Hellige krigere, de skjulte alliansene og «den store satan»

Disse aktørene vil avgjøre Midtøstens framtid.

MOTIVERTE: Peshmerga-soldatene blir regnet som Iraks beste og mest motiverte soldater. Kurdiske styrker kan også velge å bruke situasjonen til å gå lenger inn i Irak, og ta over omstridte områder i Ninawa-regionen. De har allerede tatt kontroll over byen Kirkut, og har en uttalt ambisjon om å ta over de viktige oljeområdene i regionen.
Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX
MOTIVERTE: Peshmerga-soldatene blir regnet som Iraks beste og mest motiverte soldater. Kurdiske styrker kan også velge å bruke situasjonen til å gå lenger inn i Irak, og ta over omstridte områder i Ninawa-regionen. De har allerede tatt kontroll over byen Kirkut, og har en uttalt ambisjon om å ta over de viktige oljeområdene i regionen. Foto: AFP/SAFIN HAMED/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dette kan bety slutt for Irak slik vi kjenner det i dag», sier Marina Ottaway, midtøstenekspert i Wilson Center, til Foreign Policy.

«Sjansene for at man vil klare å etablere en irakisk sentralisert stat er nå minimale», sier hun.

Sjokkbølger Den militante ekstremistgruppe - Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) - har på kort tid inntatt og tatt kontroll over store områder i Irak.

Gruppen sier nå de skal marsjere mot Bagdad, som ledd i sitt mål om en islamsk stat, et sunnimuslimsk kalifat, på tvers av dagens etablerte landegrenser.

I går skrev Dagbladet at Isil nå har de kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak, «Jihadistan».

De hellige krigers land Denne nye «staten», «De Hellige Krigeres Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak.

Dette landet er mye større enn al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer