe helt annet, skriver Beaumont. En bydel alene, Sadr City, har en sjiabefolkning på mer enn én million. Etter at den sekteriske krigen sluttet i 2008, har byen vært delt inn sjia- og sunniområder.

Iran Forholdet mellom Iran og USA har vært svært dårlig i over 30 år, og landene støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria, skriver NTB. I nabolandet Irak har imidlertid de to erkefiendene samme mål.

Både USA og det sjiamuslimske regimet i Iran vil gjerne hjelpe Iraks sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki.

Regjeringen i USA understreket fredag at det ikke foregår noen amerikansk-irakske samtaler om hva som bør gjøres med krisen i Irak, skriver NTB. Men signaler fra Teheran tyder på at det iranske prestestyret holder døra åpen både for samtaler og et mer konkret samarbeid med USA.

FLYKTER: Så mange som 500 000 mennesker er nå tvunget på flukt fra den irakiske byen Mosul, ifølge International Organization for Migration, melder BBC. Foto: REUTERS/AZAD LASHKARI/NTB SCANPIX
FLYKTER: Så mange som 500 000 mennesker er nå tvunget på flukt fra den irakiske byen Mosul, ifølge International Organization for Migration, melder BBC. Foto: REUTERS/AZAD LASHKARI/NTB SCANPIX Vis mer

- Vi kan samarbeide med amerikanerne for å få slutt på opprøret, sier en høytstående iransk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, til nyhetsbyrået Reuters.

Tjenestemannen forteller at det pågår en diskusjon internt i det iranske lederskapet om muligheten for å forene krefter med USA, som ble kalt «den store satan» av prestestyrets grunnlegger ayatolla Khomeini.

Så langt virker det ikke som denne ideen vekker særlig entusiasme i Washington, skriver NTB.

USA og Iran er i dialog om det omstridte iranske atomprogrammet, men ikke om Irak, ifølge det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Marie Harf.

RØMMER TIL KURDISTAN: Myndighetene i Kurdistan har nå tatt imot mer enn 150 000 flyktninger etter at byen Mosul falt i hendene på ultra-islamister, ifølge den kurdiske landsdelsregjeringa. Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX
RØMMER TIL KURDISTAN: Myndighetene i Kurdistan har nå tatt imot mer enn 150 000 flyktninger etter at byen Mosul falt i hendene på ultra-islamister, ifølge den kurdiske landsdelsregjeringa. Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX Vis mer

Samtidig har USAs president Barack Obama kritisert det irakiske lederskapet og krevd at interne konflikter må bilegges slik at landets langsiktige problemer kan løses.

- USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa presidenten fredag.

Regimet i Iran har på sin side sendt en av lederne for den iranske revolusjonsgarden til Irak, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Den iranske generalmajoren Qasem Suleimani skal ha planlagt å møte militsgrupper og stammeledere som deltar i forsvaret av Bagdad.

Lørdag sa Irans president Hassan Rouhani sier at de er rede til å hjelpe Irak innenfor rammene av folkeretten hvis Irak ber om det. Men en slik forespørsel skal så langt ikke ha kommet, skriver NTB.

MEKTIGST: Dette skal være bilde av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet er frigitt av irakiske myndigheter. Foto: NTB Scanpix
MEKTIGST: Dette skal være bilde av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet er frigitt av irakiske myndigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rouhani sier også at Iran vil iverksette et sterkt forsvar av sine grenser hvis de blir truet av terrorister.

De kurdiske selvstyremyndighetene Kurderne, som styrer den mest stabile og vellykkede delen av Irak, har i lengre tid vært i krangel med sentralmakta i Bagdad over oljeressurser og territorier, skriver The Guardian.

Men nå vil trusselen fra ISIL mest sannsynligvis føre Bagdad og kurderne nærmere, skriver avisa. Dette kan føre til at de kurdiske soldatene, kalt peshmerga, går til angrep mot de islamistiske ekstremistene.

Peshmerga-soldatene blir regnet som Iraks beste og mest motiverte soldater. Kurdiske styrker kan også velge å bruke situasjonen til å gå lenger inn i Irak, og ta over omstridte områder i Ninawa-regionen. De har allerede tatt kontroll over byen Kirkut, og har en uttalt ambisjon om å ta over de viktige oljeområdene i regionen.

Selv om 35 000 kurdiske peshmergaer deltar i den ordinære irakiske hæren, er teller antall peshmergaer utenfor hæren mer enn 80 000. Eller tre ganger det antallet, skriver Peter Beumont i The Guardian.

For to år siden estimerte de kurdiske selvstyremyndighetene at de har mer enn 190 000 soldater. Velutstyrt, inkludert 2000 militære kjøretøy og avanserte artilleri-systemer, er de regnet som motiverte, veltrente og erfaren.

