KRIGSBYTTE: Krigerne fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten kjører i kolonne i Irak, med kjøretøyer som de antakelig har erobret. Bildet er lagt ut på ei islamistisk nettside. Foto: AP / Scanpix
KRIGSBYTTE: Krigerne fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten kjører i kolonne i Irak, med kjøretøyer som de antakelig har erobret. Bildet er lagt ut på ei islamistisk nettside. Foto: AP / ScanpixVis mer

«Hellige krigere» gode for 14 milliarder kroner

Funnet av drøyt 160 minnebrikker til datamaskiner har avslørt rikdommen og styrken til islamist-gruppa Den Islamske Staten i Irak og Levanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ultra-islamistene kom tilsynelatende ingenstedsfra med ingenting før de plutselig hadde erobret oljefelter og Iraks nest største by, Mosul. Mange har lurt på hvilken statlig aktør som har stått bak dem og forsynt dem med penger. Men svaret er: De trengte ingen.

Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL, på engelsk; DAICH, på arabisk) har på få år vokst fra en rufsete gjeng væpnede islamister til den antakelig rikeste opprørsbevegelsen i verden. Dette kommer fram fra gruppas nøyaktig førte regnskaper, som irakisk etterretning har fått fatt i og som nå analyseres av dem og av utenlandske etterretningstjenester, deriblant CIA i USA.

Det er avisa The Guardian som skriver dette.

Militær leder En mann som innad i ISIL var kjent som Abu Hajjar, var tatt til fange og sprakk i avhør to dager før Mosul falt. Han ledet dem til lederen for gruppas militære råd, Abdulrahman al-Bilawi, og hans skjulested utenfor Mosul. Fra de to mennene beslagla irakiske etterretningsfolk mer enn 160 minnepinner til datamaskiner.

På disse minnepinnene fant man navn og krigernavn på alle de utenlandske krigerne som har sluttet seg til bevegelsen. De fleste av disse navnene var kjent av vestlig etterretning fra før. Men sporene etter dem forsvant idet de krysset grensa fra Tyrkia inn i Syria. Der fikk de nye krigernavn. Fra minnepinnene fant man nå navn på pårørende, ofte telefonnumre og adresser for e-post.

Minnepinnene avslørte også deres kodeord, forbokstavene på medløpere innenfor de irakiske regjeringsdepartementene og - ikke minst - gruppas pinlig nøyaktig førte regnskaper.

Les også: Twitter-bildene som sjokkerer verden
Nøyaktige regnskaper - Vi ble forbløffet, og det samme ble amerikanerne. Ingen av oss hadde kjent til mesteparten av disse opplysningene, sier en høyere etterretningsoffiser til The Guardian.

I det siste året har utenlandske etterretningstjenester funnet ut at ISIL har sikret seg store inntekter fra oljefeltene øst i Syria, som de erobret i slutten av 2012. Noe av olja har de solgt tilbake til regimet i Syria. De har også smuglet og solgt råmaterialer som de har plyndret fra staten, og de samme gjelder ubetalelige antikviteter fra arkeologiske utgravinger.

Men nå fikk de vite mye mer. Regnskapene deres var nøyaktig nedskrevet til de minste detaljene.

Søkkrike - De hadde tatt 36 millioner dollar (216 millioner kroner) bare fra al-Nabuk (vest for Damaskus). Antikvitetene der er opp til 8000 år gamle, sier etterretningsoffiseren til The Guardian.

- Før Mosul hadde de til sammen penger og eiendeler til en verdi av 875 millioner dollar (5,25 milliarder kroner). Etterpå, med de pengene de hadde ranet fra bankene og verdien av det militære utstyret de plyndret, kunne de legge til ytterligere 1,5 milliarder dollar (9 milliarder kroner), sier han.

Lederne i gruppa var naturligvis nøye utplukket. Og mange av de som rapporterte til de øverste lederne kjente ikke til navnene på sine sidestilte. Alle er de kamp-herdede krigere fra kampen mot okkupasjonshæren fra USA.

BRUTALT: Irakiske sikkerhetsstyrker transporteres bort av islamistene i ISIL. Organisasjonen hevder at de henrettet 1400 irakiske soldater etter at de inntok Mosul, Iraks nest største by. Bildet er lastet opp av islamistene selv.
BRUTALT: Irakiske sikkerhetsstyrker transporteres bort av islamistene i ISIL. Organisasjonen hevder at de henrettet 1400 irakiske soldater etter at de inntok Mosul, Iraks nest største by. Bildet er lastet opp av islamistene selv. Vis mer