Hells Angels dømt i tidenes narkosak

- Dette gjelder konkret organisert kriminalitet i Hells Angels' regi, sa dommer Ellen Martens. To HA-menn og en annen MC-mann fikk 15 års fengsel, en medhjelper 10 år og kureren 9 år etter at 98 kilo amfetamin ble smuglet til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed avviser byretten Hells Angels årelange påstand om at de er en lovlydig organisasjon med enkelte kriminelle medlemmer. Byrettsdommer Martens konkluderer at det er Hells Angels i samarbeid med sine MC-brødre i Europa som står bak rekordsmuglingen.

Aktor hadde bedt om 18 års fengsel for de tre antatte bakmennene. En fersk høyesterettsdom nedjusterer straffen i narkosaker, og 15 år er dermed i praksis det maksimale som byretten kunne idømme for Norgeshistoriens største amfetaminbeslag.

- Retten finner ingen særlig formildende omstendigheter. De har handlet utfra profitthensyn, og av almennpreventive hensyn må vi reagere strengt, sier dommer Martens.

Anket dommen på stedet

Byretten gir 15 års fengsel til de tre MC-bakmennene:

  • Hells Angel-medlem og biloppretter Arne Vorkinslien (37) fra Oslo.
  • Hells Angel-medlem og motorsykkelselger Lars Sverre Dalby (31) fra Romerike.
  • Hells Angels-venn og servitør Thomas Thers Jessen (36) fra Moss.

En HA-vennlig 25-åring dømmes til 10 års fengsel for å ha mottatt amfetamin-partiet, og en 44-årig belgier får 9 års fengsel for å ha smuglet 98 kilo amfetamin til Norge.

Hovedmennene anket dommen på stedet. Belgieren og 25-åringen tok betenkningstid. De fire MC-mennene ønsket ikke å kommentere dommen til Dagbladet.no.

- Min klient mener at han er uskyldig dømt, sier Gunhild Lærum som forsvarer Arne Vorkinslien.

Basert på telefonbevis

Aktors stedfortreder Marit Bakkevig er fornøyd med dommen.

- Aktoratet har fått gjennomslag for det vi har prosedert på, sier Bakkevig til Dagbladet.no.

Politiet har ingen fysiske bevis som knytter de tre bakmennene til smuglinga, og retten baserer seg derfor på spor fra mobiltelefoner. Dommen er basert på bruk av SIM-kort, data fra basestasjoner og hvilke nummer som er oppringt fra hvilke telefoner.

Bakmennenes har via sine telefoner hatt utstrakt kontakt med hverandre og utlandet. Dette fra steder og på tidspunkt som retten mener beviser at de har stått bak smuglinga. Aktor mente at utenlandsturer og opptak av telefonsamtaler også var bevis, men dette har retten sett bort fra.

Vitne med dårlig husk

- Vi er svært misfornøyde med dommen. Spesielt at retten har basert alt på mobiltrafikken. Disse bevisene medfører stor usikkerhet om hvem som har ringt, hvordan det har blitt ringt og hva som har blitt sagt. Min klient har gitt ei grei forklaring på sin mobilbruk, sier advokat Thomas Berge som representerer Thomas Thers Jessen.

I Jessens tilfelle finnes det i tillegg til telefonbevisene et vitne som peker ham ut som bakmann for smuglinga. Vitnet fortalte politiet at Jessen spurte ham om å frakte 100 kilo amfetamin til Norge, men at han avslo. I retten fikk vitnet «problemer med hukommelsen», men retten så bort fra «hukommelsessvikten» og forholdt seg til vitnets politiforklaring.

Dårlig HA-oppmøte

Hovedtiltalte Lars Sverre Dalby kommer gående til Oslo byrett få minutter før domsavsigelsen klokka 14. Etter å passert politiets metalldetektor, kikker han seg rundt.

- Har det ikke kommet noen, spør Dalby og gløtter inn i sal 127.

Hells Angels-sjefen i Norge er ikke til stede, og det er kun noen få HA-medlemmer på tilhørerbenkene.

Belgier i pengenød

Lørdag 5. september 1998 ble en 44-årig belgier avslørt av tollere da han kom til Oslo med «Stena Saga» fra Fredrikshavn i Danmark. Med seg hadde han hundre kilospakker med amfetamin som han skulle overlevere til ukjente mottakere i Norge.

Belgieren la alle kortene på bordet og valgte å samarbeide med politiet. Han fortalte at han var i pengenød, og at han skulle få 140.000 kroner for kuréroppdraget. Hans belgiske oppdragsgiver hadde oppgitt at Hells Angels skulle overvåke reiseruta, og at de ville være tilstede ved overleveringen.

Nøstet opp narkobandene

Med politiet på slep fortsatte kuréren til Hobøl i Østfold hvor de møtte en kontaktmann som var tilknyttet en HA-sympatiserende MC-klubb. Han ble satt i arrest sammen med belgieren.

Videre etterforskning avslørte de tre MC-bakmennene i Norge. Belgierens forklaring førte også til arrestasjoner på kontinentet.

<B>RASER MOT DOMMEN:</B> - Min klient mener at byretten har dømt en uskyldig mann, sier Gunhild Lærum som forsvarer en av Hells Angels-bakmennene.
<B>HØY SIKKERHET:</B> Alle måtte gjennom en svært sensitiv metalldetektor før de slapp inn til Hells Angels-rettssaken.
<B>MØTTE IKKE:</B> Hells Angels-sjef Leif Ivar Kristiansen var ikke i byretten da dommen mot hans MC-brødre falt.