VAKTHOLD: Da de siktede ble framstilt for varetektsfengsling i dag var politioppbudet høyt. Flere HA-medlemmer som ville være tilhørere ble bortvits. Foto: SCANPIX DK
VAKTHOLD: Da de siktede ble framstilt for varetektsfengsling i dag var politioppbudet høyt. Flere HA-medlemmer som ville være tilhørere ble bortvits. Foto: SCANPIX DKVis mer

- Hells Angels-attentatmenn avslørt av tyster

13 arrestert i København. Gjengmedlemmer i skuddsikre vester bortvist fra rettssal i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Store politistyrker slo i går til mot tre Hells Angels-lokaler i Danmark og flere andre adresser som knyttes til medlemmer av den beryktede mc-klubben og underbruket AK81.

13 personer ble pågrepet, og politiet lover at flere arrestasjoner står for tur. Av mennene som nå er i politiets varetekt er fire fullverdige HA-medlemmer, to såkalte hangarounds og sju medlemmer i AK81.  Minst to siktede regnes som lederskikkelser i Hells Angels-hierarkiet, ifølge BT.dk.

En av dem er Brian Sandberg, som har vært regnet som mc-klubbens hærfører i den blodige krigen mellom Hells Angels og kriminelle innvandrergjenger i den danske hovedstaden. Sandberg er siktet for blant annet å ha iverksatt et hevnangrep mot en internettkafé i oktober i fjor etter at han selv hadde blitt beskutt.

HA-profilen er også kjent som livvakten til henholdvis klubbens uoffisielle talsmann, drapsdømte Jørn «Jønke» Nielsen, og bedragerisiktede Stein Bagger.

De pågrepne mennene fra HA og AK81 er siktet for totalt fem forskjellige drapsforsøk i 2009, alle alvorlige skyteepisoder i København.

Store beslagEtterforskere bar i går ut kasse på kasse med beslag fra adressene, og i en av privatboligene som var mål for razziaen fant politiet blant annet 800 gram sprengstoff med lunte.

Politiet har trolig brukt lang tid på grunnlaget for siktelsene, og det er ventet at mange av de pågrepne i dag vil bli besluttet varetektsfengslet.

VOLDSSPIRAL: 29. januar i fjor ble det sentrale Hells Angels-medlemmet Brian Sandberg skadd da han ble beskutt i København. Nå er han siktet for et drapsforsøk som trolig var en hevn for dette angrepet. Foto: Kristian Linnemann / SCANPIX
VOLDSSPIRAL: 29. januar i fjor ble det sentrale Hells Angels-medlemmet Brian Sandberg skadd da han ble beskutt i København. Nå er han siktet for et drapsforsøk som trolig var en hevn for dette angrepet. Foto: Kristian Linnemann / SCANPIX Vis mer

Da fengslingsmøtene startet i morges, troppet flere HA-medlemmer opp ved rettslokalene i skuddsikre vester og jakker med klubbens emblemer. De ble imidlertid bortvist, skriver blant andre Politiken.

I ettermiddag melder BT.dk at rundt seks menn fra AK81 «patruljerer» utenfor rettslokalene mens et stort politioppbud holder vakt ved selve bygningen.

- Sentral tysterIfølge Ekstra Bladet skjedde det massive tilslaget mot klubben etter at en person på innsiden av det ellers lukkede miljøet skal ha lagt kortene på bordet overfor politiet. Informanten, som sitter i fengsel, skal ha forklart seg detaljert om hendelsene i den pågående gjengkrigen i København.

Avhørene skal ha gitt politiet mulighet til å spisse etterforskningen inn mot enkeltpersoner, men det er uklart hvor mange av drapsforsøk-siktelsene som kan knyttes til «tysteren».

Talsmann «Jønke» hevder i dag at klubben ikke er nevneverdig rystet av massepågripelsen.

- Det er jo ikke første gang vi er utsatt for en ransaking. Vi tar det avslappet, sier Jørn Nilsen til BT.dk.