«Hellige krigere» med årsmeldinger fra kampen for å bygge «Jihadistan»

Den Islamske Staten i Irak og Levanten er ikke en vanlig terrorist-organisasjon, men en disiplinert militær hær som utgir årsmeldinger med statistikk over sine bragder.

EROBRING: Tilhengere av Den Islamske Staten i Irak og Levanten feirer i Mosul, Iraks nest største by. Utrolig nok kom ultra-islamistenes angrep overraskende på regjeringsstyrkene, som bare stakk av fra byen. Foto: AP / Scanpix
EROBRING: Tilhengere av Den Islamske Staten i Irak og Levanten feirer i Mosul, Iraks nest største by. Utrolig nok kom ultra-islamistenes angrep overraskende på regjeringsstyrkene, som bare stakk av fra byen. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den militære overkommandoen i Den Islamske Staten i Irak og Levanten (DAICH på arabisk, ISIL på engelsk) samler inn nøyaktige opplysninger fra sine krigere i felt om alle sine operasjoner i Irak. Ledelsen har full oversikt i tall, tid og sted over krigshandlingene og kan dermed fordele krigere, krigsutstyr og penger hvor det trengs mest.

De teller om lag 15 000 «hellige krigere». I fjor drepte de 1083 personer, de befridde hundrevis av fengslede meningsfeller og avfyrte rundt fire tusen hjemmelagde bomber på ulike vis, ifølge egne opplysninger.

Årsmeldinger
Bevegelsen lager til og med årsmeldinger, kalt al-Naba, som betyr «Melding» eller «Nyheter», og legger dem ut på sine steder på internettet. De har utgitt to kjente årsmeldinger hittil, som henholdsvis dekker november 2012 til november 2013 og november 2011 til november 2012. De kaller dem «femte» og «fjerde», men tidligere utgaver er ikke kjent. Deres militære aktivitet fra 2009 til 2011 i Irak var da heller ikke stor.

Den siste årsmeldinga ble offentliggjort på arabisk 31. mars i år. Den er på mer enn 400 sider og ble lagt ut på et av bevegelsens nettsteder. Nå er den oversatt og analysert av Instituttet for Studiet av Krig (Institute for the Study of War, ISW) i USA. I den grad opplysningene kan kontrolleres med andre kilder er de i stor grad riktige.

Nøyaktig statistikk
Årsmeldingene viser både antall angrep eller andre bragder fordelt på type og fordelt på geografisk område. Antall operasjoner økte fra 4500 i 2012 til 9540 i 2013, ifølge årsmeldingene. De to årsmeldingene viser ellers følgende utvikling:

* Drap økte fra 585 til 1083.

* Væpnede angrep gikk ned fra 887 til 336.

* Bombing (med granater eller raketter) økte fra 359 til 607.

* Bombing og brenning av hus økte fra 648 til 1015.

* Befridde fanger økte fra «dusiner» til «hundrevis».

* Sjølmordsangrep med bilbomber gikk opp fra 22 til 78.

* Angrep med sjølmordsvester økte fra 18 til 160.

* Hjemmelagde bomber avlevert med kjøretøy økte fra 330 til 537.

* Hjemmelagde bomber avlevert med motorsykkel gikk ned fra 22 til 14.

* Angrep med hjemmelagde bomber økte fra 2764 til 4465.

* Drap med kniv gikk ned fra 48 til null.

* Målrettede angrep økte fra 16 til 1047.

* Snikskyting økte fra 20 til 57.

* Frafalne omvendt økte fra «flere» til «hundrevis».

* Byer erobret økte fra 1 til 8.

* Overkjørte frafalne falt fra 1 til null.

* Kontrollposter satt opp økte fra 1 til 30.

* Sjia-muslimer utvist økte fra ingen til «hundrevis».

Fiender drept
Historisk har kamikaze-bombere i Irak vært utlendinger. Når ISIL skiller mellom sjølmordsangrep med bilbomber og hjemmelagde bomber avlevert med kjøretøy kan det være for å framheve bruken av utenlandske krigere, mener ISW.

Det er tydeligvis et mål å omvende frafalne muslimer. Og med frafalne mener de nok alle som ikke deler deres strenge form for islam. De har attpåtil tatt med en overkjørt frafallen i statistikken for 2012. Og samtidig er det et mål å jage ut sjia-muslimer, som er ofre for vranglære, fra de områdene de erobrer.

Mosul
Når de teller antall kontrollposter som er satt opp og byer som er erobret er dette naturligvis et mål for deres framgang med å opprette en egen stat, «Jihadistan», om man vil. Disse årsmeldingene viser hvor langt de er kommet i å sette opp et eget byråkrati som er i stand til å ha oversikt over nesten alt bevegelsen gjør. Nylig er også deres pinlig nøyaktige regnskaper avslørt av irakisk og vestlig etterretning, som anslår bevegelsen til å være god for drøyt 14 milliarder kroner i penger og verdier.

Statistikken over militær aktivitet er også delt opp etter område. De har delt Irak i sju «wilaya», en slags fylker, både til militært og administrativt bruk. Der kan man se hvordan Ninive, fylket hvor Mosul, Iraks nest største by, er hovedstad, ble erobret steg for steg. Til slutt falt Mosul i deres hender i forrige uke. Tretti prosent av opprørernes aktivitet foregikk i Ninive de to siste åra. Derfor burde ikke Mosuls fall ha overrasket noen.

Hvorfor lederne offentliggjør årsmeldingene kan vi bare gjette. Årsmeldingene er rike på tegninger og bilder som på lettfattelig vis forteller om innsatsen til de «hellige krigerne». Det kan nesten minne om en frivillig hjelpeorganisasjon som med dette vil trekke til seg både nye medlemmer - i dette tilfellet krigere - og økonomiske bidragsytere. Det er dyktig utført skryt, om man vil.
 
«Erobre, holde, bygge»
Strategien til DAICH, som de kalles på arabisk, likner på strategien i klassisk litteratur om opprør: «Erobre, holde og bygge.» Det er ikke en rufsete gjeng terrorister, ei heller en gerilja-bevegelse som hele tida angriper og så forsvinner, men det er mer som en hær som erobrer stadig mer land og holder på sine områder.

De erobrede områdene skal underlegges sharia-lover og de skal styres. Dette er en bevegelse med statsbygging på dagsorden. De skal gjenopprette kalifatet. Årsmeldingene viser hvor langt bevegelsen er kommet i hierarkisk militær organisering og planlegging. De har åpenbart også økonomer, regnskapsførere og statistikere med god oversikt. De ser ut til å bygge opp en statsadministrasjon underveis, mens de erobrer land.

DAICH er ikke bare en vanlig terrorist-organisasjon, heter det i analysen fra ISW, den «oppfører seg som virkelig militær organisasjon». Dette er et opprør og en bevegelse som vil erobre land og holde på det for å bygge en ny stat. Man kan derfor ikke møte denne bevegelsen med en strategi for å bekjempe terrorister, skriver analytikerne i ISW.

OVERSIKTLIG: Årsmeldinga fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten er godt billedlagt og lett forståelig.
OVERSIKTLIG: Årsmeldinga fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten er godt billedlagt og lett forståelig. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer