Hells Angels-medlemmer dømt for 1000 forhold

Kripos-tall viser at 120 Hells Angels-medlemmer er domfelt over 400 ganger.

POLITIET AKSJONERER Politiet beslagla våpen, doping-midler og flere kjøretøy da de aksjonerte mot Hells Angels i dere sklubblokaler på Alnabru I Oslo 2. november i fjor. Foto: Politiet
POLITIET AKSJONERER Politiet beslagla våpen, doping-midler og flere kjøretøy da de aksjonerte mot Hells Angels i dere sklubblokaler på Alnabru I Oslo 2. november i fjor. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nye Kripos-tall viser at rundt 120 personer med tilknytning til Hells Angels er domfelt over 400 ganger for nærmere 1000 brudd på straffeloven.

I tillegg kommer en rekke brudd på våpenloven, vegtrafikkloven og legemiddelloven, får Dagbladet opplyst.

Bare de siste to åra er cirka 20 medlemmer av Hells Angels domfelt. Dommene omfatter blant annet  grov vold, voldtekt, alvorlige narkotikaforbrytelser og trusler, opplyser Kripos.

- Det ser ut til at jo eldre klubbene er, desto mer involvert er de i kriminalitet. Landsgjennomsnittet på andel straffedømte medlemmer ligger i Norge på rundt 70 prosent, men de eldste klubbene er enda mer belastet, sier fungerende leder Eivind Borge for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos til Dagbladet.

Politiet mener de nye tallene er med å vise at Hells Angels ikke bare er en kompisgjeng med felles interesse for Harley Davidson motorsykler, men at de er en kriminell organisasjon.

De antatte lederne i Hells Angels er blant de mest aktive kriminelle, ifølge politiet. Den antatte Norgespresidenten Leif Ivar «Leifen» Kristiansen ble i fjor dømt to ganger og fikk til sammen nesten fem års fengsel. Oslo-sjef og fungerende norgeslede, Ove Jørgensen Høyland, ble i mars dømt til fem års fengsel for grov narkotikakriminalitet. Ankesaken skal opp i Frostating lagmannsrett i midten av januar neste år. Bare et par dager senere må han videre til Nord-Troms tingrett der han og sju andre står tiltalt for blant annet staffelovens paragraf 60a- den såkalte mafiaparagrafen. Også den antatte lederen i Troms, Kjell Arne Hansen, soner for tiden en dom for grov vold.

- Etterforskningen utført av norsk politi viser at de antatte lederne er direkte involvert i kriminelle handlinger. Hells Angels' struktur gjør imidlertid at de sentrale medlemmene skjermes av lavere rangerte medlemmer og supportere og dermed i mindre grad eksponerer seg i utøvelsen, sier Borge.

Hells Angels benekter at de er en kriminell gruppe og ønsker å tilbakevise politiets tall når de nå er i ferd med å hente ut straffesaksregisteret til samtlige medlemmer i klubben.

- Vi er ingen organisert kriminell gruppe. Hadde vi vært en kriminell bande, hadde vi hatt mye penger og en helt annen livsstil, tror jeg. Hells Angels består av folk fra arbeiderklassen som deler et fellesskap som er at de bruker fritida på sykkelinteresse og klubben, i stedet for å dra på hytta, sier talsmann for Hells Angels Rune «Supern» Olsgaard til Dagbladet.

Les hele historien i dagens papirutgave av Dagbladet.

- KRIMINELLE: Fungerende leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, mener tallene er med på å vise at Hells Angels er en kriminell organisasjon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- KRIMINELLE: Fungerende leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, mener tallene er med på å vise at Hells Angels er en kriminell organisasjon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer