Hells Angels mot resten i dansk gjengkrig

Bandidos har tilbudt hjelp, men danske Hells Angels vil vinne krigen alene, sier politiets gjengekspert Eirik Jensen.

GJENGKRIG: Danske Hells Angels er engasjert i en blodig gjengkrig mot grupperinger med utenlandsk bakgrunn, og har offentliggjort et muslimhetsende manifest på sine nettsider. Eirik Jensen i politiet tror ikke vi vil se lignende i Norge. Foto: Scanpix
GJENGKRIG: Danske Hells Angels er engasjert i en blodig gjengkrig mot grupperinger med utenlandsk bakgrunn, og har offentliggjort et muslimhetsende manifest på sine nettsider. Eirik Jensen i politiet tror ikke vi vil se lignende i Norge. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Leder for oslopolitiets gjengprosjekt, Eirik Jensen, mener ikke det er noen fare for at danske Hells Angels' hatutspill mot muslimer, som Dagbladet omtalte tidligere i dag, kan forplante seg til det norske MC-miljøet.

- Krigen mot de utenlandske gjengene er noe danskene ønsker å ordne opp i selv, sier Jensen til Dagbladet.

Han opplyser at Bandidos i Danmark har tilbudt hjelp i krigen mot de utenlandske gjengene, men at Hells Angels har avslått dette svært oppsiktesvekkende tilbudet.

Tradisjonelt er de to MC-gigantene bitre fiender, som har vært involvert i flere væpnede oppgjør seg imellom.

HA mot resten
- På mange måter er dette HA mot resten, sier Jensen til Dagbladet.

Hells Angels styres av en nasjonal organisasjon, som igjen er underordnet HA's World Organization.

- I Norge koordineres mye gjennom at lederne møtes på det såkalte østlandsmøtet, og på denne måten unngår vi typiske revirkonflikter, sier Jensen til Dagbladet.

Norske Hells Angels har klubber i Oslo, Tromsø, Trondheim, Hamar, Stavanger/Bryne, Drammen og Skien, mens Renegades MC i Bergen er såkalt en «hangaround»-klubb, som ikke ennå er innvilget fullt medlemskap.

Den sterkestes rett
Ofte kreves det at slike hangarounds utfører kriminalle handlinger for å bli tatt opp som fullverdig medlem.

- I Danmark legges det opp til den sterkestes rett. Å utfordre dette miljøet er å kaste en flaske bensin inn i en halmball, sier Jensen.

Han forklarer at dansk politi har lagt seg på en langt tøffere linje overfor MC-miljøet enn det tilfellet er i Norge. Her har dialog vært det viktigste virkemiddelet - med stor suksess, ifølge Jensen.

- Det er nok en del som ikke liker meg, men de respekterer likevel at det er noen som sier hvor skapet skal stå.

TROR PÅ DIALOG: Eirik Jensen i oslopolitiet frykter ikke danske tilstander i Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TROR PÅ DIALOG: Eirik Jensen i oslopolitiet frykter ikke danske tilstander i Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Jensen vil ikke kritisere sine skandinaviske politikolleger, men sier at norsk politi har vært smarte - mens svensk og dansk politi har vært hardere.

- Jeg tror det er derfor vi sjelden ser oppgjør mellom MC-miljøet og andre gjenger her i landet, sier Jensen.

Krig mot «sjakaler»
Hells Angels i Danmark erklærer krig mot det den verdensomspennende MC-organisasjonen i et fram til nå hemmeligholdt manifest omtaler som «sjakaler».

En «sjakal» er i Hells Angels' definisjon personer som «med trusler og vold holder uskyldige dansker (...) i et fryktens jerngrep».

«Sjakalene» hevdes av MC-gjengen å hate «dansker; mentaliteten, leveviset, kristendommen og dennes symboler».

Hells Angels langer blant annet ut mot kvinnesyn, rusbruk, kriminalitets-, volds- og trafikkultur hos «sjakalene», som defineres som hovedsakelig arabere og muslimer.

Gjengkrig
Politiken har registert 53 skyteepisoder bare i København siden august 2008, da det brøt ut krig mellom MC-bandene og kriminelle innvandrergjenger.

Flesteparten av disse anses ifølge avisa å være direkte forbundet med gjengkrigen.

Danske myndigheter kjører en hard linje mot det danske gjengmiljøet. I april sto ifølge Ekstra Bladet skattemyndighetene for et millionbeslag hos Hells Angels og støtteklubben AK 81, og i mars var den første saken i gjengkrigen oppe i retten.
 

HAR TILBUDT HJELP: Bandidos har ifølge Eirik Jensen tilbudt Hells Angels hjelp i gjengkrigen, men HA avslo det uvanlige tilbudet. Her er de to gjengene motparter i en tysk rett. Foto: AP Photo/Frank Augstein/Scanpix
HAR TILBUDT HJELP: Bandidos har ifølge Eirik Jensen tilbudt Hells Angels hjelp i gjengkrigen, men HA avslo det uvanlige tilbudet. Her er de to gjengene motparter i en tysk rett. Foto: AP Photo/Frank Augstein/Scanpix Vis mer