GJENGKRIG: Danske Hells Angels er engasjert i en blodig gjengkrig mot grupperinger med utenlandsk bakgrunn, og har offentliggjort et muslimhetsende manifest på sine nettsider. Eirik Jensen i politiet tror ikke vi vil se lignende i Norge. Foto: Scanpix
GJENGKRIG: Danske Hells Angels er engasjert i en blodig gjengkrig mot grupperinger med utenlandsk bakgrunn, og har offentliggjort et muslimhetsende manifest på sine nettsider. Eirik Jensen i politiet tror ikke vi vil se lignende i Norge. Foto: ScanpixVis mer

Hells Angels mot resten i dansk gjengkrig

Bandidos har tilbudt hjelp, men danske Hells Angels vil vinne krigen alene, sier politiets gjengekspert Eirik Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Leder for oslopolitiets gjengprosjekt, Eirik Jensen, mener ikke det er noen fare for at danske Hells Angels' hatutspill mot muslimer, som Dagbladet omtalte tidligere i dag, kan forplante seg til det norske MC-miljøet.

- Krigen mot de utenlandske gjengene er noe danskene ønsker å ordne opp i selv, sier Jensen til Dagbladet.

Han opplyser at Bandidos i Danmark har tilbudt hjelp i krigen mot de utenlandske gjengene, men at Hells Angels har avslått dette svært oppsiktesvekkende tilbudet.

Tradisjonelt er de to MC-gigantene bitre fiender, som har vært involvert i flere væpnede oppgjør seg imellom.

HA mot resten
- På mange måter er dette HA mot resten, sier Jensen til Dagbladet.

Hells Angels styres av en nasjonal organisasjon, som igjen er underordnet HA's World Organization.

- I Norge koordineres mye gjennom at lederne møtes på det såkalte østlandsmøtet, og på denne måten unngår vi typiske revirkonflikter, sier Jensen til Dagbladet.

Norske Hells Angels har klubber i Oslo, Tromsø, Trondheim, Hamar, Stavanger/Bryne, Drammen og Skien, mens Renegades MC i Bergen er såkalt en «hangaround»-klubb, som ikke ennå er innvilget fullt medlemskap.

Den sterkestes rett
Ofte kreves det at slike hangarounds utfører kriminalle handlinger for å bli tatt opp som fullverdig medlem.

- I Danmark legges det opp til den sterkestes rett. Å utfordre dette miljøet er å kaste en flaske bensin inn i en halmball, sier Jensen.

Han forklarer at dansk politi har lagt seg på en langt tøffere linje overfor MC-miljøet enn det tilfellet er i Norge. Her har dialog vært det viktigste virkemiddelet - med stor suksess, ifølge Jensen.

- Det er nok en del som ikke liker meg, men de respekterer likevel at det er noen som sier hvor skapet skal stå.

TROR PÅ DIALOG: Eirik Jensen i oslopolitiet frykter ikke danske tilstander i Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TROR PÅ DIALOG: Eirik Jensen i oslopolitiet frykter ikke danske tilstander i Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Jensen vil ikke kritisere sine skandinaviske politikolleger, men sier at norsk politi har vært smarte - mens svensk og dansk politi har vært hardere.

- Jeg tror det er derfor vi sjelden ser oppgjør mellom MC-miljøet og andre gjenger her i landet, sier Jensen.

Krig mot «sjakaler»
Hells Angels i Danmark erklærer krig mot det den verdensomspennende MC-organisasjonen i et fram til nå hemmeligholdt manifest omtaler som «sjakaler».

En «sjakal» er i Hells Angels' definisjon personer som «med trusler og vold holder uskyldige dansker (...) i et fryktens jerngrep».

«Sjakalene» hevdes av MC-gjengen å hate «dansker; mentaliteten, leveviset, kristendommen og dennes symboler».

Hells Angels langer blant annet ut mot kvinnesyn, rusbruk, kriminalitets-, volds- og trafikkultur hos «sjakalene», som defineres som hovedsakelig arabere og muslimer.

Gjengkrig
Politiken har registert 53 skyteepisoder bare i København siden august 2008, da det brøt ut krig mellom MC-bandene og kriminelle innvandrergjenger.

Flesteparten av disse anses ifølge avisa å være direkte forbundet med gjengkrigen.

Danske myndigheter kjører en hard linje mot det danske gjengmiljøet. I april sto ifølge Ekstra Bladet skattemyndighetene for et millionbeslag hos Hells Angels og støtteklubben AK 81, og i mars var den første saken i gjengkrigen oppe i retten.
 

HAR TILBUDT HJELP: Bandidos har ifølge Eirik Jensen tilbudt Hells Angels hjelp i gjengkrigen, men HA avslo det uvanlige tilbudet. Her er de to gjengene motparter i en tysk rett. Foto: AP Photo/Frank Augstein/Scanpix
HAR TILBUDT HJELP: Bandidos har ifølge Eirik Jensen tilbudt Hells Angels hjelp i gjengkrigen, men HA avslo det uvanlige tilbudet. Her er de to gjengene motparter i en tysk rett. Foto: AP Photo/Frank Augstein/Scanpix Vis mer