Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hellige krigere» i kø for å hjelpe Taliban

En ytterliggående muslimsk gruppe vil sende flere tusen væpnede pakistanere inn i Afghanistan for å utkjempe hellig krig, jihad, mot USA, sier lederen for gruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for gruppen Tehrik Nifaze Shariat Mohammadi (TSNM), Sufi Mohammad, opplyste til nyhetsbyrået Reuters at han har flere tusen tilhengere som bare venter på å dra inn i Afghanistan. Gruppen ønsker å innføre sharia-lovgivning i hele grenseområdet.

En Taliban-kommandant i Kabul sa torsdag at erfarne arabiske kampsoldater bemanner mange av frontstillingene, og de står under ledelse av profesjonelle offiserer.

- Det er så mange som har samlet seg på TSNMs kontor at vi har problemer med organiseringen, sa Mohammad fra landsbyen Maidan i Malakand-området, som ligger i fjellmassivet mellom Pakistan og Afghanistan.

Pakistansk lov blir sjelden anvendt i disse stammeområdene, der pashtunerne dominerer. Denne folkegruppen er representert på begge sider av grensen og har sin egen historie og kultur.

Pakistanske myndigheter ser ikke med blide øyne på aktiviteten til TSNM, og innenriksminister Moinuddin Haider sier at alle som tar seg over grensen med våpen vil bli arrestert.. Men han innrømmer at det kan bli vanskelig å kontrollere hele grenselinjen på 2.500 kilometer.

TSNM og Sufi Mohammad har i mange år arbeidet for innføring av sharia i hele dette området, og det har vært stadige sammenstøtt mellom TSNM og pakistanske myndigheter.

Gruppen syntes å være upåvirket av nyhetene om at over 20 ytterliggående pakistanere fra Harakatul-mujahedin, ble drept i Kabul tidligere denne uken. Denne mujahedin-gruppen har lang kamperfaring fra krigen mot India i Kashmir.

Et fremtredende medlem av TSNM, Qazi Ehsanullah opplyser at kampgrupper på 20, 50 eller 100 soldater vil bli sendt over grensen på steder der pakistanske myndigheter ikke har kontroll. Han antydet at de første gruppene var klare allerede natt til fredag.

- Så langt har det stort sett bare vært flybombing, men når bakkeoffensiven tar til vil våre soldater være på plass for å hjelpe Taliban, sa Ehsanullah.

Taliban-kommandanten fra Kabul opplyser at både arabiske, pakistanske og tsjetsjenske og andre muslimske styrker i Osama bin Ladens nettverk al-Qaida ikke blander seg med Taliban i Kabul. De fleste utlendingene var utplassert ved fronten lenger nord.

Pakistanske grensevakter opplyser at de arresterte seks personer fra Somalia og Sudan som sist helg forsøkte å komme seg ut av Afghanistan og inn i Pakistan.

(NTB)

Hele Norges coronakart