VIL HJELPE IRAK: Lørdag sa Irans president Hassan Rouhani sier at de er rede til å hjelpe Irak innenfor rammene av folkeretten hvis Irak ber om det. . Foto: AFP/ATTA KENARE/NTB SCANPIX
VIL HJELPE IRAK: Lørdag sa Irans president Hassan Rouhani sier at de er rede til å hjelpe Irak innenfor rammene av folkeretten hvis Irak ber om det. . Foto: AFP/ATTA KENARE/NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge Le Monde er det totale nummeret 250 000 soldater. I årevis har disse soldatene vært under militær opplæring av offiserer fra USA.

Kurderne er de som mest sannsynligvis kommer til å tjene mest på krisen, skriver Foreign Policy. Den irakiske hærens kollaps Nord-Irak har gitt kurdiske styrker en større mulighet for å okkupere omstridte landområder, større uavhengighet for de kurdiske myndigheter, og større mulighet for å styre egne oljeressurser.

«Nederlaget til den irakiske hæren har forandret maktbalansen mellom de kurdiske selvstyremyndighetene og Bagdad», sier Ayham Kamel, midtøstendirektør i Eurasia Group til Foreign Policy. Dette vil gi de kurdiske selvstyremyndigheten større forhandlingsrom med det irakiske regimet.

Etter at PKK-geriljasoldater nå har sagt seg villig til å kjempe sammen med selvstyremyndighetens soldater mot islamistene, vil de kurdiske styrkene bli enda sterkere.

MANGE: For to år siden estimerte de kurdiske selvstyremyndighetene at de har mer enn 190 000 soldater. Velutstyrt, inkludert 2000 militære kjøretøy og avanserte artilleri-systemer, er de regnet som motiverte, veltrente og erfaren. Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX
MANGE: For to år siden estimerte de kurdiske selvstyremyndighetene at de har mer enn 190 000 soldater. Velutstyrt, inkludert 2000 militære kjøretøy og avanserte artilleri-systemer, er de regnet som motiverte, veltrente og erfaren. Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX Vis mer

Dermed vil man få en helt ny allianse hvis Tyrkia velger å delta i konflikten. For første gang i historien vil kurdiske geriljasoldater slåss sammen med Tyrkia mot en felles fiende.

Tyrkia Den siste tiden har Tyrkia hatt krisemøter i både Tyrkias hovedstad Ankara og i Natos hovedkvarter i Brussel, skriver The Guardian. Tyrkia kan velge å gå militært inn i Irak for å redde de 80 tyrkiske statsborgerne som ble kidnappet av Isil på torsdag.

Parlamentet har gitt regjeringen mandat til å krysse grensen til Irak for å angripe baser til den kurdiske geriljaen PKK, som i en årrekke har slåss mot regjeringen i Ankara. Dette mandatet kan nå regjeringen bruke til å militært gå inn i Irak for å befri gislene.

Tyrkia har viktige interesser i oljefeltene i Irak, skriver The Guardian.

«Tyrkia er spesielt bekymret for angrep fra ISIL», skriver Stratfor, et amerikansk analysebyrå, ifølge Foreign Policy.

EROBRER LAND: Kurderne er de som mest sannsynligvis kommer til å tjene mest på krisen, skriver Foreign Policy. Den irakiske hærens kollaps Nord-Irak har gitt kurdiske styrker en større mulighet for å okkupere omstridte landområder, større uavhengighet for de kurdiske myndigheter, og større mulighet for å styre egne oljeressurser. Foto: REUTERS/AKO RASHEED/NTB SCANPIX
EROBRER LAND: Kurderne er de som mest sannsynligvis kommer til å tjene mest på krisen, skriver Foreign Policy. Den irakiske hærens kollaps Nord-Irak har gitt kurdiske styrker en større mulighet for å okkupere omstridte landområder, større uavhengighet for de kurdiske myndigheter, og større mulighet for å styre egne oljeressurser. Foto: REUTERS/AKO RASHEED/NTB SCANPIX Vis mer

Tyrkia har de siste tre åra støttet opprørene i Syria.

Syria ISIL har i realiteten fjernet grensen mellom Irak og Syria, skriver The Guardian. Isil kontrollere i dag Ar-Raqqah, og andre områder langs grensen. Stjålne amerikansklagde Humvees, som tidligere tilhørte den irakiske hæren, har blitt vist fram i den syriske byen Deir ez-Zor.

ISILs suksess i Syria har gitt terroristgruppen større spillerom, og økt styrkenes kapasitet og ressurser, skriver The Guardian.

Men vestlig bekymring for at islamsk terrorismen skal spre seg til Europa kan være en fordel for Syrias president Bashar al-Assad. Han har de siste tre åra presentert seg selv som den beste vaksinen mot islamsk ekstremisme, skriver The Guardian.

