Hellige Stalin

Skal tidenes trolig verste massemorder kanoniseres? Og skal tidenes politiske taper bli nasjonens helt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Spørsmålene trenger seg på når Russlands største tv-stasjon Rossia nå har invitert seerne til å stemme over tidenes russer. Diktatoren Josef Stalin ledet lenge avstemningen. Men nå har den siste tsar, Nikolai ll, tatt over ledelsen etter oppfordring fra programlederen Aleksandr Ljubimov, og en kampanje gjennom et Face Book liknende nettsamfunn. Nikolai ll har nå 267 000 stemmer mens Stalin har 263 000. Til sammen er 50 nominert.

MEN HVA FIKK Ljubimov til å oppfordre seerne til å stemme på Nikolai ll? Nikolai ll ledet Russland inn i det ulykkelige revolusjonsåret 1917 med en fascinerende kombinasjon av stahet og dumskap, og en ganske enestående fjernhet fra virkeligheten. Han var dessuten den religiøse svermeren som knyttet nære bånd til kvakksalveren Rasputin fordi tsaren trodde Rasputin kunne utføre undere. Alt mens ryktene fortalte at Rasputin sto i med både hans kone og hans døtre, slik at den stakkars tsar ble avkledd foran hele folket, og gjort til allmenn latter. Det eneste som taler til Nikolais fordel er at han døde som en helgen – mener den russiske kirken – da han sammen med sin kone og barn ble skutt av bolsjevikene i Jekatarinaburg i 1919.

JA, KANSKJE det er noe med hans status som helgen? En status som nå er etterspurt fra det underligste hold. Lederen for kommunistene i byen St. Petersburg tar nå til orde for å kanonisere Stalin hvis han vinner tv-konkurransen om å bli tidenes russer – skjønt han var georgier.

– Hvis han (Stalin) vinner så vil vi be den russisk ortodokse kirken om å vurdere og kanonisere Stalin. For kirken så var Lenin en kommunist, men Stalin var en nasjonal leder. For oss er han det Napoleon er for franskmenn, sier Sergej Malinkovitsj.

FORVIRRET over at ateistiske kommunister vil ha kirken til å kanonisere deres største massemorder? Og over at monarkistene heier på en av monarkiets største tapere, den som til slutt tapte alt? Fortvil ikke. Programlederen Ljubimov fortviler også, i hvert fall over oppslutningen om Stalin.

-Det vil bli en veldig negativ presentasjon (i programmet) av Lenin (nummer tre med 189 000 stemmer) og Stalin. Jeg tror ikke disse to har noen sjanse til å vinne, fordi de ikke angår livene til moderne russere, sier Ljubimov.

DET HELE avgjøres i høst. Og selv om de fleste rister på hodet, og ikke tar dette veldig alvorlig, så har programserien stor oppslutning. Så handler det også om store spørsmål. Om en massemorder eller en taper skal være nasjonens helt.