Men Syrias vestligstøttede opposisjon kan også få økt støtte fra vesten, som en motvekt til den islamske opposisjonen, og som en garantist for et vestligvendt demokratisk Syria.

Jordan Jordan, som har en felles lang grense mot Irak, er nervøse over den voksende trusselen fra al-Qaida, skriver The Guardian.

Jordan har den tvilsomme æren over å være hjemlandet til Abu Musab al-Zarqawi, som opprettet irakiske al-Qaida.

EKSTREMIST: Jordan har den tvilsomme æren over å være hjemlandet til Abu Musab al-Zarqawi, som opprettet irakiske al-Qaida.Foto: AP/NTB SCANPIX
EKSTREMIST: Jordan har den tvilsomme æren over å være hjemlandet til Abu Musab al-Zarqawi, som opprettet irakiske al-Qaida.Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Det jordanske monarkiet har siden 60 mennesker ble drept da al-Qaida bombet et hotell i Amman vært en viktig alliert for vesten i kampen mot islamsk terrorisme, skriver The Guardian.

Den jordanske etterretningstjenesten har et nært samarbeid med vestlige etterretningstjenester, skriver avisa.

Samtidig regner islamske terroristgrupper Kong Abdullah som en av deres største fiender. Isis publiserte en video sist uke hvor de lovte å «slakte tyrannen». Deretter viste videoen en gruppe jordanere som rev opp passene sine, før de lovte å utføre selvmordsangrep i hjemlandet.

Saudi-Arabia Saudi-Arabia, og andre golfland, har i lengre tid blitt beskyldt for å støtte islamsk ekstremisme i Irak og spesielt i Syria, skriver The Guardian.

Enkelte businessmenn og religiøse leder fra Kuwait til Qatar er kjent for å støtte Isis og andre terroristgrupper, som syriske Al-Nusra Front og ISIL. Dette på tross at landene har lovt det motsatte.

ISLAMISTENES FIENDE: Islamske terroristgrupper regner Kong Abdullah (i midten) som en av deres største fiender. Isis publiserte en video sist uke hvor de lovte å «slakte tyrannen». Deretter viste videoen en gruppe jordanere som rev opp passene sine, før de lovte å utføre selvmordsangrep i hjemlandet. Foto: NTB SCANPIX
ISLAMISTENES FIENDE: Islamske terroristgrupper regner Kong Abdullah (i midten) som en av deres største fiender. Isis publiserte en video sist uke hvor de lovte å «slakte tyrannen». Deretter viste videoen en gruppe jordanere som rev opp passene sine, før de lovte å utføre selvmordsangrep i hjemlandet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Krisen i Irak og svekkelsen av landets statsminister Nouri al-Maliki er en oppfyllelse av drømmen til Saudi Arabias Kong Abdullah, skriver Foreign Policy. Og er i realiteten Saudi-Arabias krig mot Iran.

Abdullah har regnet al-Maliki som en nikkedokke for Iran, og har nektet å sende en ambassadør til Bagdad. I tillegg har han krevd at andre land som Kuwait, Bahrain, Oman og golfstatene også skal delta i boikotten.

Abdullah ser nå krisen i Irak som en mulighet, skriver Foreign Policy.

VELTRENTE: I årevis har de kurdiske soldatene vært under militær opplæring av offiserer fra USA. Kurderne er kjent for å bruke kvinnelige soldater. Foto: AP/AHMAD AL RUBAYE/NTB SCANPIX
VELTRENTE: I årevis har de kurdiske soldatene vært under militær opplæring av offiserer fra USA. Kurderne er kjent for å bruke kvinnelige soldater. Foto: AP/AHMAD AL RUBAYE/NTB SCANPIX Vis mer
LIKER IKKE IRAN: Krisen i Irak og svekkelsen av landets statsminister Nouri al-Maliki er en oppfyllelse av drømmen til Saudi Arabias Kong Abdullah, skriver Foreign Policy. Og er i realiteten Saudi-Arabias krig mot Iran. Foto: AP/NTB SCANPIX
LIKER IKKE IRAN: Krisen i Irak og svekkelsen av landets statsminister Nouri al-Maliki er en oppfyllelse av drømmen til Saudi Arabias Kong Abdullah, skriver Foreign Policy. Og er i realiteten Saudi-Arabias krig mot Iran. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer
DE SIVILE TAPER: Så langt har krisen Irak rammet de sivile hardest. Her fra en flyktningsleir i Kurdistan. Foto: AP/NTB SCANPIX
DE SIVILE TAPER: Så langt har krisen Irak rammet de sivile hardest. Her fra en flyktningsleir i Kurdistan. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer